Διευκολύνουν κλεισίματα με 22 λεπτά τα υψηλότερα FOB στο ελληνικό σκληρό σιτάρι
Τα κέρδη 2 και 3 ευρώ ο τόνος που αναμένεται να καταγράφουν ανά 15 μέρες οι λίστες τιμών σε κεντρική και νότια Ιταλία το επόμενο δίμηνο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν κάποιο πανηγυρικό τόνο. Σε επίπεδο τιμών παραγωγού, τα επίπεδα παραμένουν χαμηλά, για την ώρα στα 20 με 21 λεπτά ο τόνος. Τουλάχιστον όμως, φαίνεται πως όσοι έχασαν την «ευκαιρία» του καλοκαιριού να κλείσουν την πληθωρική κατά κανόνα σοδειά στα 22 λεπτά τέλη Ιουλίου, θα έχουν ίσως μία τελευταία ευκαιρία πριν βγει το ημερολογιακό έτος.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Στην εγχώρια αγορά, η εικόνα που έχουν άνθρωποι με γνώση της κατάστασης, αναφέρει πως περίπου 1 στα 5 στάρια παραμένει ανοιχτά (κοντά 250.000 τόνοι), την ώρα που οι χειμερινές σπορές ξεκινούν. Οι έμποροι σαφώς θέλουν να μειωθούν οι ανοιχτές θέσεις και να επικεντρωθούν όλοι στη νέα χρονιά και τη νέα σοδειά.
Στο προφορικό πάντως, φαίνεται πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πραγματικά πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν το σκληρό σιτάρι. Η απογοήτευση για την εξέλιξη των τιμών σε όλες τις μεγάλες καλλιέργειες (με μόνη ίσως εξαίρεση το καλαμπόκι) είναι σημαντική, ενώ μερίδα κόσμου φαίνεται πως θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα πριμ αντικατάστασης από 14,3 ευρώ στο βαμβάκι έως 52,2 ευρώ στη μηδική, για την σπορά ακόμη περισσότερων εκτάσεων με σκληρό σιτάρι.
Από κει και πέρα, στη γειτονική Ιταλία, αυτή η βδομάδα ήταν ήρεμη. Η Μπολόνια τσίμπησε 2 ευρώ ο τόνος σε όλες τις ποιότητες, ενώ η λίστα της Φότζια έμεινε σταθερή, με μόνη θετική αναπροσαρμογή τις τιμές στο βιολογικό προϊόν που τσίμπησαν 5 ευρώ ο τόνος. Η πρώτη ποιότητα κοινώς παραμένει σε επίπεδα έως 292 ευρώ ο τόνος.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




