Βουλή: Αγωνία για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών

Αγωνία για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών


Ο βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής, Στυλιανός Φωτόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και κτηνοτρόφων. Αφορμή αποτέλεσαν οι ανησυχίες που εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με τον ΣΕΚ, αφήνει εκτός ρύθμισης χιλιάδες δάνεια. Ακολουθεί η ερώτηση:

Έντονες ανησυχίες εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου «η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/ διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης».

Κάτι τέτοιο ασφαλώς δημιουργεί ανισότητες και αποτελεί αφορμή για την υπονόμευση της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα, αφού θα εξυπηρετηθεί μόνο μικρή μερίδα, όταν το σύνολο των αγροτών της χώρας πασχίζει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις και να διατηρήσει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του, καθώς πολλές φορές αναγκάζεται να βάλει υποθήκη τα σπίτια και τα αγροκτήματά του, προκειμένου να λάβει κάποιο δάνειο.

Ο ΣΕΚ ζητά να υπάρξει πρόβλεψη με νομοθετική ρύθμιση που να περιλαμβάνει όλα τα κόκκινα δάνεια ανεξαρτήτως διαχειριστή κι επίσης να δίνεται στους αγρότες η δυνατότητα να αποπληρώνουν τα κόκκινα δάνειά τους με βάση την τιμή αγοράς τους από το fund/ διαχειριστή με μια μικρή προσαύξηση 10-20% επί της τιμής αγοράς τους. Μια τέτοια πρόβλεψη, εκτός από δίκαιη, αποτελεί και εγγύηση για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αποφυγή πλειστηριασμών με απώτερο σκοπό την προστασία της πρώτης κατοικίας, των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της αγροτικής γης αλλά και αιτία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ κράτους, αγροτών και τραπεζών. Όπως πολύ ορθά επικαλείται ο ΣΕΚ επιβάλλεται η εξεύρεση μιας δίκαιης και ρεαλιστικής προσέγγισης των κόκκινων δανείων, προκειμένου αυτά να αντιμετωπιστούν επί του συνόλου τους.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων του συνόλου του αγροτικού κόσμου, διασφαλίζοντας τη δικαιοσύνη μεταξύ των αγροτών και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα;

 

  1. Ποια είναι η απάντησή σας στην ανωτέρω πρόταση του ΣΕΚ, αναφορικά με την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους αγρότες με τιμή αγοράς όσο το δυνατόν πλησιέστερη της τιμής αγοράς από τα fund/διαχειριστές;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων