Αυξομειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο ΕΕ, παραμένει μέγα παραγωγός η Ελλάδα σε κατσικίσιο κρέας

Αυξομειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο ΕΕ, παραμένει μέγα παραγωγός η Ελλάδα σε κατσικίσιο κρέας


Αυτό υποδηλώνει αύξηση 2,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024, όταν παρήχθησαν 11,9 εκατομμύρια ζώα. Αντίθετα, η παραγωγή προβάτων το δεύτερο εξάμηνο του 2025 προβλέπεται να είναι 7% χαμηλότερη (στα 14,5 εκατομμύρια κεφάλια) σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2024, ενώ η παραγωγή αιγών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% στα 2,4 εκατομμύρια κεφάλια.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή χοίρων γίνονται σε τριμηνιαία βάση και υποδηλώνουν μείωση 2,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2025 (σε 57,1 εκατομμύρια κεφάλια) σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2024.

Η Γαλλία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοοειδών στην ΕΕ

Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος μεταξύ των χωρών της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής παραγωγής βοείου κρέατος της ΕΕ. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ευρύτερη ανάπτυξη της ΕΕ, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί (-1,6% σε 2,6 εκατομμύρια κεφάλια). Μεταξύ άλλων βασικών χωρών παραγωγών, προβλέπονται υψηλότερα επίπεδα παραγωγής: αυτό περιλαμβάνει τη Γερμανία (+1,0% έως 1,9 εκατομμύρια κεφάλια), την Ισπανία (+17,4% έως 1,2 εκατομμύρια κεφάλια) και την Ιρλανδία (+7,5% έως 1,1 εκατομμύρια κεφάλια).

Η Ισπανία θα παραμείνει ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χοίρων και προβάτων, η Ελλάδα αιγών

Προβλέπεται ότι η Ισπανία θα παράγει 12,0 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων το τέταρτο τρίμηνο του 2025, που θα ισοδυναμεί με περίπου το 21% του συνόλου της ΕΕ. Αυτό θα αντιπροσώπευε πολύ πιο έντονη μείωση της παραγωγής (εκτιμάται -9% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024) από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μεταξύ άλλων βασικών παραγωγών της ΕΕ, μειώσεις προβλέπονται στη Δανία (-3,2% σε 7,9 εκατομμύρια κεφάλια) και στη Γαλλία (-1,0% σε 5,7 εκατομμύρια κεφάλια), αλλά σχετικά μικρές αυξήσεις στη Γερμανία (+0,6% σε 8,9 εκατομμύρια κεφάλια) και στην Ολλανδία (+0,1% σε 5,6 εκατομμύρια κεφάλια).

Η προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής προβάτων στην Ισπανία το δεύτερο εξάμηνο του 2025 (- 14,6% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024) θα αντιπροσωπεύει διπλάσιο ρυθμό μείωσης για την ΕΕ συνολικά. Ωστόσο, η Ισπανία θα παραμείνει ο κύριος παραγωγός της ΕΕ και θα αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής της ΕΕ.

Προβλέπεται ότι η Ελλάδα, ο μεγαλύτερος παραγωγός κατσικίσιου κρέατος της ΕΕ, θα παράγει 1,0 εκατομμύριο κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η Ισπανία αναμένεται να παράγει 0,6 εκατομμύρια κεφάλια (αύξηση περίπου 12% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024).

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων