Αυξημένη η πίεση προσβολής από ευδεμίδα σε αμπελώνες μεσοπρώιμων και όψιμων περιοχών – Winetrails

Αυξημένη η πίεση προσβολής από ευδεμίδα σε αμπελώνες μεσοπρώιμων και όψιμων περιοχών - Winetrails


Παρότι στις πρώιμες περιοχές παρουσιάζεται σημαντική μείωση των πληθυσμών του εντόμου, στη μεσοπρώιμη ζώνη η 3η πτήσει παραμένει σε εξέλιξη, ενώ στην όψιμη ζώνη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Άξιο αναφοράς είναι ότι στην 3η πτήση η δραστηριότητα του εντόμου διαφοροποιείται σημαντικά από αμπέλι σε αμπέλι.

Για την αντιμετώπιση του εντόμου, και με δεδομένο ότι για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών είναι από μικρή ως μηδενική, συνίσταται τα αμπέλια των μεσοπρώιμων και όψιμων περιοχών να καλύπτονται με ψεκασμό την περίοδο αυτή ως και τη συγκομιδή. Απαραίτητη είναι η εκτίμηση του βαθμού ωρίμανσης για τη συγκομιδή. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να στοχεύουν τα σταφύλια, τα οποία πρέπει να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή, και να πραγματοποιούνται από το σούρουπο και μετά.

Επικίνδυνη για επιτραπέζια σταφύλια η μύγα μεσογείου

Η μύγα μεσογείου είναι ένα είδος πολυφάγο που ζημιώνει χονδρόραγα επιτραπέζια σταφύλια, οι ζημιές είναι περιστασιακές και διάσπαρτες, ενώ η ένταση και οι θέσεις των προσβολών μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος.

Για το λόγο αυτό συνίσταται τα επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών. Προληπτικά οι αμπελουργοί μπορούν να προστατεύσουν τα σταφύλια:

  • Με τοποθέτηση παγίδων μαζικής προσέλκυσης και θανάτωσης.
  • Με χρήση σκευασμάτων με έγκριση και για τη μύγα σε ψεκασμούς για την ευδεμίδα που γίνονται κοντά στην ωρίμανση.

Παραμένουν αυξημένοι οι πληθυσμοί τζιτζικακίων

Σύμφωνα με το εν λόγω τεχνικό δελτίο, πολύ αυξημένοι κατά τόπους παραμένουν οι πληθυσμοί των τζιτζικακίων (ενήλικα πτερωτά και άπτερα στην κάτω πλευρά του φύλλου κυρίως σε αμπέλια που διατηρούν τρυφερή βλάστηση.

Για αντιμετώπιση συνίσταται να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, που να πραγματοποιούνται στην κάτω πλευρά 100 τυχαίων φύλλων (1-2 φύλλα ανά πρέμνο) από το μέσο του βλαστού ως δύο φύλλα πριν την κορυφή του. Όπου χρειαστεί αντιμετώπιση μπορεί να γίνει συνδυαστικά με την ευδεμίδα, αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς έλεγχο για τα όρια επέμβασης. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να στοχεύουν στη βλάστηση.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων