Από 4,60 έως 5,20 ευρώ η κλιμάκωση στο ελαιόλαδο, με 3,80 ο βιομηχανικός άσσος – Ελαίας Καρπός
Follow us on Social Media
Στην Κρήτη, η κατάσταση μοιάζει ακόμα πιο αδιευκρίνιστη. Κάποια ελαιουργεία -στα δυτικά κυρίως του νησιού- κάνουν λόγο για εξαιρετικές αποδόσεις, ενώ όσο πιο ανατολικά πάει κανείς, ο κόσμος μιλάει περισσότερο για προβληματικές παραγωγές.
Γενικά, πρόκειται για μία χρονιά εκ πρώτης όψεως με πολλούς χαμένους και λιγότερους κερδισμένους. Η ελληνική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου πενταετίας, κοντά στο όριο των 200.000 τόνων. Καθώς η πρόσοδος του επαγγελματία διαμορφώνεται από το γινόμενο ποσότητα επί τιμή, η παράμετρος αυτή είναι καθοριστική.
Ποιοτικά, εντοπίζεται μία «υπερπροβολή» σε Μ.Μ.Ε. και πηγαδάκια των Social Media, κάποιων υπαρκτών φαινομένων προβληματικών ελαιολάδων. Να σημειωθεί εδώ πως ο όρος «προβληματικός» είναι υποκειμενικός. Όπως πολύ σωστά αναφέρουν συνομιλητές του Ελαίας Καρπός, «προβληματική» παραγωγή θα ισχυριστεί και ο επαγγελματίας που έχει συνηθίσει να βγάζει εξτρίσσιμο με 2-3 γραμμές οξύτητας, ο οποίος φέτος για πληθώρα λόγων παράγει άριστο ελαιόλαδο 4 με 5 γραμμών. Φυσικά, σε χημικό επίπεδο, η οξύτητα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση των τιμών που δίνουν οι έμποροι και τα ελαιοτριβεία, ωστόσο σε γενικό βαθμό ΔΕΝ εντοπίζονται γενικευμένα φαινόμενα ποιοτικής υποβάθμισης που δικαιολογούν σοβαρή μείωση τιμής (τύπου 40-60 λεπτά) συγκριτικά με την τιμολόγηση των καλών έξτρα. Όπως και να χει, το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Δυτ. Πελοπόννησο, με έμφαση στους αρδευόμενους ελαιώνες.
Η κλιμάκωση των τιμών
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, όσοι μπόρεσαν και έβγαλαν φέτος ποιοτικό ελαιόλαδο, μπορούν να διεκδικήσουν τιμές άνω των 5 ευρώ το κιλό, ακόμα και στα υψηλά της συγκομιδής. Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί δραστήριος παραγωγός από την Ηλεία, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που οι τιμές για τις τρεις γραμμές σε Μεσσηνία και Ηλεία ταυτίζονται, κάτι που υποδεικνύει κάποια έλλειψη αλλά και κάποια ζωηρή ζήτηση για τα υψηλής ποιότητα ελαιόλαδα. Κατά κανόνα, το εμπόριο πληρώνει αυτές τις μέρες από 4,60 έως 4,80 ευρώ το κιλό για τα έξτρα παρθένα μέχρι 5 γραμμές. Από κει και πέρα, υπάρχει αρνητική κλιμάκωση της τάξης των 10-15 λεπτών κάθε γραμμή. Ο βιομηχανικός άσσος, έχει υποχωρήσει στο όριο των 3,80 ευρώ το κιλό, στα ίσα με την Ισπανία.
Προς Λακωνία μεριά, τα εργοστάσια τις τελευταίες μέρες έχουν κρατήσει σταθερές τιμές ή έχουν περικόψει 10 λεπτά το κιλό. Ενδεικτικά, στην περιοχή της Σπάρτης, από τις 17 Νοεμβρίου εργοστάσιο της περιοχής παραλαμβάνει έξτρα παρθένο σε τιμές έως 5,20 ευρώ το κιλό για συμβατικό και έως 5,60 ευρώ το κιλό για βιολογικό ελαιόλαδο.
Σε διεθνές επίπεδο, στην Ισπανία παρατηρείται ένα μικρογύρισμα για το έξτρα παρθένο, με τα υψηλά για τα φρέσκα ελαιόλαδα να φτάνουν ακόμη και τα 5,50 ευρώ (αν και μιλάμε για κάποια λίγα ΠΟΠ), ενώ κατά βάση οι τιμές παίζουν στο 4,60 με 4,90 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία (με διαθεσιμότητα 130.000 τόνων ελαιολάδου στις 31 Οκτωβρίου) οι λίστες τιμών μιλάνε για 7,40 με 8,40 ευρώ το κιλό για οξύτητες έως 4 γραμμές, αν και τα κλαδικά μέσα μιλούν για νέο κύκλο υποτίμησης από βδομάδα.
Follow us on Social Media
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




