Από 4 έως 8 ευρώ το κεφάλι η ενίσχυση ζωοτροφών, εγκρίθηκαν 63 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά τα ποσά που θα πληρωθούν, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι το ποσό που θα πληρωθεί θα ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά κεφάλι ως γενικός κανόνας σε όλη τη χώρα και έως 8 ευρώ το κεφάλι προοδευτικά σε όσους κτηνοτρόφους παρέμειναν σε εγκλεισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του ενός μήνα. Να σημειωθεί εδώ πως το μικρότερο ποσό των 4 ευρώ ανά ζώο δεν προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, αλλά από τη ζωντανή ροή της συζήτησης στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Agrenda, είχε επισημανθεί ότι για να έχει νόημα η εν λόγω ενίσχυση και να καλύψει πραγματικά μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης για τον μέσο κτηνοτρόφο, τότε θα πρέπει αυτή να ανέρχεται τουλάχιστον σε 6 ευρώ το κεφάλι (ανά μήνα εγκλεισμού).
Μένει πλέον να δημοσιευτεί η ΚΥΑ, στην οποία θα ξεκαθαριστεί πλήρως και ποιος έχει λαμβάνειν τί, όσο και επιμέρους λεπτομέρειες οι οποίες ίσως κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, δεν έχει διευκρινιστεί αρμοδίως αν η ενίσχυση θα αφορά αποκλειστικά τα παραγωγικά ζώα ή και τα ζώα ανανέωσης (συνήθως 20-25% του κοπαδιού).
Συγκεκριμένα, οι επί του θέματος δηλώσεις του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα:
«Όσον αφορά τις ζωοτροφές, γιατί είναι γεγονός ότι με εντολή του υπουργείου, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, υπήρξε εγκλεισμός των ζώων μέσα στους στάβλους, υπήρξε αυξημένος κόστος στις ζωοτροφές. Σας ενημερώνω ότι έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ενίσχυση de minimis συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ. Επίκειται η έκδοση ΚΥΑ για την κατανομή της χρηματοδότησης ανά περιοχή. Θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι μας με 4 ευρώ το κεφάλι σε όλη τη χώρα και στις υπόλοιπες περιοχές ανάλογα με τον χρόνο εγκλεισμού θα αλλάζουν τα ποσά. Στην περιοχή του Έβρου θα φτάσει τα 8 ευρώ ανά ζώο. Όπως γίνεται κατανοητό, εξαντλούμαι στο μέγιστο τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες και αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους».
Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα από το 17ο λεπτό του βίντεο
Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως ακολούθως:
Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων στην περιοχή του Έβρου ανέλυσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της Ανεξάρτητης Βουλευτού Ραλλίας Χρηστίδου.
Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «Οι ζημιές, που προκλήθηκαν σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Π.Ε. Έβρου, εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, ενώ οι παραγωγοί αποζημιώθηκαν και από τον ΕΛΓΑ. Αναλυτικότερα μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr:
- Πιστώθηκαν συνολικά 534.000 ευρώ σε 148 δικαιούχους, εξ αυτών τα 272.000 ευρώ δόθηκαν σε 75 κτηνοτρόφους στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
- Πιστώθηκε ως κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ κατεβλήθησαν σε αγρότες και κτηνοτρόφους του Έβρου.
- Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την τελική επιχορήγηση των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, συνολικού προϋπολογισμού 1.666.210 ευρώ για 302 δικαιούχους. Καθώς και η ΥΑ για την τελική επιχορήγηση των πληγεισών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 821.675,00 ευρώ για 58 δικαιούχους.
Από τον ΕΛΓΑ όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο μετά την πυρκαγιά του Έβρου το καλοκαίρι του 2023 έχουν καταβληθεί 310.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ενώ όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο από την κρατική αρωγή και τον ΕΛΓΑ δόθηκαν προκαταβολές συνολικού ύψους 15,66 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. περίπου δόθηκαν στον Έβρο.
«Το ΥΠΑΑΤ προχώρησε, βάσει του μέτρου 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, στην χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν από τον «Daniel» και από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 και υπέβαλαν αίτηση για την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου. Η κάλυψη της εν λόγω δαπάνης, που προβλέφθηκε με την ΚΥΑ 1874 της 19-2-2024 (ΦΕΚ 1187/τεύχος Β), καλύπτει το 100%», ανέφερε ο κ. Κέλλας.
«Στο μείζον θέμα των ζωονόσων, που έπληξε όχι μόνο τον Έβρο, αλλά και όλη τη Χώρα, εκεί το ΥΠΑΑΤ και η Κυβέρνηση συνολικά, όχι μόνο δεν έδειξε ανικανότητα, όπως την κατηγορείτε, αλλά τις αντιμετώπισε υποδειγματικά, με εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά. Με αμεσότητα, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα πετύχαμε να εξαλείψουμε την πανώλη, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαλειφθεί και η ευλογιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα για αποζημιώσεις δόθηκαν:
- Για το 2024, δόθηκαν για αποζημιώσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συνολικά 3.409.816,40 ευρώ (στις 29/11/2024 και στις 9/12/2024). Ειδικά, για την ΠΕ Έβρου, δόθηκαν 860.065,20 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη και 762.835 ευρώ στην Ορεστιάδα.
- Αντίστοιχα, για το 2025, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εδόθησαν συνολικά 9.320.400,80. Στην Αλεξανδρούπολη δόθηκαν 1.593.501€ και στην Ορεστιάδα 394.387,80€.
Όσον αφορά τις ζωοτροφές λόγω εγκλεισμού των ζώων, ήδη έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ενίσχυση de minimis συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ και επίκειται η έκδοση ΚΥΑ για την κατανομή της χρηματοδότησης ανά περιοχή. Ειδικά για τον Έβρο προβλέπεται αυξημένη αποζημίωση 8 ευρώ ανά ζώο.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστου Κέλλα, εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Gk_FfNdXNbI&t=73s
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.