Ανησυχία για τις αποδόσεις σε καλαμπόκι και ελαιόλαδο, διαχειρίσιμα κιλά στο σιτάρι, χωρίς προβλήματα ο τρύγος

Ανησυχία για τις αποδόσεις  σε καλαμπόκι και ελαιόλαδο,  διαχειρίσιμα κιλά στο σιτάρι,  χωρίς προβλήματα ο τρύγος


Τα τελικά αποθέματα της 2025/26 αναμένονται αυξημένα  σε όλους τους τύπους σίτου (συμπεριλαμβανομένου του σκληρού) αλλά και στο κριθάρι -βλ. εξωτερική φωτογραφία. Οι εξελίξεις αυτές διευκολύνουν μία ήπια πτωτική τάση αρχικά στις τιμές παραγωγού με σταδιακή εξομάλυνση σε δεύτερο χρόνο. Ανάλογα θετικό εκτιμάται το εμπορικό ισοζύγιο στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

Το θετικό πάντως στοιχείο για τις αροτραίες καλλιέργειες φαίνεται να είναι η αυξημένη εξαγωγική και μειωμένη εισαγωγική δραστηριότητα. Η ενδοκοινοτική υπερπροσφορά φαίνεται θα διατεθεί εντός ευρωπαϊκών συνόρων και εν τέλει θα οδηγήσει σε ελάχιστα αυξημένα τελικά αποθέματα, στηρίζοντας στα ενδιάμεσα στάδια το επίπεδο τιμών παραγωγού. Κοινώς, η αρχική πίεση της συγκομιδής (σιτάρι, κριθάρι) ίσως δεν αποτελέσει τη νόρμα καθώς προχωράει η σεζόν. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των σοδειών εξωκοινοτικά (πχ. η σοδειά Καναδά στο σκληρό, η σοδειά της Αυστραλίας και της Ρωσίας στο μαλακό).

Για τις εαρινές σπορές τώρα, όπως πχ το καλαμπόκι, δεν φαίνεται να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις προοπτικές παραγωγής. Η σοδειά μαζεύεται από τέλη Αυγούστου, τα έντονα θερμικά φαινόμενα φαίνεται πως επιμένουν, ενώ και τα συμβόλαια Αυγούστου διατηρούν ένα πρίμιουμ 10 ευρώ ο τόνος συγκριτικά με τα συμβόλαια νέας σοδειάς, στα 210 ευρώ ο τόνος.

Στο τομέα των μόνιμων καλλιεργειών, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Σαφώς, δεν γίνεται να υπάρχει ακόμη καθαρή εικόνα αναφορικά με την παραγωγή της επόμενης χρονιάς, παρά μόνο σε εξειδικευμένες καλλιέργειες που υπόκεινται σε κύκλο παρενιαυτοφορίας (πχ. το ελαιόλαδο). Όσον αφορά την τρέχουσα σεζόν, η παραγωγή μήλων αναμένεται μειωμένη κατά 4% το 2024/25, διατηρώντας τις τιμές υψηλές. Η σοδειά ροδάκινων και νεκταρινιών εκτιμάται λειψή κατά 5,8%, οδηγώντας σε ρεκόρ εισαγωγών. Αντίθετα, οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης σεζόν. Η παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 2,6%, ιδίως για τη μεταποίηση, ενώ η νωπή παραγωγή παραμένει σταθερή, αν και κάτω από τον μέσο όρο.

Καυτό καλοκαίρι ίσον λιγότερο ελαιόλαδο

Στην περίπτωση του ελαιοκομικού τομέα, η ανάκαμψη της παραγωγής κατά την περσινή (2024/25) περίοδο, σχεδόν στο 37%, εύλογα οδήγησε σε καθοδικές αναπροσαρμογές που έφεραν όμως τις τιμές ακόμη από κάτω το μισό των υψηλών του χειμώνα 2024 (από τα 9 ευρώ σε <4,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο). Να σημειωθεί πως η παραγωγή της περσινής σεζόν ήταν αυξημένη κατά 15% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Ενόψει της επόμενης χρονιάς, η Κομισιόν επιβεβαιώνει πως το καυτό καλοκαίρι ίσως χαμηλώσει σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών ενόψει 2025/26, στοιχείο που σαφώς θα στηρίξει τις τιμές.

Aισιοδοξία για την φετινή παραγωγή οίνου

Μέχρι στιγμής, κανένα σοβαρό καιρικό φαινόμενο δεν έχει απειλήσει την παραγωγή κρασιού ενόψει τρύγου, εκτός από ορισμένες τοπικές επιπτώσεις σε ορισμένες περιοχές. Κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2024/25, η παραγωγή μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, κοντά στα 137 εκατομμύρια εκατόλιτρα, κυρίως λόγω σημαντικών μειώσεων σε Γαλλία και Γερμανία, που υπεραντιστάθμησαν την αύξηση σε Ιταλία και Ισπανία. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές μειώνονται επίσης εν μέσω σταθερών εισαγωγών και μιας μακροπρόθεσμης τάσης για μειωμένη ζήτηση.

Σταθερότητα στις παραδόσεις γάλακτος

Οι παραδόσεις γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν σταθερές το 2025, με τη βελτίωση της σύνθεσης γάλακτος να εξισορροπεί τη συνολική προσφορά για μεταποίηση. Οι ευνοϊκές συνθήκες στα βοσκοτόπια υποστηρίζουν αυτή τη σταθερότητα, αν και οι διακυμάνσεις ανά χώρα αλλά και οι αυξημένες επιδημίες ζωονόσων εισάγουν αβεβαιότητα, ενώ οι υψηλές τιμές του γάλακτος και η σταθεροποίηση του κόστους των εισροών

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων