Αλλαγές στη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα όσπρια
Δημοσιεύθηκε τροποποίηση της απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση – Παρέμβαση Π1-32.1 «Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος-Φυτική Παραγωγή» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).
Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση προβλέπονται αλλαγές στους όρους επιλεξιμότητας.
Επιπλέον, κατά παρέκκλιση, για την καλλιεργητική περίοδο 2024 λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, ως δικαιούχοι θεωρούνται και αυτοί που παραδίδουν ποσότητα προϊόντος μειωμένη κατά 30% από αυτή που απαιτείται.
Όροι επιλεξιμότητας – Προϋποθέσεις σποράς – Δικαιούχοι
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης για τα όσπρια, είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (φακή, ρεβίθι, φασόλι, κουκί, λαθούρι) σε επιλέξιμες εκτάσεις και πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Να προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.
2. Να παραδίδουν ρεβίθια κατ’ ελάχιστο 70 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης.
3. Να παραδίδουν φακές κατ’ ελάχιστο 40 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης.
4. Να παραδίδουν φασόλια μέτρια και χονδρά κατ’ ελάχιστο 100 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης.
5. Να παραδίδουν φασόλια γίγαντες και ελέφαντες κατ’ ελάχιστο 150 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης.
6. Να παραδίδουν φασόλια μαυρομάτικα κατ’ ελάχιστο 70 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης.
7. Να παραδίδουν κουκιά κατ’ ελάχιστο 60 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης.
8. Να παραδίδουν λαθούρι κατ’ ελάχιστο 60 κιλά ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης.
Επίσης, η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα και να παραδίδουν προϊόν σε επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών με δραστηριότητα την επεξεργασία οσπρίων, το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η καταληκτική αυτή ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για τις περιπτώσεις των όρων επιλεξιμότητας με αριθμό 6, 7 και 8, η υποχρέωση αυτή ισχύει από το έτος υποβολής ΕΑΕ 2025 και έπειτα.
Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:
i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) όπως ορίζονται στο ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
ii) Ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013.
iii) Οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των οσπρίων.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον ΕΛΓΑ, δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛ.Γ.Α., υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.