Αγροτικές Ειδήσεις: Sudzucker: Πως η Γερμανία δάμασε CO₂ και λιγνίτη για την παράγωγη ζάχαρης

Sudzucker: Πως η Γερμανία δάμασε CO₂ και λιγνίτη για την παράγωγη ζάχαρης


Πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η Ελληνική πραγματικότητα αν αντί για λουκέτα υπήρχε ένας στρατηγικός σχεδιασμός και τεχνολογική αναβάθμιση; Η Γερμανία, με μεθοδικότητα και στρατηγική σκέψη, αποδεικνύει ότι η βιομηχανική παραγωγή μπορεί να συνδυάζεται με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Το πρόσφατο επίτευγμα του εργοστασίου ζάχαρης στο Zeitz της Südzucker αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών προς όφελος τόσο της βιομηχανικής παραγωγής όσο και της κλιματικής ουδετερότητας.

Μια καινοτόμος προσέγγιση με μετρήσιμα αποτελέσματα, το εργοστάσιο ζάχαρης Zeitz, στο πλαίσιο της εκστρατείας του 2024, υιοθέτησε μια καινοτομία που μείωσε δραστικά την ενεργειακή κατανάλωση και τις εκπομπές CO₂.
Προηγουμένως, τα ακατέργαστα σάκχαρα διαλύονταν με νερό, διαδικασία που απαιτούσε στη συνέχεια εκτεταμένη εξάτμιση, σπαταλώντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Με την εισαγωγή του νέου διαλύτη, το μεγαλύτερο μέρος του νερού αντικαταστάθηκε από παχύρρευστο χυμό, εξαλείφοντας την ανάγκη εξάτμισης και μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας μιας και εξοικονομήθηκαν περίπου 20.000 kWh σε ενέργεια, ενώ οι εκπομπές CO₂ περιορίστηκαν κατά περίπου 7.500 τόνους, με βάση τον λιγνίτη ως καύσιμο. Και όλα αυτά επιτεύχθηκαν χωρίς να διακοπεί η παραγωγική δραστηριότητα, παρά μόνο με σύντομες παύσεις.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή όμως βρίσκεται στην αντίπερα όχθη με χαμένες ευκαιρίες και τα μεγάλα στρατηγικά λάθη, καθώς η χώρα μας προχώρησε στο μαζικό λουκέτο των εργοστασίων ζάχαρης και των λιγνιτικών μονάδων, επιλέγοντας να εγκαταλείψει παραγωγικούς τομείς αντί να τους εκσυγχρονίσει.

Τα ελληνικά εργοστάσια ζάχαρης (ΕΒΖ), που επί δεκαετίες αποτελούσαν πυλώνες της εγχώριας αγροτικής οικονομίας, εγκαταλείφθηκαν αμαχητί, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές. Παράλληλα, το βεβιασμένο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων χωρίς εναλλακτικό σχέδιο άφησε τεράστια κενά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Πάντως το γερμανικό μήνυμα είναι καινοτομία αντί για εγκατάλειψη και η στρατηγική της Südzucker αποδεικνύει πως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δεν απαιτεί τη θυσία των παραγωγικών δυνατοτήτων. Αντιθέτως, μέσα από την επένδυση στην τεχνολογία και τη μεθοδική αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών, επιτυγχάνονται ταυτόχρονα οικονομική βιωσιμότητα και περιβαλλοντική προστασία.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αμείλικτο πόσο ακόμη θα επιμένει η Ελλάδα να ακολουθεί τον δρόμο της αποβιομηχάνισης και των άστοχων επιλογών;

Το γερμανικό παράδειγμα δείχνει πως το μέλλον δεν ανήκει σε όσους κλείνουν εργοστάσια, αλλά σε εκείνους που αξιοποιούν την καινοτομία για να τα εξελίξουν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων