Αγροτικές Ειδήσεις: FAO: Αύξηση 14% στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή έως το 2034

Η παγκόσμια παραγωγή γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 14% έως το 2034, σύμφωνα με την έκθεση OECD-FAO Agricultural Outlook 2025-2034. Η παραγωγή δημητριακών προβλέπεται να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 1,1%, κυρίως λόγω βελτιώσεων στις αποδόσεις, καθώς η καλλιεργούμενη έκταση θα αυξηθεί μόλις κατά 0,14% ετησίως – λιγότερο από το μισό της αύξησης που καταγράφηκε την προηγούμενη δεκαετία (0,33%).
Δημητριακά: Στα 3,2 δισ. τόνοι η παγκόσμια παραγωγή έως το 2034
Η παραγωγή σιταριού αναμένεται να φθάσει τα 874 εκατ. τόνους (αύξηση 74 εκατ. τόνων), εκ των οποίων τα 42 εκατ. τόνοι στην Ασία. Η Ινδία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει το 29% της παγκόσμιας αύξησης παραγωγής σιταριού, κυρίως μέσω βελτίωσης αποδόσεων και αύξησης εκτάσεων στο πλαίσιο πολιτικών για επισιτιστική αυτάρκεια.
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 188 εκατ. τόνους, φτάνοντας τα 1,4 δισ. τόνους, με σημαντική αύξηση στις ΗΠΑ (+33 εκατ. τόνοι), Βραζιλία (+32 εκατ. τόνοι) και Κίνα (+27 εκατ. τόνοι).
Η παραγωγή ρυζιού αναμένεται να φθάσει τα 598 εκατ. τόνους (+61 εκατ. τόνοι), με την Ινδία να αντιπροσωπεύει το 41% της αύξησης, ακολουθούμενη από τις χώρες της Ασίας με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.
Για τα υπόλοιπα σιτηρά (σόργο, κριθάρι, κεχρί, σίκαλη και βρώμη), η παραγωγή αναμένεται να φθάσει τους 330 εκατ. τόνους, δηλαδή αύξηση κατά 33 εκατ. τόνους σε σχέση με τη βάση σύγκρισης.
Σε πραγματικές τιμές, οι τιμές των δημητριακών εκτιμάται ότι θα μειωθούν λόγω αύξησης παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. Σε ονομαστικές τιμές, ωστόσο, αναμένεται αύξηση λόγω πληθωρισμού.
Η παγκόσμια εμπορία δημητριακών θα συνεχίσει να αυξάνεται, με 21 εκατ. τόνους περισσότερες εξαγωγές σιταριού και 29 εκατ. τόνους περισσότερες εξαγωγές καλαμποκιού. Τα αφρικανικά και ασιατικά κράτη, πλην των μεγάλων εξαγωγέων ρυζιού, θα παραμείνουν ή θα γίνουν καθαροί εισαγωγείς δημητριακών, ενώ Αμερική και Ευρώπη θα ενισχύσουν τον ρόλο τους ως βασικοί προμηθευτές.
Όσπρια και ελαιούχοι σπόροι: Επιβράδυνση στην αύξηση παραγωγής
Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας θα αυξάνεται κατά 1% ετησίως, έναντι 2,2% την προηγούμενη δεκαετία. Το 80% της αύξησης θα προέλθει από αυξημένες αποδόσεις. Η επεξεργασία σόγιας (crush) αναμένεται να αυξηθεί κατά 62 εκατ. τόνους, λιγότερο από τους 95 εκατ. της προηγούμενης δεκαετίας. Η ανάπτυξη θα επικεντρωθεί στη Λατινική Αμερική, αντί της Κίνας, που προηγουμένως ηγούνταν.
Περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας εμπορεύεται διεθνώς. Οι εξαγωγές προέρχονται κυρίως από Βραζιλία και ΗΠΑ, με τη Βραζιλία να καλύπτει 53% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2034. Οι εισαγωγές της Κίνας αναμένεται να σταθεροποιηθούν γύρω στα 107 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 60% των παγκόσμιων εισαγωγών.
Η παραγωγή άλλων ελαιούχων σπόρων (ελαιοκράμβη, ηλίανθος, αραχίδες) θα αυξάνεται κατά 1,1% ετησίως, από 2,7% την προηγούμενη δεκαετία. Η διεθνής εμπορία τους θα περιοριστεί στο 11% της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί (Κίνα και Ε.Ε.) είναι καθαροί εισαγωγείς. Οι βασικοί εξαγωγείς θα είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ουκρανία, καλύπτοντας το 65% των εξαγωγών έως το 2034.
Βιοκαύσιμα: Ήπια αλλά σταθερή αύξηση
Η παγκόσμια ζήτηση για βιοκαύσιμα αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 0,9%, κυρίως λόγω της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ινδονησίας.
Η παραγωγή αιθανόλης θα φθάσει τα 155 δισ. λίτρα και βιοντίζελ από βιομάζα τα 80,9 δισ. λίτρα έως το 2034. Οι εξαγωγές αιθανόλης θα αυξηθούν σε 11,9 δισ. λίτρα, με ΗΠΑ και Βραζιλία να διατηρούν την ηγετική θέση, καλύπτοντας 79% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Κατανάλωση: Αύξηση 6% στα ζωικά προϊόντα – Πρωταγωνιστεί η Ασία
Η κατά κεφαλήν πρόσληψη θερμίδων από ζωικά και αλιευτικά προϊόντα θα αυξηθεί κατά 6% την επόμενη δεκαετία. Στις χώρες με μεσαίο χαμηλό εισόδημα, η αύξηση προβλέπεται να φτάσει το 24%, σχεδόν τετραπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου.
Έως το 2034, το 40% των δημητριακών θα καταναλώνεται άμεσα από ανθρώπους, το 33% θα χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, και το υπόλοιπο για βιοκαύσιμα και άλλες βιομηχανικές χρήσεις.
Η κατανάλωση δημητριακών θα είναι λιγότερο συγκεντρωμένη από την παραγωγή: μεταξύ 49% και 65% της παγκόσμιας κατανάλωσης αναμένεται να πραγματοποιείται στις πέντε μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες ανά προϊόν.
Η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία θα αντιπροσωπεύουν το 39% της αύξησης κατανάλωσης έως το 2034, έναντι 32% την προηγούμενη δεκαετία. Η Κίνα θα καλύπτει 13%, από 32% που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.