Αγροτικές Ειδήσεις: EPPO: Απάτη εκατομμυρίων με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έφερε στο φως ένα ευρύ δίκτυο απάτης με ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, που φέρεται να λειτουργούσε οργανωμένα και μεθοδικά σε όλη την Ελλάδα. Η υπόθεση αφορά κύκλωμα που, αξιοποιώντας παραπλανητικά στοιχεία και πλαστές δηλώσεις, αποσπούσε κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προκαλώντας ζημία εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν 37 ύποπτοι και πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι αρχές κάνουν λόγο για μια καλά οργανωμένη ομάδα με σαφή ιεραρχία και ρόλους, η οποία φέρεται να δραστηριοποιείται από το 2018, αναμειγνύοντας παράνομα έσοδα με νόμιμες δραστηριότητες για να καλύψει τα ίχνη της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας:
Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα), εντοπίστηκε μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε συστηματικό σχέδιο απάτης μεγάλης κλίμακας σε βάρος επιδοτήσεων και σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σήμερα, συνελήφθησαν 37 ύποπτοι και διενεργήθηκαν έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι, τουλάχιστον από το 2018, η ομάδα φέρεται να δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με σαφή ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και συνεχή δραστηριότητα μέχρι σήμερα. Κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονταν διαδικαστικά κενά στην υποβολή Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ, χρησιμοποιώντας πλαστά ή παραπλανητικά έγγραφα για να διεκδικήσουν γεωργικές επιδοτήσεις από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου για την Καθοδήγηση και Εγγύηση της Κοινοτικής Ενίσχυσης (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.).
Τα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας είναι επίσης ύποπτα για δόλια δήλωση γεωργικών εκτάσεων και βοσκοτόπων που δεν τους ανήκαν ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Υποτίθεται ότι διόγκωσαν τον αριθμό των ζώων για να αυξήσουν τα επιδόματα που δικαιούνταν. Για να αποκρύψουν την παράνομη προέλευση των εσόδων, οι ύποπτοι πιστεύεται ότι εξέδωσαν πλαστά τιμολόγια, διοχέτευσαν τα χρήματα μέσω πολλαπλών τραπεζικών λογαριασμών και τα ανάμειξαν με νόμιμα έσοδα. Μέρος των καταχρασθέντων χρημάτων φέρεται να δαπανήθηκε για είδη πολυτελείας, ταξίδια και οχήματα, προκειμένου να συγκαλυφθούν τα κεφάλαια ως νόμιμα περιουσιακά στοιχεία.
Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, 324 άτομα ταυτοποιήθηκαν ως δικαιούχοι επιδοτήσεων, προκαλώντας ζημία που εκτιμάται σε πάνω από 19,6 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Από αυτά, 42 θεωρείται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση και θεωρούνται τρέχοντα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας. Τα περισσότερα από αυτά δεν φαίνεται να έχουν καμία πραγματική σχέση με τη γεωργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συμμετοχή τους εξυπηρετούσε αποκλειστικά τη διευκόλυνση της απάτης.
Οι έρευνες και οι έρευνες έλαβαν την υποστήριξη της Διεύθυνσης Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.
Τα μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης εκτελούνται από την Ελληνική Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (Εθνική Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες).
Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θεωρούνται αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια. Η ΕΔΕ είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.