Αγροτικές Ειδήσεις: Το ευρωπαϊκό αλεύρι μαλακού σιταριού κερδίζει έδαφος στην Ινδία

Το εξελισσόμενο διατροφικό τοπίο της Ινδίας αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο τα συστατικά υψηλής ποιότητας και τα στοιχεία εισαγωγών της χώρας για το 2024 για το αλεύρι μαλακού σίτου επιβεβαιώνουν αυτή τη στροφή. Η Ιταλία έχει αναδειχθεί ως βασικός προμηθευτής, ενισχυμένη από την αυξανόμενη αναγνώριση των ευρωπαϊκών προτύπων άλεσης, της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και της σταθερής ποιότητας – χαρακτηριστικά που υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία «Καθαρό αλεύρι από την Ευρώπη».
Το εισαγωγικό τοπίο της Ινδίας για το αλεύρι μαλακού σίτου το 2024 αποκάλυψε ενθαρρυντικές τάσεις για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς, ιδίως τους Ιταλούς προμηθευτές, παρά την ευρύτερη πτώση της συνολικής αξίας των εισαγωγών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ινδία εισήγαγε 2.271 τόνους αλεύρι μαλακού σίτου το 2024, αξίας 1,59 εκατ. ευρώ. Ενώ αυτό αντανακλά μια μικρή μείωση της συνολικής αξίας σε σχέση με το 2023, σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική μετατόπιση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ιδίως η Ιταλία.
Οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ινδία ανέρχονται σε 350.000 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής αξίας των εισαγωγών, από 13% το 2023 και μόλις 1% το 2015. Εντός της ΕΕ, η Ιταλία ξεχώρισε, συνεισφέροντας εξαγωγές αξίας 348.000 ευρώ προς την Ινδία το 2024 -από λίγο κάτω από 246.000 ευρώ το προηγούμενο έτος. Αυτή η αύξηση της αξίας συνοδεύτηκε από αύξηση του όγκου, με την Ινδία να εισάγει 378 τόνους ιταλικού αλεύρου μαλακού σίτου, έναντι 238 τόνων το 2023.
Οι κύριες πηγές της Ινδίας για εισαγωγές αλεύρων μαλακού σίτου το 2024 ήταν η Σρι Λάνκα (37,8%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (33,1%) και η Ιταλία (21,9%). Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο, ένα μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών τους πιστεύεται ότι είναι προϊόντα με νέα εμπορική ονομασία που προέρχονται από τρίτες χώρες.
Εκτός από την Ιταλία, η Γαλλία ήταν η μόνη άλλη χώρα της ΕΕ που εξήγαγε μαλακό αλεύρι σίτου στην Ινδία το 2024, με την Ιταλία να αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της ΕΕ προς τη χώρα. Ένα ορόσημο επετεύχθη στις αρχές του 2024, όταν η Ιταλία ξεπέρασε τα ΗΑΕ όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, σημάδι της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των Ινδών αγοραστών στο ευρωπαϊκό αλεύρι.
Οι άμεσες εξαγωγές της Ιταλίας προς την Ινδία κερδίζουν συνεχώς έδαφος, καθώς εκτιμώνται ιδιαίτερα για τη συνεπή ποιότητα και την ξεκάθαρη προέλευσή τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι όλο και πιο ελκυστικά για τους ινδικούς τομείς της εστίασης και της επεξεργασίας τροφίμων, οι οποίοι δείχνουν μια αυξανόμενη προτίμηση για ιχνηλάσιμα και υψηλής ποιότητας συστατικά.
Αν και ο όγκος παραμένει μέτριος σε σύγκριση με τα παγκόσμια εμπορικά στοιχεία, η συνεχής ετήσια αύξηση των εισαγωγών αλεύρων από την Ιταλία αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και την αυξανόμενη εκτίμηση των ευρωπαϊκών προτύπων άλεσης στην ινδική αγορά.
Με την υποστήριξη της εκστρατείας «Καθαρό αλεύρι από την Ευρώπη», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθοδηγείται από την ITALMOPA – την ιταλική ένωση βιομηχανιών άλεσης, το ευρωπαϊκό αλεύρι μαλακού σίτου κατακτά μια θέση υψηλής ποιότητας στους τομείς της εστίασης, της αρτοποιίας και του λιανικού εμπορίου της Ινδίας.
Το ευρωπαϊκό αλεύρι είναι γνωστό για:
– Ανεπανάληπτη παράδοση άλεσης: Αιώνες χειροτεχνίας υποστηριζόμενες από τεχνολογία αιχμής.
– Καθαρή, ασφαλής, βιώσιμη παραγωγή: Τα ευρωπαϊκά αλευρόμυλα ακολουθούν μερικά από τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο.
– Ευελιξία στη μαγειρική χρήση: Από αφράτα ψωμιά και αρτοσκευάσματα μέχρι εκλεκτά ζυμαρικά και γκουρμέ επιδόρπια, το αλεύρι μαλακού σιταριού από την Ευρώπη ταιριάζει σε ένα ευρύ φάσμα ινδικών και διεθνών συνταγών.
-Ανιχνευσιμότητα και διαφάνεια: Με την πιστοποίηση προέλευσης, οι καταναλωτές και οι σεφ γνωρίζουν ακριβώς τι χρησιμοποιούν.
Η ευρωπαϊκή αλευροβιομηχανία επεξεργάζεται περίπου 47 εκατομμύρια τόνους μαλακού σιταριού και σίκαλης ετησίως, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα της είναι όχι μόνο υψηλής ποιότητας αλλά και επεκτάσιμα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.
Η εκστρατεία που ξεκίνησε το 2021 και τώρα έχει προγραμματιστεί για ανανεωμένη προβολή το 2025, εκπαιδεύει ενεργά τους Ινδούς σεφ, τους αρτοποιούς, τους εισαγωγείς και τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την υπεροχή του αλεύρου μαλακού σίτου της ΕΕ. Από τις επιδείξεις προϊόντων έως την ανάπτυξη συνταγών και τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση της αναγνώρισης του ιταλικού αλεύρου τόσο μεταξύ των Ινδών επαγγελματιών όσο και μεταξύ των καταναλωτών.
Αυτή η σταθερή αύξηση των εισαγωγών και η στροφή από τις γενικές ή επανασχεδιασμένες επιλογές προς τα πιστοποιημένα ιταλικά προϊόντα αναδεικνύει μια ευρύτερη μεταμόρφωση: Ο τομέας τροφίμων της Ινδίας εξελίσσεται προς την κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας, της υγείας και των εγγυημένων συστατικών προέλευσης. Το ιταλικό αλεύρι, με το συνδυασμό παράδοσης, ασφάλειας και ευελιξίας, είναι σε θέση να καλύψει αυτή τη ζήτηση.
Στο πλαίσιο της επανεκκίνησής της στην Ινδία, η καμπάνια «Pure Flour from Europe» θα συμμετάσχει στη SIAL India 2025, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου στο India International Convention & Expo Centre (IICC), Yashobhoomi, Νέο Δελχί. Η εκδήλωση θα προσφέρει μια πλατφόρμα για να επανασυνδεθούμε με το εμπόριο τροφίμων, να παρουσιάσουμε την ανώτερη ποιότητα και την ευελιξία του ευρωπαϊκού αλεύρου και να έρθουμε σε άμεση επαφή με σεφ, αρτοποιούς, εισαγωγείς και επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων σε όλη την Ινδία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.