Αγροτικές Ειδήσεις: Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την ετικέτα «μειωμένου αλκοόλ» για το κρασί

Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την ετικέτα «μειωμένου αλκοόλ» για το κρασί


Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν το σχέδιο που προβλέπει την εισαγωγή της ετικέτας «μειωμένου αλκοόλ» στα κρασιά, αντί των όρων «ελαφρύ» ή «χαμηλό σε αλκοόλ», στο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη του οινικού τομέα. Η απόφαση έρχεται παρά τις έντονες αντιδράσεις από τους παραγωγούς.

Το λεγόμενο «πακέτο για το κρασί», που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, στοχεύει να βοηθήσει τον κλάδο να αντιμετωπίσει την πτώση της ζήτησης, την υπερπαραγωγή και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, οι αμερικανικοί δασμοί που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι στα ευρωπαϊκά κρασιά προσέθεσαν περαιτέρω πίεση στον ήδη επιβαρυμένο τομέα.

Η Επιτροπή ενέκρινε τη θέση της επί της πρότασης της Κομισιόν για στήριξη του οινικού τομέα την Τετάρτη, δίνοντας έμφαση στις ευκαιρίες που ανοίγονται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά κρασιών με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι και η εισαγωγή νέων, πιο σαφών ετικετών για τα αποαλκοολωμένα κρασιά.

Το Συμβούλιο είχε υιοθετήσει τον Ιούνιο τη διατύπωση «χαμηλό αλκοόλ» αντί του «ελαφρύ σε αλκοόλ» που πρότεινε η Επιτροπή, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο, αν και αρχικά συμφωνούσε, τελικά κατέληξε στον όρο «μειωμένου αλκοόλ».

Εκπρόσωποι των καταναλωτών χαιρέτισαν την επιλογή, υποστηρίζοντας ότι η νέα ετικέτα είναι πιο σαφής και φιλική προς τον καταναλωτή. Όπως ανέφερε ο Samuele Tonello, ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών (BEUC), οι όροι «ελαφρύ» ή «χαμηλό» «θα μπορούσαν να παραπλανήσουν, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι χωρίς κίνδυνο».

Αντίθετα, ο κλάδος του κρασιού εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, με τον Ignacio Sánchez, γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οινοποιητικών Επιχειρήσεων (CEEV), να δηλώνει πως πρόκειται για «πολιτική απαίτηση παρά για βελτίωση της κατανόησης από τους καταναλωτές», επισημαίνοντας ότι ο νέος όρος είναι λιγότερο κατανοητός και δύσκολα μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα κρίσης για τη μείωση της υπερπροσφοράς, όπως εκρίζωση αμπελιών και απόσταξη κρασιού, τα οποία καθίστανται επιλέξιμα για κοινοτική χρηματοδότηση. Όπως σημείωσε η εισηγήτρια του φακέλου, Ισπανίδα ευρωβουλευτής Esther Herranz García (ΕΛΚ), στόχος είναι να διασφαλιστεί «ίσο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των οινοπαραγωγών των κρατών μελών».

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα μεταφοράς αδιάθετων κονδυλίων από έτος σε έτος για τη στήριξη του τομέα, καθώς και ενίσχυση των εξουσιών της Κομισιόν για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση αναταράξεων της αγοράς.

Δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει ο οινικός κλάδος, η Herranz García ζήτησε η εντολή για διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο να δοθεί απευθείας στην Επιτροπή Γεωργίας, χωρίς να απαιτηθεί ψήφος από την Ολομέλεια, ώστε οι τελικές συνομιλίες να ξεκινήσουν άμεσα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων