Αγροτικές Ειδήσεις: Καλαμπόκι “γιοκ” στην Τουρκία – Στροφή στο σοργό λόγω ανθεκτικότητας στην ξηρασία

Καλαμπόκι "γιοκ" στην Τουρκία - Στροφή στο σοργό λόγω ανθεκτικότητας στην ξηρασία


Η παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή της Μικράς Ασίας ωθεί τους γαλακτοπαραγωγούς της Σμύρνης σε καλλιέργειες με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό, με τη στήριξη κρατικών επιδοτήσεων και σύγχρονων συστημάτων άρδευσης.

Οι κτηνοτρόφοι στη Σμύρνη εγκαταλείπουν την εντατικής άρδευσης ενσίρωση καλαμποκιού υπέρ του ανθεκτικού στην ξηρασία σόργου, καθώς η περιοχή της Μικράς Ασίας αντιμετωπίζει τη χειρότερη υδατική κρίση των τελευταίων ετών, αναγκάζοντας τον αγροτικό τομέα να προσαρμοστεί σε μία από τις πιο παραγωγικές γαλακτοκομικές ζώνες της χώρας.

Η αλλαγή αυτή έρχεται καθώς η Σμύρνη, που φιλοξενεί σχεδόν 480.000 γαλακτοπαραγωγικά βοοειδή και μικρά μηρυκαστικά σε 30.000 εκμεταλλεύσεις, παλεύει με τη μείωση των αρδευτικών πόρων.

Η επαρχία, που έχει ηγηθεί της Τουρκίας στην παραγωγή γάλακτος για τρία συνεχόμενα χρόνια, παραδοσιακά βασιζόταν σε 3,45 εκατομμύρια τόνους ενσιρωμένου καλαμποκιού καλλιεργημένου σε 550.000 στρέμματα για τη διατροφή των ζώων.

Η παρατεταμένη ξηρασία έχει ωθήσει τους αγρότες προς το σόργο, μια καλλιέργεια που απαιτεί σημαντικά λιγότερο νερό, ενώ παρέχει ισοδύναμη διατροφική αξία για τη γαλακτοκομία.

«Σχεδιάζουμε την παραγωγή μας ανάλογα με το διαθέσιμο νερό», δήλωσε ο Μουσταφά Σαχίν, Διευθυντής Γεωργίας και Δασών της Σμύρνης. «Δημιουργούμε τα καλλιεργητικά μας πρότυπα βάσει των υδάτινων πόρων που υπάρχουν».

Ο αριθμός των παραγωγών σόργου στη Σμύρνη αυξήθηκε από 28 το 2020 σε 337 φέτος, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση επεκτάθηκε από 451 στρέμματα σε 6.000 στρέμματα. Το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών παρέχει επιδότηση 75% για τον σπόρο, ώστε να ενθαρρύνει τη μετάβαση.

Η παραδοσιακή άρδευση καλαμποκιού απαιτεί επτά έως οκτώ ποτίσματα, ενώ το σόργο αποδίδει παρόμοιες σοδειές με μόλις δύο ή τρία ποτίσματα, σύμφωνα με αγροτικούς αξιωματούχους.

Οι βροχοπτώσεις κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι, με τις ανεπαρκείς βροχές να επηρεάζουν τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, είπε ο Σαχίν.

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης πολύ καθαρά», σημείωσε. «Πρέπει να χρησιμοποιούμε το νερό πολύ προσεκτικά στα σπίτια μας, στους χώρους εργασίας και στη γεωργία».

Η αγροτική κρίση συνδέεται με σοβαρές ελλείψεις νερού που πλήττουν την ακτογραμμή της Σμύρνης, όπου δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως το Τσεσμέ εφαρμόζουν πλέον καθημερινές 10ωρες διακοπές νερού.

Τα επίπεδα των φραγμάτων στη δυτική Τουρκία έχουν πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά, με ορισμένα ταμιευτήρια να έχουν λιγότερο από 1% της χωρητικότητάς τους.

Ο Ζαφέρ Γιουρτ, γαλακτοπαραγωγός στην περιοχή Χασανλάρ της επαρχίας Μενεμέν, δήλωσε ότι φύτεψε σόργο σε 45 στρέμματα αφού έμαθε για την αποδοτική σε νερό καλλιέργεια.

«Επειδή υπάρχει ξηρασία σε όλη την Τουρκία, θέλουμε να εξοικονομήσουμε λίγο νερό», είπε ο Γιουρτ.

«Αυτό το χόρτο είναι ισοδύναμο με το καλαμπόκι τόσο για την παραγωγή γάλακτος όσο και για την παραγωγή κρέατος — δεν υπάρχει διαφορά. Οι περισσότεροι μεγάλοι αγρότες έχουν επιλέξει αυτό το χόρτο».

Σχεδόν όλοι οι αγρότες στη Σμύρνη έχουν υιοθετήσει σύγχρονα συστήματα άρδευσης καθώς τα υπόγεια ύδατα συνεχίζουν να μειώνονται, τόνισε ο Σαχίν, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί πλήρως η σπατάλη νερού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων