Αγροτικές Ειδήσεις: Ισχυρή σύμπραξη FAO – IFIF για το μέλλον της παγκόσμιας κτηνοτροφίας

Ισχυρή σύμπραξη FAO – IFIF για το μέλλον της παγκόσμιας κτηνοτροφίας


Κατά την πρόσφατη 24η ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιομηχανίας Ζωοτροφών (IFIF) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζωοτροφών επιβεβαίωσαν εκ νέου τη στενή τους συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα για την προώθηση της ασφαλούς, θρεπτικής και βιώσιμης παραγωγής ζωοτροφών και τροφίμων, στο πλαίσιο της βιώσιμης μεταρρύθμισης του τομέα της κτηνοτροφίας.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους που εκπροσωπούν πάνω από 80% της παγκόσμιας παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών, η IFIF και ο FAO τόνισαν τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της βιώσιμης μεταμόρφωσης της κτηνοτροφίας και τη διασφάλιση ασφαλών συστημάτων ζωοτροφών και τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Δρ. Thanawat Tiensin, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και διευθυντής του Τμήματος Παραγωγής και Υγείας των Ζώων του FAO, υπογράμμισε τον «ζωτικό ρόλο του τομέα των ζωοτροφών και της κτηνοτροφίας στην υποστήριξη της παγκόσμιας μετάβασης προς τη βιωσιμότητα», σημειώνοντας ότι «η παραγωγή ζωικού κεφαλαίου παρέχει βασική διατροφή και οικονομικές ευκαιρίες παγκοσμίως και πρέπει να αποτελεί μέρος λύσεων που βασίζονται στην επιστήμη και τη συνεργασία. Το όραμα του FAO καθοδηγείται από τις τέσσερις αρχές: καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή — χωρίς να μένει κανείς πίσω».

«Γι’ αυτό ο ρόλος και η ευθύνη του τομέα των ζωοτροφών είναι τόσο σημαντικοί», πρόσθεσε ο Tiensin. «Μαζί πρέπει όχι μόνο να συζητάμε τις προκλήσεις, αλλά και να παρουσιάζουμε λύσεις — να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα, να μειώνουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να προωθούμε τη βιώσιμη μεταμόρφωση. Η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ FAO και IFIF βασίζεται σε ισχυρή δέσμευση και δράση και είναι ουσιαστική για τη διασφάλιση ασφαλών, θρεπτικών και βιώσιμων συστημάτων τροφίμων παγκοσμίως».

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της IFIF, Constance Cullman, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Βιομηχανίας Ζωοτροφών, δήλωσε ότι η IFIF και ο FAO έχουν δημιουργήσει μία από τις ισχυρότερες συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην αγροδιατροφική αλυσίδα, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες όπως η Διεθνής Συνάντηση Ρυθμιστικών Αρχών Ζωοτροφών, το Εγχειρίδιο Καλών Πρακτικών για τον Τομέα Ζωοτροφών και προγράμματα ενίσχυσης ικανοτήτων.

«Μέσα από τη συνεργασία μας με τον FAO, αναπτύσσουμε πρακτικές, επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις που εξασφαλίζουν ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα συστήματα ζωοτροφών και τροφίμων για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό», είπε. «Αυτή η συνεργασία αποτελεί παράδειγμα για το πώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά».

Η συνάντηση περιλάμβανε ενημερώσεις για κοινές δράσεις και νέες πρωτοβουλίες που υπογραμμίζουν τη συνεργασία IFIF και FAO, μεταξύ των οποίων:

* Ο ρόλος της βιομηχανίας ζωοτροφών — Ο δρόμος προς το 2050: Η Cullman παρουσίασε τη στρατηγική πρωτοβουλία της IFIF για την κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών παγκοσμίως με στόχο τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ανάδειξη των ζωοτροφών ως βασικού παράγοντα βιώσιμης κτηνοτροφίας.

* Καινοτομία στη διατροφή των ζώων: Η IFIF παρουσίασε δράσεις που προάγουν την υγεία και ευζωία των ζώων μέσω της διατροφής, ενώ ο FAO εξέφρασε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του τομέα των ζωοτροφών στην πρωτοβουλία RENOFARM, καθώς και για τη διάδοση καινοτόμων πρακτικών διατροφής και παραγωγής ζωοτροφών που μειώνουν την ανάγκη χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών.

* Συνεργασία LEAP (Livestock Environmental Assessment and Performance Partnership): Η IFIF και ο FAO επανεξέτασαν την πρόοδο της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νέων κατευθυντήριων οδηγιών για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και τη κυκλική βιοοικονομία, καθώς και της μετάβασης στη Φάση 5 του LEAP.

* Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Μεταμόρφωση της Κτηνοτροφίας: Ο FAO παρουσίασε την πρόοδο του σχεδίου, το οποίο παρέχει οδικό χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα.

* Ανασκόπηση του Κοινού Σχεδίου Εργασίας FAO–IFIF για το 2025 και προτάσεις για το 2026: Οι Daniela Battaglia (FAO) και Alexandra de Athayde (IFIF) παρουσίασαν τις κοινές δράσεις, που περιλαμβάνουν συνεχιζόμενη ενίσχυση ικανοτήτων για την ασφάλεια ζωοτροφών και έργα βιωσιμότητας.                                                        

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων