Αγροτικές Ειδήσεις: Ισπανία: Παραγωγή 5,44 εκατ. τόνων εσπεριδοειδών την περίοδο 2025/2026

Ισπανία: Παραγωγή 5,44 εκατ. τόνων εσπεριδοειδών την περίοδο 2025/2026


Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων εκτιμά έναν αρχικό εθνικό «αφόρο» παραγωγής εσπεριδοειδών 5,44 εκατομμυρίων τόνων για την περίοδο 2025/2026, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου. Την πρόβλεψη παρουσίασε σήμερα η γενική γραμματέας Αγροτικών Πόρων και Ασφάλειας Τροφίμων, Άνα Ροδρίγκεθ, στη συνεδρίαση της τομεακής επιτροπής με τη συμμετοχή των βασικών εκπροσώπων του κλάδου.

Σύμφωνα με τον «αφόρο», ο οποίος καταρτίστηκε από στοιχεία των παραγωγικών αυτόνομων κοινοτήτων, η προβλεπόμενη παραγωγή θα είναι κατά 655.000 τόνους χαμηλότερη από την περσινή καμπάνια (-10,7%) και 14,2% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε καμπανιών, συνθέτοντας τη χαμηλότερη συγκομιδή των τελευταίων 16 ετών.

Η πτώση οφείλεται κυρίως στις υπερβολικές ανοιξιάτικες βροχές, στις υψηλές θερμοκρασίες σε κρίσιμες περιόδους ανάπτυξης των καρπών και σε επεισόδια χαλαζόπτωσης σε διάφορες ζώνες καλλιέργειας.

Εξέλιξη ανά ομάδα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε πορτοκάλια, μικρά εσπεριδοειδή και λεμόνια αναμένονται σημαντικές μειώσεις, ενώ στο γκρέιπφρουτ προβλέπεται νέο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, τα πορτοκάλια εκτιμώνται σε 2,72 εκατ. τόνους, 11,6% (-356.300 τόνοι) λιγότερο από πέρσι και 14,4% (-459.900 τόνοι) κάτω από τον μέσο όρο. Αντιστοιχούν στο 50,1% του συνολικού όγκου, με το 71% να αφορά ποικιλίες του γκρουπ navel.

Η παραγωγή μικρών εσπεριδοειδών αναμένεται στα 1,73 εκατ. τόνους, ποσότητα 8,2% (-154.100 τόνοι) χαμηλότερη από πέρσι και 14,1% (-283.700 τόνοι) κάτω από τον μέσο όρο. Τα μικρά εσπεριδοειδή αποτελούν το 31,9% του συνόλου· οι σατσούμας θα αντιστοιχούν στο 5,4% της ομάδας, οι κλημεντίνες στο 52,2% και οι λοιπές μανταρινιές και υβρίδια στο 42,3%.

Η παραγωγή λεμονιών θα υποχωρήσει στους 866.654 τόνους, ήτοι 14,7% (-149.400 τόνοι) κάτω από την περσινή και 17,3% (-180.800 τόνοι) κάτω από τον μέσο όρο. Το 77,3% θα είναι ποικιλίας «fino» και το 22,1% «verna».

Στο γκρέιπφρουτ, με πρόβλεψη 107.902 τόνους, εκτιμάται άνοδος 8% (+8.000 τόνοι) έναντι της ήδη ρεκόρ περσινής καμπάνιας και 26,4% (+22.570 τόνοι) πάνω από τον μέσο όρο, διαμορφώνοντας τρίτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ.

Με την εκτίμηση αυτή, το υπουργείο ενισχύει τη δέσμευσή του στη διαφάνεια και παρέχει στον κλάδο καλύτερα εργαλεία λήψης αποφάσεων, σε ευθυγράμμιση με το σχέδιο βελτίωσης της εσπεριδοκαλλιέργειας που εγκρίθηκε το 2019.

Ισπανία: πρώτος παραγωγός στην Ευρώπη και έκτος παγκοσμίως

Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν επίσης οι προοπτικές της καμπάνιας 2025/26 και αναλύθηκε το εξωτερικό εμπόριο εσπεριδοειδών της χώρας.

Η Ισπανία παραμένει ο πρώτος παραγωγός εσπεριδοειδών της ΕΕ και ο έκτος στον κόσμο. Την περίοδο 2019/20–2023/24 εξήγαγε κατά μέσο όρο 3,5 εκατ. τόνους ανά καμπάνια, με ετήσια μέση αξία κοντά στα 3,6 δισ. ευρώ.

Η χώρα ηγείται, επιπλέον, της παγκόσμιας εμπορίας φρέσκων εσπεριδοειδών με περίπου το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών. Πάνω από το ήμισυ της εθνικής παραγωγής (55%) κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού· το ποσοστό υπερβαίνει το 60% στα μικρά εσπεριδοειδή και τα λεμόνια και προσεγγίζει το 85% στην περίπτωση του γκρέιπφρουτ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων