Αγροτικές Ειδήσεις: Θεσπρωτία: Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό αρνί λόγω μειωμένης παραγωγής

Αυξημένες τιμές και περιορισμένη διαθεσιμότητα χαρακτηρίζουν την πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων φέτος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, Θωμάς Λιωλής, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνεχιζόμενη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, αποτέλεσμα του υψηλού κόστους εκτροφής, των ασθενειών και των ευρύτερων δυσκολιών του κλάδου.
Όπως σημείωσε, οι τιμές διάθεσης των αρνιών από τον παραγωγό κυμαίνονται φέτος μεταξύ 9,5 και 10 ευρώ το κιλό, ενώ στα κρεοπωλεία οι τιμές μπορεί να φτάσουν έως και τα 17-20 ευρώ το κιλό. Η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες εισαγωγές από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό των αμνοεριφίων της περιοχής πωλείται στην Αλβανία, καθώς οι τιμές εκεί είναι πιο δελεαστικές για τους παραγωγούς.
Ο κ. Λιωλής αναφέρθηκε επίσης στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όπως οι καθυστερήσεις και περικοπές στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ — με μείωση έως και 50% και περιπτώσεις όπου δεν έχει καταβληθεί καν η βασική ενίσχυση. Επιπλέον, επισήμανε τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζημιές από ασθένειες ή φυσικές καταστροφές, οι οποίες δυσχεραίνουν σημαντικά την ανασυγκρότηση των κτηνοτροφικών μονάδων.
Παρόλα αυτά, επαίνεσε τη λειτουργία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας, χαρακτηρίζοντάς την ως αξιόπιστη και αποτελεσματική στην υποστήριξη των παραγωγών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.