Αγροτικές Ειδήσεις: Η Τουρκία αυξάνει σταδιακά τις εισαγωγές σιταριού

Η Τουρκία αυξάνει σταδιακά τις εισαγωγές σιταριού


Με τα τελικά αποθέματα να έχουν μειωθεί χάρη στα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για τη μείωση των υπερβολικών αποθεμάτων, οι εισαγωγές σιταριού της χώρας αναμένεται να αυξηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο της περιόδου εμπορίας 2024-25, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τα τελικά αποθέματα σιταριού της Τουρκίας προβλέπεται να μειωθούν σε 2,8 εκατ. τόνους το 2024-25, από 5,5 εκατ. τόνους πέρυσι, μετά την αναστολή των εισαγωγών σιταριού στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (IPR) από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2024 από την TMO. Το μέτρο ανάγκασε τους αλευρόμυλους να αγοράζουν σιτάρι από την TMO. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές σίτου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024-25 μειώθηκαν περισσότερο από 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πέφτοντας σε 1,9 εκατομμύρια τόνους.

Οι εισαγωγές αναμένεται να φθάσουν τα 5,8 εκατομμύρια τόνους φέτος, έχοντας αυξηθεί από τον Οκτώβριο, αλλά και πάλι θα είναι περίπου οι μισές από το σύνολο των περσινών εισαγωγών, δήλωσε η FAS. Το ρωσικό σιτάρι αναμένεται να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών σιταριού της Τουρκίας.

Όταν η αναστολή των εισαγωγών άρθηκε εν μέρει στα μέσα Οκτωβρίου, οι αλευρόμυλοι εξακολουθούσαν να υποχρεούνται να αγοράζουν το 85% του σιταριού τους από την TMO. Η αναλογία αναθεωρήθηκε πρόσφατα σε 75% εγχώριο έναντι 25% εισαγόμενο.

«Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αυτά τα ποσοστά θα παραμείνουν πιθανότατα σε ισχύ μέχρι το τέλος της συγκομιδής τον Μάιο», δήλωσε η FAS. «Επί του παρόντος, όλες οι εισαγωγές σιταριού εισέρχονται στο πλαίσιο της ΟΠΠ λόγω του απαγορευτικού δασμού του ΜΦΝ (Πλέον Ευνοούμενο Έθνος) ύψους 130%».

Η FAS βλέπει επίσης σημαντική μείωση των εξαγωγών σιταριού σε ετήσια βάση, μειωμένη κατά 41% σε 7 εκατομμύρια τόνους, λόγω «ενός συνδυασμού λόγων».

«Οι λόγοι αυτοί περιλαμβάνουν την προσωρινή αναστολή της ΠΕΕ, τις απαιτήσεις εγχώριας αγοράς για την πρόσβαση στη μερικώς ανανεωμένη ΠΕΕ και τις αναμενόμενες δυσκολίες για τους Τούρκους εξαγωγείς αλεύρων να ανακτήσουν το χαμένο μερίδιο αγοράς στις βασικές αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ιδίως στο Ιράκ», δήλωσε η FAS’.

Η Τουρκία, επί σειρά ετών παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές αλεύρων, είδε τις αποστολές να πέφτουν κατακόρυφα σε 1,7 εκατομμύρια τόνους (ισοδύναμο σιταριού) από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2024, μια πτώση 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η FAS ανέφερε ότι ο ρυθμός των εξαγωγών αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες «με τη μερική ανανέωση της ΠΕΕ και τις προοπτικές για νέες εξαγωγικές ευκαιρίες στη Συρία μετά την πρόσφατη αλλαγή του καθεστώτος στη χώρα».

Η τουρκική παραγωγή σιταριού το 2024-25 προβλέπεται από την FAS σε 19 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 2 εκατ. τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των απωλειών που προέκυψαν από τις ξηρότερες του κανονικού καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων