Αγροτικές Ειδήσεις: Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού το 2024 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961

Διάλογο αντί δασμών προτείνει σε ΕΕ-ΗΠΑ η ισπανική οινοποιία


Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου (OIV), προειδοποιώντας για «αβεβαιότητα» στον τομέα λόγω των αμερικανικών δασμών.

Η παγκόσμια κατανάλωση ανήλθε σε 214,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα (mhl), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο OIV σε συνέντευξη Τύπου. Αυτό είναι 3,3% λιγότερο από ό,τι το 2023 και το χαμηλότερο ποσοστό από το 1961.

Οι δύο μεγαλύτερες αγορές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, κατέγραψαν μείωση της κατανάλωσης κατά 6% και 4% αντίστοιχα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του OIV John Barker.

Ο οργανισμός απέδωσε τη μείωση της κατανάλωσης σε διάφορους παράγοντες, όπως η αλλαγή των καταναλωτικών προτιμήσεων, οι διαφορετικές προτιμήσεις μεταξύ των γενεών και η γενική αύξηση των τιμών, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο επικεφαλής του οργανισμού αναγνώρισε ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση δημιουργούν «αβεβαιότητα στην αγορά», αν και αρνήθηκε να «κάνει εικασίες για πιθανά μελλοντικά σενάρια» μέχρι να δει.

Ο Barker τόνισε ότι, αν οι δασμοί για το κρασί παραμείνουν στο 10%, αυτό δεν θα αλλάξει το καθεστώς των ΗΠΑ ως σημαντική αγορά κρασιού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το 47% του κρασιού που παράγεται παγκοσμίως εξάγεται, οπότε «κάθε είδους εμπόδιο δημιουργεί αντιπερισπασμό στην αγορά».

Το 2024, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κρασιού σε αξία (6,3 δισ. ευρώ), αλλά ο τρίτος μεγαλύτερος σε όγκο, με 12,3 εκατ. λίτρα, πίσω από τη Γερμανία (12,7) και το Ηνωμένο Βασίλειο (12,6 εκατ. λίτρα).

Η παραγωγή έφτασε τα 225,8 mhl

Η παραγωγή οίνου το 2024 έφτασε τα 225,8 mhl, 4% λιγότερα από το 2023 και τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60 ετών, λόγω μιας σειράς «ακραίων καιρικών φαινομένων» που δημιούργησαν επίσης προβλήματα υγείας των καλλιεργειών σε μεγάλες παραγωγικές περιοχές, ανέφερε ο OIV, ο οποίος εδρεύει στη Ντιζόν (ανατολική Γαλλία).

Η χαμηλότερη παραγωγή και οι υψηλότερες τιμές είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου οίνου, τόσο σε όγκο, με 99,8 εκατ. χλγρ. (0,1% λιγότερο από το 2023), όσο και σε αξία (35,9 δισ. ευρώ, μείωση 0,3%).

Ο OIV ανέφερε ότι η παραγωγή στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, οι οποίες ολοκληρώνουν τον τρύγο, θα φθάσει φέτος τα 47 εκατ. εκατόλιτρα, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με το 2024.

Η παραγωγή οίνου θα αυξηθεί στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά θα μειωθεί στη Χιλή, σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στον OIV.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων