Αγροτικές Ειδήσεις: Η Ευρώπη εγκρίνει αλλαγές στα πρότυπα για το ελαιόλαδο παρά τις διαφωνίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εγκρίνει νέα πρότυπα για το εμπόριο ελαιολάδου σε προσεχή συνεδρίαση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) τον Ιούλιο, παρά τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών και ενδιαφερόμενων μερών του κλάδου.
Οι αλλαγές, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το IOC, αποσκοπούν στην εναρμόνιση των διεθνών προτύπων και στη βελτίωση της αξιολόγησης της ποιότητας και της καθαρότητας του ελαιολάδου, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την παγκόσμια παραγωγή και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.
Σε απόφαση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2025, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την επικαιροποίηση της μεθόδου μέτρησης των κεριών και των αιθυλεστέρων λιπαρών οξέων, προσθέτοντας μια μέθοδο για τον προσδιορισμό των διγλυκεριδίων και των τριγλυκεριδίων, προσθέτοντας μια υποσημείωση για την προσαρμογή του ορίου των συνολικών στερολών για τα μονοποικιλιακά έλαια Koroneiki και Nocellara del Belice, εν αναμονή περαιτέρω μελετών, και καταργώντας τη δοκιμή για ίχνη αλογονωμένων διαλυτών.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, οι προτεινόμενες προσαρμογές θα διασφαλίσουν τον δίκαιο ανταγωνισμό και θα ευθυγραμμίσουν τους κανονισμούς της ΕΕ με τα παγκόσμια πρότυπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, η ΕΕ ήταν υπεύθυνη για το 61% της διεθνούς παραγωγής ελαιολάδου κατά την τελευταία πενταετία.
Ωστόσο, δεν έχουν πεισθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Ορισμένοι εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι νέες απαιτήσεις για τη σύνθεση στερολών, οι οποίες αναθεωρούν τα αποδεκτά επίπεδα δέλτα (7)-στιγμαστενόλης, μιας φυσικής ένωσης που υπάρχει στο ελαιόλαδο, θα μπορούσαν να βλάψουν ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής ελιάς.
Η κύρια ανησυχία των παραγωγών είναι ότι η περιεκτικότητα σε στερόλες μπορεί να κυμαίνεται λόγω του τοπικού κλίματος και ότι ορισμένες ποικιλίες ελιάς ενδέχεται να παράγουν ελαιόλαδα που δεν πληρούν τα νέα όρια, ακόμη και αν είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Επιπλέον, ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέμιτα μειονεκτήματα για τους παραδοσιακούς παραγωγούς στις πληγείσες περιοχές, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ικανότητά τους να εμπορεύονται τα ελαιόλαδά τους με συγκεκριμένες ταξινομήσεις ποιότητας. Άλλοι ανησυχούν ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος συμμόρφωσης για τις μικρότερες επιχειρήσεις ελαιολάδου.
Σε απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες, το IOC ανέφερε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται εντός των σχετικών ομάδων εμπειρογνωμόνων και ότι τα μέλη θα εξετάσουν τα ζητήματα κατά τη συνάντησή τους στην 121η σύνοδο του Συμβουλίου των Μελών.
«Χαιρετίζουμε την επικαιροποίηση του προτύπου για το ελαιόλαδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ των εμπειρογνωμόνων μας και των ευρωπαϊκών αρχών», δήλωσε η Mercedes Fernández, επικεφαλής έρευνας και τυποποίησης στο IOC.
Πέρα από τον σημαντικό ρόλο της στην παραγωγή, η ΕΕ είναι επίσης ο κορυφαίος εξαγωγέας και καταναλωτής ελαιολάδου.
Η 27μελής ένωση ήταν υπεύθυνη για το 45% της κατανάλωσης ελαιολάδου κατά την τελευταία πενταετία. Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν επίσης το 63% των παγκόσμιων εξαγωγών ελαιολάδου κατά την ίδια περίοδο.
Η Fernández σημείωσε ότι οι αλλαγές στο πρότυπο συμφωνήθηκαν αρχικά ως μέρος της απόφασης της ΕΕ του Ιουνίου 2024 να ευθυγραμμίσει τα πρότυπα εμπορίας του ελαιολάδου με αυτά του ΔΟΕ.
«Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε η Fernández. «Ο ΔΟΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα πρότυπά του θα χρησιμεύουν ως παγκόσμια αναφορά, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα των προϊόντων και προστατεύοντας τους καταναλωτές».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.