Αγροτικές Ειδήσεις: Η ΕΕ χρειάζεται σχεδόν 2 χρόνια για να διαπιστώσει αν η γλυφοσάτη προκαλεί καρκίνο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από δύο ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να διεξαγάγουν μελέτη διάρκειας έως και 21 μηνών, με στόχο να διαπιστωθεί αν το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο είναι πιο επικίνδυνο απ’ όσο θεωρείτο μέχρι σήμερα.
Η δραστική ουσία γλυφοσάτη, η οποία περιλαμβάνεται σε πλήθος γεωργικών σκευασμάτων, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο εντεινόμενης αμφισβήτησης. Παρά την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της για δέκα χρόνια το 2023, νέα στοιχεία επαναφέρουν ερωτήματα για τους κινδύνους που ενδέχεται να εγκυμονεί για την υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ramazzini υποστηρίζει ότι παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά όγκων σε ποντίκια, ακόμη και σε επίπεδα έκθεσης που θεωρούνται ασφαλή βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας.
Σε επιστολή με ημερομηνία 24 Ιουνίου, η οποία είναι δημόσια προσβάσιμη, η Επιτροπή ζητά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να αξιολογήσουν τη συγκεκριμένη μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα νέα ευρήματα θα πρέπει να επηρεάσουν τις επιστημονικές τους θέσεις.
Με την παραλαβή των πρωτογενών δεδομένων από το Ινστιτούτο Ramazzini, ο ECHA θα έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον 15 μήνες και η EFSA επιπλέον 6 μήνες για να εκδώσουν επικαιροποιημένη επιστημονική γνώμη για το αν και κατά πόσο αλλάζει η εικόνα κινδύνου γύρω από τη γλυφοσάτη.
«Δεδομένου του χαρακτήρα και των συμπερασμάτων του άρθρου», σημειώνει η Επιτροπή στην επιστολή της, «είναι σημαντικό οι EFSA και ECHA να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και πληροφορίες, ώστε να αξιολογήσουν εάν τα πορίσματα της μελέτης επηρεάζουν τα συμπεράσματα της προηγούμενης κοινής τους αξιολόγησης».
Υπενθυμίζεται ότι στην αξιολόγηση του 2023, οι δύο οργανισμοί είχαν καταλήξει ότι δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική ή νομική βάση για απαγόρευση της ουσίας, γεγονός που οδήγησε στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της έως τις 15 Δεκεμβρίου 2033.
Αν και οι ανησυχίες για τους κινδύνους της γλυφοσάτης παραμένουν έντονες στην κοινή γνώμη, το χρονοδιάγραμμα των 21 μηνών συμφωνήθηκε από κοινού με τους δύο οργανισμούς, οι οποίοι το χαρακτήρισαν συμβατό με τις εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι ήδη από το 2023, μετά από προκαταρκτικά πορίσματα, οι αρχές είχαν ζητήσει από το Ινστιτούτο Ramazzini τα πρωτογενή δεδομένα της μελέτης, χωρίς τότε να λάβουν απάντηση. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Daniele Mandrioli, ανέφερε ότι η ομάδα του είναι πλέον διατεθειμένη να τα παραχωρήσει κατόπιν επίσημου αιτήματος.
Ορισμένοι πάντως ζητούν αυστηρότερη στάση. Στις 30 Ιουνίου, ομάδα 33 ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τον Christophe Clergeau (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες), υπέβαλε γραπτή ερώτηση στην Επιτροπή, ζητώντας την επανεξέταση της έγκρισης για τη χρήση γλυφοσάτης.
Η EFSA σχολίασε ότι το χρονοδιάγραμμα «αντανακλά τις προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης των δύο οργανισμών». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχόλιο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.