Αγροτικές Ειδήσεις: Η ΕΕ αναμένει ότι οι αγροτικές αγορές θα αυξηθούν κατά 1,1% το 2025 και κατά 1,5% το 2026

Οι αγροτικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παραμένουν γενικά ανθεκτικές παρά την γεωπολιτική αστάθεια και τις προκλήσεις που θέτει το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της γεωργίας των Είκοσι Επτά, την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα.
Το έγγραφο προειδοποιεί επίσης για την «εξέλιξη» των εμπορικών πολιτικών χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, ως απειλή για τη σταθερότητα των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών αγορών.
Μεταξύ άλλων στοιχείων, η έκθεση αποκαλύπτει σημαντική ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου (37%), η οποία οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση των τιμών τον Ιούνιο του 2025.
Επισημαίνει επίσης μείωση της παραγωγής ζάχαρης και κρασιού.
Οι προοπτικές ανάπτυξης των ευρωπαϊκών αγροτικών αγορών ανέρχονται σε 1,1% για το 2025 και 1,5% για το 2026.
Σταθερότητα στον πληθωρισμό
Από την άλλη, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην ΕΕ συνέχισε να είναι υψηλότερος από τον γενικό πληθωρισμό (3,1% έναντι 2,2% τον Μάιο), αν και παρατηρείται κάποια σταθερότητα, ή ακόμη και αποπληθωρισμός, σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.
Προβλέπεται ότι η παραγωγή σιτηρών της ΕΕ το 2025 και το 2026 θα αυξηθεί κατά 4,1%, γεγονός που θα βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο, με αύξηση 26% στις εξαγωγές και μείωση 19% στις εισαγωγές.
Αναμένεται επίσης ότι η παραγωγή ελαιούχων σπόρων της ΕΕ θα αυξηθεί κατά 12%, γεγονός που θα μεταφραστεί σε αύξηση 6% στην παραγωγή φυτικού ελαίου.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι μια πιθανή μείωση 8% στην παραγωγή ζάχαρης θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των εισαγωγών.
Η παραγωγή κρασιού σε ιστορικά χαμηλά
Εξάλλου, προβλέπει ότι η παραγωγή κρασιού της ΕΕ θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών την περίοδο 2024/25, γεγονός που θα επηρεάσει τις εξαγωγές, ενώ η κατανάλωση στην ΕΕ θα συνεχίσει να μειώνεται.
Όσον αφορά τα φρούτα, σημειώνει ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση 4% στην παραγωγή μήλων και στη διατήρηση υψηλών τιμών, ενώ στην περίπτωση των ροδάκινων και των νεκταρινιών η μείωση θα μπορούσε να φτάσει το 5,8%, προκαλώντας ρεκόρ εισαγωγών.
Αντιθέτως, οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την παραγωγή πορτοκαλιών, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,6% σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά της προηγούμενης περιόδου.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι η παραγωγή τομάτας της ΕΕ θα μειωθεί κατά 2,6%, ενώ η παραγωγή νωπών προϊόντων θα παραμείνει σταθερή.
Η σταθερή ζήτηση στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία τροφίμων ενισχύει τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ.
Από την άλλη, οι τιμές του βοδινού κρέατος στην ΕΕ διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής λόγω της μείωσης των κοπαδιών ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες και να αυξήσει τις εισαγωγές.
Προβλέπεται επίσης ότι η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα παραμείνει σταθερή, με σταθερή ζήτηση και αύξηση της παραγωγής πουλερικών (1,8%), ενώ οι εισαγωγές θα μπορούσαν να αποδειχθούν δύσκολες λόγω της υγειονομικής κατάστασης ορισμένων χωρών προέλευσης.
Τέλος, η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ ενδέχεται να μειωθεί κατά 2%, γεγονός που θα προκαλέσει μείωση των εξαγωγών κρέατος και αύξηση των εισαγωγών σε ένα πλαίσιο υψηλών τιμών, που απορρέουν από την έλλειψη προσφοράς και τη σταθερότητα της ζήτησης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.