Αγροτικές Ειδήσεις: “Η Βουλγαρία έχει γίνει κόμβος νοθευμένων μελισσοκομικών προϊόντων”

"Η Βουλγαρία έχει γίνει κόμβος νοθευμένων μελισσοκομικών προϊόντων"


Ο πρόεδρος της Ένωσης Μελισσοκόμων Εθνικού Κλάδου , Srebrin Iliev, εξέφρασε την ανησυχία του για τα σοβαρά προβλήματα της βουλγαρικής μελισσοκομίας. Σε συνέντευξή του στην Agrozona μίλησε για την έλλειψη επαρκούς κρατικής στήριξης, την είσοδο στην αγορά πλαστών προϊόντων μελισσοκομίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι στη Βουλγαρία.

Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε στο agrozona.bg:

– Κύριε Iliev, ποιο είναι το σχόλιό σας σχετικά με το συνολικό ποσό της οικονομικής στήριξης που έχουν λάβει οι Βούλγαροι μελισσοκόμοι το 2024; Είναι επαρκές κατά τη γνώμη σας. Πάνω από 22,5 εκατ. λέβα καταβλήθηκαν για τη στήριξη των βουλγαρικών μελισσοκόμων το 2024.

Η δήλωση ότι οι Βούλγαροι μελισσοκόμοι έλαβαν πάνω από 22,5 εκατ. λέβα ως ενίσχυση το 2024 είναι λίγο υπερβολική. Η ενίσχυση είναι πραγματική και ταυτόχρονα ψευδής.

– Με ποια έννοια είναι αυτή η ενίσχυση «ψευδής»;

Ψευδής, διότι η βουλγαρική μελισσοκομία έχει πολλές κατευθύνσεις να ακολουθήσει. Η βιολογική μελισσοκομία είναι ελλιπής. Η Βουλγαρία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων βιολογικών μελισσοκόμων στην Ευρώπη. Μέχρι πρόσφατα, ήταν και στον κόσμο. Αν προσθέσουμε τα χρήματα για τη βιολογική μελισσοκομία, το ποσό διογκώνεται ακόμη περισσότερο.

– Ποια άλλα προβλήματα βλέπετε στη διανομή των ενισχύσεων;

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην παρέμβαση «Τόνωση της φυσικής επικονίασης», η οποία απευθύνεται στους μελισσοκόμους και αποτελεί μέρος του προγράμματος για το γεωργικό περιβάλλον και το κλίμα. Εκεί, το ποσό που προβλέπεται για περίοδο 5 ετών είναι 150 εκατ. λέβα. Επιπλέον, από αυτά τα 22,5 εκατ. λέβα πρέπει να αφαιρεθεί η ουκρανική ενίσχυση, η οποία ανέρχεται σε περίπου 13 εκατ. λέβα. Φέτος δεν θα υπάρξει ουκρανική βοήθεια, πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό ποσό είναι μικρότερο.

– Τι πιστεύετε για την οριζόντια περικοπή της βοήθειας;

Όσον αφορά τη λεγόμενη οριζόντια περικοπή της βοήθειας, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο στήριξης, οι μελισσοκόμοι σε αυτή τη χώρα μπορεί να καταλήξουν να υποστηρίζονται πολύ περισσότερο από τους μελισσοκόμους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

– Πού πηγαίνουν τα χρήματα για τη στήριξη των μελισσοκόμων στη Βουλγαρία;

Είναι κακή πρακτική να διοχετεύονται τα κονδύλια μόνο προς δύο κατευθύνσεις – την παρέμβαση «Αντικατάσταση αποικιών» για την αγορά βασιλισσών και την αντικατάσταση κυψελών. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι βασίλισσες πωλούνται με πιστοποιητικό προέλευσης και όχι με πιστοποιητικό ποιότητας αναπαραγωγής. Προτεραιότητα πρέπει επίσης να δοθεί στις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της βαρρόασης στις αποικίες μελισσών.

Είναι κρίμα που η παρέμβαση αυτή αξιοποιείται μόνο κατά 50%. Οι παρεμβάσεις στην αγορά είναι επίσης πολύ σημαντικές. Στοχεύουν στη βελτίωση των οικονομικών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων εμπορίας των μελισσοκόμων, δημιουργώντας αγορές.

Ο Βούλγαρος μελισσοκόμος, όπως και κάθε άλλος επιχειρηματίας, πρέπει να ασκεί μια συνειδητή δραστηριότητα με στόχο την επίτευξη ενός εισοδήματος το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει στην αγορά πουλώντας τα μελισσοκομικά του προϊόντα. Πιστεύω ότι υπάρχουν προβλήματα στις μελισσοκομικές παρεμβάσεις λόγω του κακού προγραμματισμού τους.

– Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι στη Βουλγαρία;

Αυτά είναι τα οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για μια επιχείρηση όπου τα έσοδα πρέπει να υπερβαίνουν τις δαπάνες. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να έχουν τα μέσα για να ταΐζουν τις αποικίες τους και να περισσεύουν χρήματα για επανεπένδυση. Η μαζική διείσδυση του ψεύτικου μελιού στην αγορά αποτελεί επίσης σοβαρό πρόβλημα για τον κλάδο. Πρόκειται για τη μάστιγα της σύγχρονης μελισσοκομίας. Δεν είναι μόνο ένα βουλγαρικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα.

Η βουλγαρική πολιτική για τον έλεγχο των απομιμητικών μελισσοκομικών προϊόντων και άλλων απομιμητικών τροφίμων είναι, για να το θέσω ήπια, φτωχή. Τουλάχιστον αν δεν βοηθούσαν οι επίσημοι φορείς ελέγχου, θα ήταν καλύτερα. Υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει τέτοια πολιτική. Η Βουλγαρία έχει γίνει κόμβος εφοδιασμού για τα πλαστά προϊόντα μελισσών. Οι εισαγωγές ψεύτικων προϊόντων μέλισσας δεν πρέπει να επιτρέπονται.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν έλεγχοι στην ίδια την παραγωγή. Ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος είναι ο αυτοέλεγχος. Αναφέρομαι σε οργανώσεις καταναλωτών και μελισσοκόμων, οι οποίες θα πρέπει να διενεργούν εσωτερικό έλεγχο, υιοθετώντας ορθές μελισσοκομικές πρακτικές, υιοθετώντας ηθικούς κώδικες δεοντολογίας και καταρτίζοντας ένα εγχειρίδιο ορθής μελισσοκομικής πρακτικής, το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να υιοθετηθεί ως κανονιστικό έγγραφο από την BABH.

Μια νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα για το μέλι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με τις αλλαγές στην οδηγία για το μέλι, η οποία θα έχει ως κύριο έργο την ανάλυση και την εισαγωγή νέων και επικυρωμένων μεθόδων ανάλυσης για την αναχαίτιση ψευδών προϊόντων μελισσών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι δύο εκπρόσωποί μας σε αυτή την πλατφόρμα, εκ των οποίων ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να προέρχεται από την BABH.

– Πώς μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει το πραγματικό, ποιοτικό μέλι από το ψεύτικο μέλι;

Με κανέναν τρόπο. Η μόνη πιθανότητα είναι να ενημερωθεί από την ετικέτα και να διαμορφωθεί μια κουλτούρα κατανάλωσης και να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη ότι αυτό που αγοράζει είναι ποιοτικό. Αντίθετα, με το μέλι, η ποιότητα εκφράζεται με τη χρησιμότητα.

– Ποια είναι η συμβουλή σας προς τους νέους που ενδιαφέρονται για τη μελισσοκομία;

Η μελισσοκομία και η γεωργία γενικότερα στην Ευρώπη γερνάει. Στη Βουλγαρία μάλιστα γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς. Οι νέοι είναι πιο ενεργοί και ενημερωμένοι και δεν είναι επιρρεπείς στον λαϊκισμό. Είναι μια άλλη γενιά και ελέγχουν τα πράγματα και βρίσκουν τη θέση τους πιο γρήγορα. Πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζουν γλώσσες και έχουν λάβει σοβαρή μόρφωση.

Η πράξη δείχνει ότι οι νέοι μελισσοκόμοι προσαρμόζονται πιο γρήγορα στη Βουλγαρία. Οι επιτυχημένοι μελισσοκόμοι στη χώρα αυτή είναι σήμερα μεταξύ 35 και 45 ετών. Ο μαζικός μελισσοκόμος που είναι πάνω από αυτή την ηλικία είναι αυτός που παραπονιέται περισσότερο.

Εκτός από τους νεότερους παραγωγούς, η σωτηρία του κλάδου περνάει μέσα από την κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση του απομιμητικού μελιού, την υποχρεωτική εφαρμογή της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής και τη λειτουργία σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και στην ολοκληρωμένη μελισσοκομία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων