Αγροτικές Ειδήσεις: Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για «πράσινο» σιτάρι – Μείωση εκπομπών 30% έως το 2030

Η Ε.Ε. μειώνει την πρόβλεψη για τη συγκομιδή σιτηρών στους 278 εκατ. τόνους


Η πρωτοβουλία Sustainable Wheat Initiative Europe ενώνει αρτοποιούς, αλευροβιομηχάνους και αγρότες για να μειώσουν τις εκπομπές από το σιτάρι και το αλεύρι κατά 30% έως το 2030 με αναγεννητική γεωργία.

Το αλεύρι σιταριού μπορεί να μη φαίνεται ως ένας σημαντικός ρυπαντής, ωστόσο παίζει κεντρικό ρόλο στον κλιματικό αντίκτυπο της γεωργίας. Σύμφωνα με το Yield Enhancement Network, οι καλλιέργειες σιταριού ευθύνονται για μεγάλο μερίδιο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στον τομέα.

Τώρα, με τις κλιματικές πιέσεις να αυξάνονται, οι εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονται υπό εξέταση – και η ευρωπαϊκή βιομηχανία αρτοποιίας ανταποκρίνεται. Σε όλη την ήπειρο, παραγωγοί, αλευροβιομήχανοι και αγρότες αλλάζουν τον τρόπο που καλλιεργείται, επεξεργάζεται και διακινείται το σιτάρι στην αλυσίδα εφοδιασμού. Επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει βιώσιμη γεωργία για ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα παγκοσμίως.

Η πρωτοβουλία Sustainable Wheat Initiative Europe στοχεύει να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα αρτοποιείων, αλευροβιομηχανιών και παραγωγών σιταριού κάτω από έναν κοινό στόχο μείωσης εκπομπών. Η πρωτοβουλία συγκεντρώνει εταιρείες και επαγγελματικές ενώσεις σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Industrial Bakers Association (AIBI), που εκπροσωπεί μεγάλες βιομηχανίες αρτοποιίας.

Ο Jean-Manuel Lévêque, Πρόεδρος της AIBI, εξηγεί: «Ως κλάδος θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σιταριού να περάσουν στη βιώσιμη γεωργία. Αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανικής αλυσίδας αξίας αρτοποιίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται ένα μανιφέστο υπογεγραμμένο από διευθύνοντες συμβούλους σε όλη την αλυσίδα αξίας του σιταριού. Περιγράφει μια κοινή δέσμευση για μείωση των εκπομπών από το σιτάρι και το αλεύρι κατά 30% έως το 2030.

Οι υπογράφοντες στοχεύουν στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων υψηλής ποιότητας αλευριού σιταριού χαμηλού άνθρακα, που αποτελεί τη βάση των περισσότερων βιομηχανικών αρτοσκευασμάτων. Ο Jean-Manuel προσθέτει: «Χρειάζεται ένα κοινό όραμα μεταξύ αρτοποιείων, αλευροβιομηχανιών και του γεωργικού τομέα, καθώς και η συμμετοχή των καναλιών διανομής, ώστε να προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά και συντονισμένα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Για αυτό οι CEOs των κορυφαίων ευρωπαϊκών βιομηχανιών αρτοποιίας ενώθηκαν στην πρωτοβουλία Sustainable Wheat Initiative Europe.

Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε αλεύρι σιταριού χαμηλού άνθρακα». Μεταξύ των εταιρειών που στηρίζουν την πρωτοβουλία είναι και η Lantmännen Unibake.

Η εταιρεία αναγνωρίζει το αλεύρι ως τον μεγαλύτερο παράγοντα εκπομπών από τις πρώτες ύλες της, που αντιστοιχεί στο 23% του συνόλου. Αναφέρει επίσης ότι το 62% των συνολικών εκπομπών της προέρχεται από την εφοδιαστική αλυσίδα, με τις αγροτικές δραστηριότητες να αντιστοιχούν περίπου στο 60% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αλευριού. Οι εκπομπές αυτές προέρχονται από διάφορα στάδια: σπορά, άρδευση, συγκομιδή, άλεση και κοσκίνισμα.

Για τη Lantmännen Unibake, η μείωση της χρήσης λιπασμάτων και η βελτίωση της υγείας του εδάφους είναι κεντρικά στοιχεία των σχεδίων της.

Ο Carsten Thomsen, Πρόεδρος της Lantmännen Unibake, εξηγεί πως η προσέγγιση της εταιρείας βασίζεται σε μια δεκαετία εμπειρίας στο πρόγραμμα Nordic Climate & Nature: «Στη Lantmännen Unibake, αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία μέσω του προγράμματος Nordic Climate & Nature, που υποστηρίζεται από 10 χρόνια δεδομένων σιτηρών και επαληθευμένες μειώσεις ανθρακικού αποτυπώματος έως και 45%».

«Γνωρίζουμε ότι η βιωσιμότητα ξεκινά στο χωράφι – με πιο έξυπνες μεθόδους καλλιέργειας, γεωργία ακριβείας, λιπάσματα και καύσιμα χωρίς ορυκτά, και άλλες καινοτομίες σε επίπεδο καλλιέργειας. Όμως αυτό δεν είναι ένα ταξίδι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας.

Ο πραγματικός αντίκτυπος θα έρθει όταν πελάτες, προμηθευτές και ακόμη και ανταγωνιστές κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση».

Αλλού στον κλάδο, εταιρείες ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα του σιταριού στις ευρύτερες στρατηγικές τους για το κλίμα.

Η General Mills, που παράγει μια μεγάλη γκάμα τροφίμων, έχει κάνει το σιτάρι βασικό άξονα του σχεδίου κλιματικής μετάβασης. Η εταιρεία στοχεύει σε μείωση 39% των εκπομπών GHG από τις αρόσιμες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, δίνοντας προτεραιότητα στη regenerative agriculture.

Αυτό περιλαμβάνει βελτίωση της χρήσης θρεπτικών ουσιών, χρήση ανανεώσιμων λιπασμάτων, μείωση της κατεργασίας του εδάφους, εισαγωγή καλυπτικών καλλιεργειών και διασφάλιση ότι δεν γίνεται αποψίλωση εντός της αλυσίδας εφοδιασμού σιταριού.

Ο Jeffrey L. Harmening, Πρόεδρος και CEO της General Mills, δηλώνει: «Ως εταιρεία τροφίμων, η General Mills εξαρτάται από την υγεία και την ευημερία του πλανήτη μας, και επενδύουμε σε τοπία και οικοσυστήματα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της φύσης, του κλίματος και των κοινοτήτων».

Την ίδια στιγμή, η Cargill, ένας παγκόσμιος όμιλος τροφίμων με έδρα τις ΗΠΑ, τρέχει ένα πρόγραμμα με τίτλο Seafurther, που στοχεύει το ανθρακικό αποτύπωμα των θαλασσινών. Μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει συνεργασία με Βρετανούς αγρότες για τη βελτίωση της παραγωγής ζωοτροφών μέσω πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας.

Η Cargill συνεργάζεται με 86 αγρότες στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει υποστηρίξει βιώσιμες μεθόδους σε 15.700 εκτάρια σιταριού και ελαιοκράμβης. Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε μείωση 10.200 τόνων εκπομπών CO₂.

Οι προαναφερθείσες προσπάθειες υπογραμμίζουν ότι το σιτάρι δεν θεωρείται πλέον μεμονωμένα. Αντίθετα, ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού – από τον σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν – αναδιαμορφώνεται ώστε να στηρίξει ευρύτερους περιβαλλοντικούς στόχους.

Με τους κλιματικούς στόχους να πλησιάζουν και το σιτάρι να αποτελεί βασικό συστατικό σε τόσα προϊόντα διατροφής, η συνεργασία σε όλο τον κλάδο είναι απαραίτητη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων