Αγροτικές Ειδήσεις: Ελληνικό ελαιόλαδο: Κλιματική πίεση και παράσιτα «κόβουν» τη φετινή παραγωγή

Ελληνικό ελαιόλαδο: Κλιματική πίεση και παράσιτα «κόβουν» τη φετινή παραγωγή


Στην Ελλάδα, η νέα σεζόν ελαιολάδου αναμένεται να είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητική για τους ελαιοκαλλιεργητές και τους παραγωγούς ελαιολάδου της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι Έλληνες παραγωγοί σημείωσαν χαμηλές έως μέτριες αποδόσεις ελαιολάδου. Μια ιστορικά χαμηλή εθνική απόδοση περίπου 120.000 τόνων ελαιολάδου το 2023/24 ακολουθήθηκε από μια ανάκαμψη της παραγωγής, με αποτέλεσμα μια μέτρια απόδοση 250.000 τόνων ελαιολάδου το 2024/25.

Σύμφωνα με το oliveoiltimes.com ο αγροτικός τομέας της χώρας δεν έχει απολαύσει μια άφθονη σοδειά ελαιολάδου από την περίοδο 2022/23, όταν παρήχθησαν περισσότερες από 330.000 μετρικοί τόνοι ελαιολάδου στην εγχώρια αγορά.

Φέτος, καθώς οι πρώτοι εργάτες έχουν ήδη μπει στους ελαιώνες με τα τσουγκράνια τους για τη συγκομιδή, ορισμένες αισιόδοξες εκτιμήσεις τοποθετούν την απόδοση ελαιολάδου της χώρας κοντά στις 250.000 μετρικούς τόνους, παρόμοια με την προηγούμενη συγκομιδή.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η ποσότητα ελαιολάδου που θα παραχθεί σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα φέτος είναι απίθανο να ξεπεράσει τις 200.000 τόνους.

«Αναμένω ότι η παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα θα μειωθεί κατά 50% έως 60% φέτος», δήλωσε ο Νίκος Κουτσούκος, ειδικός γευσιγνώστης ελαιολάδου και σύμβουλος ποιότητας, στην Olive Oil Times.

Ο Κουτσούκος, ο οποίος ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να παρακολουθεί την πρόοδο των ελαιόδεντρων, αναγνώρισε την χαμηλή καρποφορία και τα παράσιτα της ελιάς ως τις κύριες αιτίες της χαμηλής απόδοσης.

«Η καρποφορία των ελαιόδεντρων σε πολλές περιοχές παραγωγής της χώρας δεν ήταν πολύ επιτυχημένη λόγω του θερμότερου από το συνηθισμένο καιρού», είπε. «Επιπλέον, η μύγα της ελιάς έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε αρκετές περιοχές, απειλώντας να αυξήσει την οξύτητα και να μειώσει την ποιότητα των φρέσκων ελαιολάδων».

«Για αυτόν τον λόγο, καλώ τους παραγωγούς να ξεκινήσουν τη συγκομιδή το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η υποβάθμιση της ποιότητας των ελαιολάδων από τα παράσιτα», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούκος.

Στη Μεσσηνία, στη νότια Πελοπόννησο, μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές ελαιολάδου της χώρας, η έλλειψη βροχής και η εμφάνιση της μύγας κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής έχουν πλήξει την επερχόμενη ελαιοσυγκομιδή.

Οι τοπικοί παραγωγοί δήλωσαν ότι το κράτος άργησε να ξεκινήσει τις ετήσιες εργασίες ψεκασμού κατά της μύγας, γεγονός που επέτρεψε στο παράσιτο να πολλαπλασιαστεί.

Επιπλέον, οι λίγες βροχές που έπεσαν στις αρχές Οκτωβρίου σε μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ένα αμφίβολο ευτύχημα. Ενώ βοηθούν τους καρπούς της ελιάς να μεγαλώσουν σε μέγεθος, ευνοούν επίσης την εμφάνιση του γλοεσπορίου, ενός άλλου σημαντικού παρασίτου της ελιάς.

Στη γειτονική Λακωνία, μια κακή σοδειά πλησιάζει για τους ελαιώνες της περιοχής.

«Αναμένουμε ότι η συγκομιδή ελαιολάδου σε ολόκληρη την περιοχή θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με πέρυσι», μας είπε ο παραγωγός και γεωπόνος Γιώργος Κορρίνης.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στον διετή κύκλο παραγωγής των ελαιόδεντρων», πρόσθεσε. «Η μύγα της ελιάς (σ.σ. δάκος) δεν έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα φέτος. Ούτε καν οι μισές από τις παγίδες που είχαμε τοποθετήσει στα ελαιόδεντρα επιστρέφονται με μύγες παγιδευμένες μέσα τους».

Όσον αφορά τις τιμές του φρέσκου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της σεζόν, ο Κορρίνης σημείωσε ότι οι πρώτες συναλλαγές δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια.

«Σε ορισμένες περιοχές της περιοχής η συγκομιδή των ελιών έχει ήδη ξεκινήσει», είπε. «Πριν από λίγες ημέρες, 25 τόνοι χύδην εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου πωλήθηκαν σε τιμή 7,85 ευρώ ανά κιλό από μια τοπική ένωση, η οποία είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς της ένωσης».

Ο Κορρίνης σημείωσε, ωστόσο, ότι η τιμή αυτή επιτεύχθηκε σε δημοπρασία για ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής με πολύ χαμηλή οξύτητα. Καθώς προχωρά η συγκομιδή, οι τιμές στην προέλευση αναμένεται να πέσουν στα 5,00 ευρώ ανά κιλό εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Στο νησί της Λέσβου στο Αιγαίο, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου ώθησε τους τοπικούς παραγωγούς να αντλήσουν από τα 4.000 τόνους ελαιολάδου που αποθηκεύτηκαν από πέρυσι για να ικανοποιήσουν τις αγοραστικές απαιτήσεις των χονδρεμπόρων.

Ωστόσο, ο Βασίλης Κοκκινόφορος από την ένωση παραγωγών του νησιού προειδοποίησε τους παραγωγούς να μην περιμένουν πολύ για να ανέβουν οι τιμές, καθώς οι έμποροι ενδέχεται να στραφούν σε άλλες αγορές.

«[Οι αγρότες] θα βρεθούν και πάλι σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι η Ισπανία έχει εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής, αλλά θα εξακολουθήσει να διαθέτει ποσότητες ελαιολάδου φέτος», δήλωσε ο Κοκκινόφορος.

Στην Κρήτη, ο τομέας του ελαιολάδου του νησιού γιόρτασε τον περασμένο μήνα την πιστοποίηση της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου με την ένδειξη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η πρόβλεψη για μια κακή συγκομιδή στο νησί αυτή τη χρονιά έχει απογοητεύσει τους τοπικούς παραγωγούς ελαιολάδου.

«Η σεζόν [του ελαιολάδου] αναμένεται να είναι καταστροφική για το νησί», δήλωσε ο παραγωγός και περιφερειακός σύμβουλος της περιφέρειας Ηρακλείου Πρίαμος Ιερώνυμος στο κρατικό κανάλι ERT News.

«Εκατομμύρια ελαιόδεντρα δεν καρποφορούν καθόλου λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας και άλλων καιρικών φαινομένων», πρόσθεσε ο Ιερώνυμος.

Η μύγα της ελιάς έχει επίσης εμφανιστεί στους ελαιώνες του νησιού, δημιουργώντας μια επιπλέον πρόκληση για τους τοπικούς αγρότες.

Λόγω έλλειψης φυτοφαρμάκων, η περιφερειακή διοίκηση της Κρήτης συμβούλεψε τους ελαιοκαλλιεργητές του νησιού να λάβουν μέτρα κατά της μύγας χρησιμοποιώντας τους δικούς τους πόρους, αντί να βασίζονται στις κρατικές επιχειρήσεις ψεκασμού των καλλιεργειών.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος του παρασίτου δεν είναι ομοιόμορφος σε όλο το νησί της Κρήτης. Σύμφωνα με τον Αντώνη Μαρακάκη, γεωπόνο και υπεύθυνο παραγωγής της Terra Creta στο Κολύμβηρι κοντά στα Χανιά, τα πρώτα ελαιόλαδα της σεζόν που παράχθηκαν στην περιοχή παρουσιάζουν χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας με επίπεδα οξύτητας κάτω από 0,6.

«Δεν θα δούμε ένα νέο 2019 με τις υπερβολικές οξύτητες που είχαμε τότε», σημείωσε ο Μαρακάκης.

Στη Χαλκιδική, στη βόρεια Ελλάδα, οι τοπικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν επίσης μια άγονη συγκομιδή ελαιολάδου φέτος.

«Αυτή είναι μια κακή χρονιά για την περιοχή όσον αφορά την παραγωγή ελιάς», μας είπε ο υπεύθυνος παραγωγής στο ελαιοτριβείο Rountos στο Γομάτι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου.

«Σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, αναμένουμε ότι η ποσότητα ελαιολάδου που θα παραχθεί στο ελαιοτριβείο μας θα μειωθεί στο ένα τρίτο σε σύγκριση με πέρυσι».

Σύμφωνα με άλλους παραγωγούς της χερσονήσου, η Χαλκιδική έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής παραγωγής ελαιολάδου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

«Δεν έχουμε δει σημαντική παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή μας εδώ και τέσσερα χρόνια λόγω του συνεχώς θερμού και ξηρού καιρού», δήλωσε ο Μανώλης Αβέρης, παραγωγός και ελαιοτριβέας με έδρα τη βόρεια Χαλκιδική.

«Είμαστε απελπισμένοι», πρόσθεσε ο Αβέρης. «Αυτό το καλοκαίρι, δεν είχαμε βροχή για περισσότερο από τέσσερις μήνες και οι ελιές στα δέντρα έχουν σχεδόν ξεραθεί εντελώς».

«Η βιομηχανία ελαιολάδου της Χαλκιδικής, όπως και σε άλλες περιοχές παραγωγής στην Ελλάδα, βρίσκεται σε κρίση», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων