Αγροτικές Ειδήσεις: Γρίπη πτηνών: Τα μεταναστευτικά είδη αυξάνουν τα κρούσματα στην Ευρώπη
Οι αλλαγές στα πρότυπα μετανάστευσης των πτηνών ενισχύουν τις εποχιακές επιδημίες της γρίπης των πτηνών, με περισσότερα είδη να προσβάλλονται και τους κινδύνους για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να αυξά
Η γρίπη των πτηνών είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί υψηλά ποσοστά θνησιμότητας τόσο στους άγριους όσο και στους οικόσιτους πληθυσμούς πτηνών.
Αντιμέτωπες με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων της ασθένειας τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Γαλλία, έχουν ενισχύσει τα μέτρα βιοασφάλειας, απαγορεύοντας την επαφή των πουλερικών με άγρια πτηνά και εφαρμόζοντας αυστηρότερους κανόνες κατά τη μεταφορά τους. Στη Γερμανία και την Ισπανία, εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί.
Με την γρίπη των πτηνών να είναι παρούσα στην Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια, οι χώρες παρατηρούν τακτικά αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο λόγω της ετήσιας μετανάστευσης των πτηνών. Η τρέχουσα αύξηση είναι «τυπική για την εποχή», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία παρακολουθεί την κατάσταση μέσω του ραντάρ της για τη γρίπη των πτηνών.
Αυτή τη φορά, όμως, επηρεάζονται περισσότερα είδη.
Η «μεγάλης κλίμακας θνησιμότητα των κοινών γερανών» που παρατηρήθηκε αυτό το φθινόπωρο είναι «ένα ιδιαίτερο γεγονός», δήλωσε η υπηρεσία. Στο Βρανδεμβούργο, στην Ανατολική Γερμανία, πάνω από χίλιοι γερανοί βρέθηκαν νεκροί μολυσμένοι με τον ιό σε λίγες μόνο ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit.
Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Alois Rainer, έθεσε το θέμα στην προσοχή των Ευρωπαίων ομολόγων του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου τη Δευτέρα.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η Γερμανία παρατήρησε μια «αλλαγή όσον αφορά τα είδη που έχουν προσβληθεί» από τη γρίπη των πτηνών, επιβεβαίωσε ο Rainer.
Λόγω «αλλαγής των χρόνων πτήσης ή των μεταναστευτικών διαδρομών», οι γερανοί, οι οποίοι «προηγουμένως δεν είχαν εκτεθεί στον ιό της γρίπης των πτηνών», ήρθαν σε στενή επαφή με άλλα μολυσμένα μεταναστευτικά πτηνά, πρόσθεσε.
Το φαινόμενο αυτό «αυξάνει τον κίνδυνο» εισαγωγής του ιού στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της χειμερινής μετανάστευσης, εξήγησε εκπρόσωπος της EFSA.
Η κρίση έχει ήδη οικονομικές επιπτώσεις, προειδοποίησε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Luis Planas κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου. Η θανάτωση «περισσότερων από 2,3 εκατομμυρίων ωοτόκων ορνίθων» στην Ισπανία είχε «σοβαρές οικονομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων επιπτώσεων στη διανομή αυγών για ανθρώπινη κατανάλωση», ανέφερε.
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) κάλεσε να αποφευχθεί ο πανικός.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




