Αγροτικές Ειδήσεις: Αίτημα για ένταξη της ελιάς Χαλκιδικής στο Μέτρο 23

Πληθαίνουν τα αιτήματα για τη συμπερίληψη των πληγεισών καλλιεργειών της Χαλκιδικής, ιδιαίτερα της επιτραπέζιας ελιάς, στο νέο μέτρο ενίσχυσης (Μέτρο 23) που προετοιμάζεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Η ανάγκη για άμεση στήριξη των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι αντιμετώπισαν σοβαρές ζημιές λόγω της ξηρασίας του 2024, αποτελεί το επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ τοπικών αρχών και κεντρικών φορέων.
Η Κατερίνα Ζωγράφου, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, εξέφρασε την επιμονή της περιοχής για ένταξη των καλλιεργειών της στο Μέτρο 23, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη. Το αίτημα αυτό είχε ήδη υποβληθεί από τον Αύγουστο του 2024, ωστόσο η ανάγκη για άμεση δράση έχει γίνει πιο επιτακτική λόγω της κλιματικής κρίσης που πλήττει την αγροτική παραγωγή.
Συγκεκριμένα, η Ζωγράφου επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Επιτραπέζιας Ελιάς στη Χαλκιδική, το οποίο θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το ινστιτούτο αυτό θα αποσκοπεί στη διαφύλαξη και την προώθηση της ποιότητας της ελιάς της περιοχής, η οποία αποτελεί βασικό προϊόν για την οικονομία και την ταυτότητα της Χαλκιδικής.
Εκτός από την ελιά, η Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη στήριξης και για άλλους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε η ένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων της Χαλκιδικής στον πίνακα Μειονεκτικών Περιοχών, καθώς και η ενεργοποίηση μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας σε άλλες καλλιέργειες.
Σε ξεχωριστή συνάντηση με τον Υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, η Ζωγράφου ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Μεταξύ των αιτημάτων ήταν η οριζόντια στήριξη για την αγορά ζωοτροφών, η εφαρμογή ενός ειδικού μέτρου για την ανανέωση των υποδομών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η ενίσχυση των προγραμμάτων βιοασφάλειας.
Επιπλέον, η Αντιπεριφερειάρχης επανέφερε το ζήτημα των μελισσοκόμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πιέσεις λόγω της δασικής νομοθεσίας. Ζητήθηκε η εξαίρεση για τους μήνες μελιτοφορίας (Σεπτέμβριος-Οκτώβριο), ώστε να μπορέσει η μελισσοκομία της περιοχής να επιβιώσει, χωρίς να διακυβεύονται οι κανόνες πυροπροστασίας.
Η Χαλκιδική, ως μια από τις πιο παραγωγικές αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω των κλιματικών αλλαγών και της οικονομικής κρίσης. Η ένταξη των καλλιεργειών της στο Μέτρο 23 και η υλοποίηση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη του αγροτικού τομέα.
Οι αρχές της περιοχής εξακολουθούν να πιέζουν για άμεσες λύσεις, ενώ η συνεργασία με το ΕΛΓΑ και άλλους φορείς φαίνεται να είναι σε εξέλιξη. Όπως ανέφερε η Ζωγράφου, η Χαλκιδική περιμένει πράξεις που θα στηρίξουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, διασφαλίζοντας την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της περιοχής.
Το ερώτημα που μένει είναι αν τα αιτήματα αυτά θα βρουν ανταπόκριση στην πράξη, ή αν θα παραμείνουν σε επίπεδο συζητήσεων, ενώ οι κάτοικοι της Χαλκιδικής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.