Ένα ταξίδι στα πιο ελκυστικά κρασιά του 2026, όλη η λίστα the Top 50 από το Winetrails – Winetrails

Ένα ταξίδι στα πιο ελκυστικά κρασιά του 2026, όλη η λίστα the Top 50 από το Winetrails - Winetrails


Η ετήσια ειδική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, η οποία γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της, τον Δεκέμβριο του 2016, έρχεται να αποτυπώσει με ηρεμία αυτόν το βηματισμό και να καταγράψει χωρίς υπερβολές την ωριμότητα ενός κλάδου που αφηγείται, χρόνο με το χρόνο, καινούργιες, μοναδικές στη σύλληψη και την πραγμάτωσή τους, ιστορίες.

Τα 50 κρασιά που συγκροτούν αυτή τη λίστα δεν είναι τρόπαια. Είναι σημεία αναφοράς. Ανήκουν σε διαφορετικές ζώνες, ποικιλίες, υψόμετρα και φιλοσοφίες, ωστόσο συνομιλούν μεταξύ τους σαν να προέρχονται από το ίδιο τραπέζι. Από ηφαιστειακά εδάφη και ορεινούς αμπελώνες, από ιστορικές ΠΟΠ ζώνες και νεότερα οινικά τοπία, από οινοποιεία που επιμένουν σε έναν τόπο και από άλλα που επιλέγουν συνειδητά να εκφραστούν μέσα από περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, οι φετινές προτάσεις του Wine Trails πιστοποιούν την ποικιλομορφία του ελληνικού αμπελώνα και τη δημιουργικότητα του Έλληνα οινοποιού.

Σε κάθε περίπτωση, στη συγκεκριμένη έκδοση αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η δυναμική της εγχώριας οινοποιίας. Τονίζεται, η επιμονή στην ποικιλιακή ταυτότητα, η βαθύτερη κατανόηση του terroir, ακόμα και από πολύ νέους οινοποιούς, η ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την τεχνολογική ακρίβεια.

Λευκά κρασιά με νεύρο και διάρκεια, ερυθρά με δομή και παλαίωση, ροζέ που δεν ζητούν επιείκεια και αφρώδη που διεκδικούν θέση στο διεθνή χάρτη. Κρασιά που δεν φοβούνται τον χρόνο, ούτε τον ψαγμένο καταναλωτή που ζητά την ουσία.

To Wine Trails μέσα από τις σελίδες της εν λόγω έκδοσης, καταγράφει πού βρισκόμαστε σήμερα και εμμέσως φωτίζει τα μονοπάτια για το πού μπορούμε να φθάσουμε αύριο. Αναδεικνύει τα επιτεύγματα, αλλά δεν αγνοεί τις προκλήσεις των καιρών. Όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η βελτίωση του εδάφους, η μέριμνα για μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα, η εν γένει προστασία του περιβάλλοντος, η ανάγκη για πιο ξεκάθαρη επικοινωνία, η καλύτερη αναλογία ποιότητας και τιμής.

Πάνω απ’ όλα, η συγκεκριμένη έκδοση είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους πίσω από τα κρασιά. Σε εκείνους που επιμένουν να ακούν το αμπέλι πριν μιλήσουν οι ίδιοι και τα επιτεύγματά τους.

GAIA WINES
Optimus 2022

ΟPTIMUS σηµαίνει ιδανικός και για την GAIA Wines αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το όνοµα ενός κρασιού που γεννήθηκε από την αναζήτηση για την ιδανική εκδοχή του Αγιωργίτικου. Η αρχή έγινε το µακρινό 2004 όταν ξεκίνησε η κλωνική επιλογή και µέσα από µια µακρά διαδικασία, το 2021 «εγένετο» το ΟPTIMUS. Μαύρο κεράσι, δαµάσκηνο και πιπέρι συνθέτουν έντονο και καθαρό αρωµατικό προφίλ. Στο στόµα το κρασί δείχνει ώριµο φρούτο, ζωηρή οξύτητα και καλοδουλεµένες τανίνες που δίνουν στιβαρή αλλά ισορροπηµένη δοµή. Η συνολική εικόνα είναι σαφής και ευθύγραµµη. Το τελείωµα έχει βάθος, µπαχαρικό και διακριτική νότα ξύλου. Το Αγιωργίτικο συµπληρώνεται από ένα µικρό ποσοστό κρασιού από µια ξεχασµένη ποικιλία της Δυτικής Πελοποννήσου, το Βερτζαµί, που επίσης καλλιεργείται στο Κούτσι. Μια «πινελιά» που κληροδότησε στο ΟPTIMUS νότες από µπαχάρια και ενίσχυση της τανικότητας. Το blend ωρίµασε ήρεµα για περίπου 18 µήνες σε δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια εµφιαλώθηκε χωρίς καµία απολύτως παρέµβαση. Οι πρώτες φιάλες, δεν ζητούν πλέον τίποτα άλλο από την ευκαιρία της παλαίωσης, ακόµα και για µια δεκαετία, ώστε να αναδείξουν ακόµα περισσότερα χαρίσµατα και αρετές, µε τη γεωµετρική πρόοδο της ακολουθίας του Fibonacci που αποτυπώνεται στις ετικέτες τους.

Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκ των ιδρυτών της GAIA Wines

ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ
Vintage 2017 SV

Αρωµατικά ξεδιπλώνει πολυπλοκότητα, µε ώριµα µαύρα φρούτα, αποξηραµένο δαµάσκηνο, γλυκά µπαχαρικά και νότες σοκολάτας και καπνού, αποτέλεσµα παλαίωσης και προσεκτικής οινοποίησης. Στο στόµα εµφανίζεται γεµάτο και δοµηµένο, µε στιβαρές αλλά καλοδουλεµένες τανίνες και ισορροπηµένη οξύτητα που χαρίζει διάρκεια. Η επίγευση είναι βαθιά, γήινη και επίµονη, αποτυπώνοντας τον ορεινό χαρακτήρα των Καλαβρύτων. Οι αµπελώνες του Κτήµατος Μέγα Σπήλαιο υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αµπελουργία και την οινοποίηση. Σήµερα το Κτήµα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί σηµείο αναφοράς στον οινικό χώρο στη χώρα µας και παράγει εξαιρετικής ποιότητας οίνους, µε αναγνώριση και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.

Στέλιος Τσίρης, οινολόγος του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο

Στέλιος Τσίρης, οινολόγος του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο

TROUPIS WINERY
Huf & Lur 2024

Φυσικό κρασί από Μοσχοφίλερο µε ήπια εκχύλιση και ελάχιστες παρεµβάσεις. Αρωµατικά δείχνει λεµόνι, πράσινο µήλο, βοτανικότητα, ροδόνερο και διακριτική ζύµη. Στο στόµα το κρασί έχει υψηλή οξύτητα, ελαφριά τανική υφή λόγω εκχύλισης και τραγανή, άµεση ενέργεια. Η δοµή είναι λεπτή αλλά εκφραστική. Το τελείωµα εµφανίζει λευκό πιπέρι και λεµονάτη ένταση. Αν και η ενασχόληση της οικογένειας καλλιεργητικά µε τα ιδιόκτητα αµπέλια Μοσχοφίλερου υπήρχε από τη δεκαετία ’70, το Οινοποιείο Τρουπή εµφανίστηκε στον οινικό χάρτη το 2010, επιλέγοντας να δηµιουργήσει νέα δεδοµένα στο Μοσχοφίλερο. Πλέον αρκετές ετικέτες του Οινοποιείου παράγονται µε εναλλακτικές µεθόδους οινοποίησης σε κεραµικά δοχεία, τσιµεντένιες δεξαµενές, ξύλινα βαρέλια δρυός και ακακίας µε πολύωρες ή και πολυήµερες εκχυλίσεις, µε γηγενείς ζύµες και ελάχιστες παρεµβάσεις.

PANAGIOTOPOULOS WINES
Cabernet Sauvignon 2015

Single-vineyard Cabernet από τη Μεσσηνία, παλαιωµένο σε δρυ για 12+ µήνες. Η µύτη δείχνει µαύρη σταφίδα, cassis, βανίλια, πράσινη πιπεριά, γραφίτη και κακάο. Στο στόµα το κρασί έχει γεµάτο σώµα, ώριµες αλλά πυκνές τανίνες και µέτρια οξύτητα που στηρίζει το συµπυκνωµένο φρούτο. Η υφή είναι στιβαρή, µε δοµή διεθνούς επιπέδου. Το τελείωµα αφήνει καφέ, µπαχαρικά και µαύρο φρούτο. Η Panagiotopoulos Family Estates Wines αποτελεί το πνευµατικό παιδί του Δηµήτρη Παναγιωτόπουλου, ενός ανθρώπου µε βαθιά αγάπη για το κρασί, o οποίος το 1982 θεώρησε ότι είχε φτάσει η στιγµή να υλοποιήσει το όνειρό του.

PETRAKOPOULOS WINES

Orina Armakia Robola 2024

Η Ρομπόλα «Orina Armakia» δείχνει τραγανή οξύτητα, λεμόνι πράσινο μήλο, λευκό άνθος και χαρακτηριστική αλατούχα ορυκτότητα. Στο στόμα το κρασί είναι λεπτό αλλά κάθετο, με έντονη φρεσκάδα και καθαρότητα. Η δομή παραμένει γραμμική, με τραγανότητα και ελαφρώς πικάντικο λεμονάτο τελείωμα. Πρόκειται για μια έκφραση τυπικού ορεινού terroir της Κεφαλονιάς. Το Οινοποιείο βρίσκεται στο μικρό γραφικό χωριό Θηράμονας, 35 χλμ από το Αργοστόλι, όπου ο επικεφαλής Νίκος Πετρακόπουλος συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση αιώνων. Ως απόγονος της οικογένειας των Μελισσηνών και των Σολομών, έχει οραματιστεί να βάλει το προσωπικό του αποτύπωμα στην πολιτισμική και πολιτιστική ανάδειξη του νησιού, αξιοποιώντας τον οινικό του πλούτο και τις σπάνιες, τοπικές ποικιλίες σταφυλιών. Καλλιεργούμενες η κάθε μία στο ιδανικό της αμπελοτόπι, είναι ικανές να προσφέρουν οίνους υψηλότατης ποιότητας.

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
Fleva 2015

Το Fleva 2015 δείχνει ώριµο, συµπυκνωµένο χαρακτήρα µε αρώµατα µαύρης σταφίδας, κακάο και διακριτικό καπνιστό τόνο. Στο στόµα το κρασί έχει στιβαρές, ολοκληρωµένες τανίνες και οξύτητα που ισορροπεί το πυκνό φρούτο. Η δοµή είναι γεµάτη, καθαρή και σοβαρή. Το τελείωµα αφήνει κεράσι, σοκολάτα και λεπτό µπαχαρικό σε µακρά διάρκεια. Ένα µονοποικιλιακό Syrah µε πρώτη ύλη από αµπελώνες της ορεινής Αχαΐας σε ύψος 650 µ. µε µέσο όρο ηλικίας των φυτών τα 19-25 έτη και χαµηλές στρεµµατικές αποδόσεις. Η διαδικασία της οινοποίησης περιλαµβάνει αλκοολική ζύµωση και εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαµενές στους 23 βαθμούς Κελσίου, µεταζυµωτική εκχύλιση στους 20 βαθμούς Κελσίου µε συνολικό χρόνο 15 µέρες, πραγµατοποίηση και ολοκλήρωση της µηλογαλακτικής ζύµωσης σε βαρέλια. Ακολουθεί ωρίµαση sur lie σε νέα δρύινα βαρέλια για 12 µήνες.

ΑKRATHOS WINERY
Ξινόµαυρο 2019

Το Ξινόµαυρο 2019 προέρχεται από ορεινό αµπελώνα της Χαλκιδικής και δίνει καθαρή και µοντέρνα έκφραση της ποικιλίας. Η µύτη αποκαλύπτει βατόµουρο, κόκκινο κεράσι, αποξηραµένη τοµάτα, πιπέρι και γήινες νότες. Στο στόµα το κρασί είναι δοµηµένο, µε υψηλή οξύτητα, έντονες αλλά ώριµες τανίνες και συµπαγή, κάθετη υφή. Η επίγευση αφήνει κόκκινο φρούτο, µπαχαρικά και αλµυρή ορυκτή νότα. Tο Κτήµα Άκραθως ξεκίνησε την πορεία του το 2008 όταν αγοράστηκαν τα πρώτα αµπέλια στο Δήµο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής.

ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ
San Gerasimo 2024

Στη µύτη αποτυπώνει µε καθαρότητα τον αυθεντικό χαρακτήρα της κεφαλονίτικης Ροµπόλας, µε αρώµατα λεµονιού, lime, πράσινου µήλου και διακριτικές νύξεις λευκού άνθους και πέτρας. Στο στόµα είναι δροσερή και νευρώδης, µε ζωηρή οξύτητα που δίνει ένταση και ακρίβεια, ενώ το φρούτο παραµένει καθαρό και ευθύ. Η επιγευση είναι ορυκτή, αλµυρή και επίµονη, αφήνοντας αίσθηση τόπου και καθαρότητας. Μετά από 36 χρόνια επιτυχηµένης πορείας ο Συνεταιρισµός συνεχίζει να εξελίσσεται και να προοδεύει και να παράγει οίνους που τιµούν τη φήµη της ποικιλίας.

BOUTARI WINERIES
Mantineia Cuvee Bio 2024

Η Boutari Wineries, µια από ιστορικές οινοπαραγωγικές εταιρείες της Ελλάδας που χαράζει µια νέα πορεία στον όµιλο Ελληνικά Οινοποιεία, παρουσίασε το Mantineia Cuvée ΠΟΠ Μαντινεία 2024. Προέρχεται από διαλεχτά σταφύλια παλαιών κληµάτων ηλικίας 50 ετών βιολογικού ιδιόκτητου αµπελότοπου στη ζώνη της Μαντινείας. Η διαδικασία οινοποίησης περιλαµβάνει εφαρµογή προζυµωτικής εκχύλισης για αρωµατικό εµπλουτισµό. Η αλκοολική ζύµωση διεξάγεται σε ελεγχόµενες θερµοκρασίες 12-18οC ενώ ο οίνος ωριµάζει σε ανοξείδωτες δεξαµενές µε ταυτόχρονη ανάδευση των φίνων λασπών για την ανάδειξη του χαρακτήρα του. Τριαντάφυλλο, γκρέιπφρουτ και λεµονόφλουδα προσδίδουν καθαρή, ανθική µύτη. Στο στόµα το κρασί έχει υψηλή οξύτητα και κρυστάλλινη έκφραση φρούτου, τονίζοντας τον τυπικό χαρακτήρα της Μαντινείας. Η δοµή παραµένει λεπτή αλλά ακριβής, µε τελείωµα δροσερό, εσπεριδοειδές και ελαφρώς πικάντικο.

Αλέξανδρος Τζαχρίστας, επικεφαλής οινολόγος Ελληνικά Οινοποιεία

Αλέξανδρος Τζαχρίστας, επικεφαλής οινολόγος Ελληνικά Οινοποιεία

DOMAINE KARANIKA
Cuvee Prestige Ex. Brut 2017

Méthode traditionnelle, Ξινόµαυρο και Ασύρτικο, ένα αφρώδες κρασί µε αρώµατα κιµωλίας, µαγιάς, µπριός, λεµονιού και πράσινου µήλου. Η οξύτητα είναι υψηλή, οι φυσαλίδες εξαιρετικά λεπτές, δίνοντας κοµψότητα και κάθετη δοµή. Το προφίλ είναι πολύ ξηρό, µε ορυκτή αίσθηση και έντονη αγουράδα εσπεριδοειδών. Το τελείωµα είναι ακριβές, παρατεταµένο και γεµάτο αλατότητα. Φηµισµένο για τα αφρώδη κρασιά του το Κτήµα Καρανίκα βρίσκεται σε µια πλαγιά στις όχθες της λίµνης Βεγορίτιδας, ανάµεσα στα χωριά Αµύνταιο, Βεγορά και Λακκιά.

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
Αρχέγονα Εδάφη Μοσχάτος 2023

Η µύτη είναι αρωµατική αλλά εκλεπτυσµένη, µε νότες λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και φρέσκου σταφυλιού, αναδεικνύοντας τον ορεινό χαρακτήρα των αµπελώνων της Σάµου. Στο στόµα το κρασί είναι δροσερό και ισορροπηµένο, µε τραγανή οξύτητα και καθαρή έκφραση του Μοσχάτου σε ξηρό στυλ. Η επίγευση παραµένει ανθική, λεπτή και επίµονη. Ο ΕΟΣ Σάµου τιµά κάθε χρόνο ξεχωριστά, έναν από τους εµβληµατικούς αµπελουργούς του.

ROUVALIS WINERY
Tsigello 2022

Το πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο Ρούβαλη δραστηριοποιείται στην καρδιά της Αιγιάλειας από το 1990, δηµιουργώντας κρασιά µε προσωπικότητα στον ιδανικό τόπο της ορεινής «ηρωικής» αµπελουργίας. Το Rouvalis Tsigello SV (Single Vineyard) 2022 Δάφνες είναι ένα ξηρό, ρουµπινί ερυθρό κρασί από 100% Μαυροδάφνη (γνωστή και ως Τσιγγέλω). Αγριοφράουλα, ρόδι και νύξεις βοτανικότητας σχηµατίζουν δροσερή και κοµψή µύτη. Στο στόµα το κρασί έχει φωτεινή οξύτητα, ελαφριές τανίνες και καθαρό κόκκινο φρούτο που εκφράζει τον ορεινό χαρακτήρα της Αιγιαλείας. Το τελείωµα είναι λεπτό, µε µπαχαρικά και στεγνή γη που αφήνουν τραγανή, ζωντανή εντύπωση.

ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ
Limniona 2022

Η Ληµνιώνα του Ζαφειράκη, µία από τις πλέον αναγνωρισµένες εκφράσεις της ποικιλίας, προέρχεται από βιολογικό αµπελώνα στον Τύρναβο. Το κρασί εµφανίζει αρώµατα φράουλας, κερασιού, ρόδι, λουλουδιών και ελαφριά γήινη νότα. Στο στόµα χαρακτηρίζεται από υψηλή, φωτεινή οξύτητα, λεπτές αλλά δοµηµένες τανίνες και καθαρό κόκκινο φρούτο. Η υφή παραµένει κοµψή, µε ισορροπηµένο σώµα και διακριτική πικάντικη επίγευση. Αποτελεί ένα από τα πιο εκλεπτυσµένα ελληνικά ερυθρά ψυχρού κλίµατος.

Λημνιώνα, στα καλύτερά της

MOINOTERRA WINERY
Βηλάνα 2023

Η µύτη κινείται σε φρέσκο ύφος, µε αρώµατα εσπεριδοειδών, αχλαδιού και λευκών ανθών, που αντικατοπτρίζουν την ήπια οινοποίηση και τη φρεσκάδα του Κρητικού αµπελώνα. Στο στόµα η Βηλάνα είναι δροσερή και ευχάριστη, µε ζωηρή οξύτητα και ισορροπηµένο σώµα. Το φρούτο παραµένει ζωντανό, ενώ η επίγευση είναι καθαρή, ανάλαφρη.

To Moinoterra Winery προσφέρει προγράμματα γευσιγνωσίας.

To Moinoterra Winery προσφέρει προγράμματα γευσιγνωσίας.

MARKOVITIS WINERY
Naoussa 2021

Μια από τις πιο παραδοσιακές Νάουσες. Στο αρωµατικό προφίλ κυριαρχούν αποξηραµένο κεράσι, δαµάσκηνο, ντοµάτα, γη, µανιτάρι και µπαχαρικά παλαίωσης. Στο στόµα έχει υψηλή οξύτητα και ώριµες, στεγνές τανίνες, µε ξεκάθαρη κλασική δοµή. Το φρούτο εµφανίζεται εξελιγµένο αλλά καλοδιατηρηµένο.

KTHMA TEXNH OINOY
Μαλαγουζιά 2024

Στους ιδιόκτητους αµπελώνες του Κτήµατος Τέχνη Οίνου, η καλλιέργεια της Μαλαγουζιάς συνδυάζει τη γονιµότητα των εδαφών µε τις µεγάλες θερµοκρασιακές µεταβολές µεταξύ ηµέρας και νύχτας. Αυτό το ιδιαίτερο µικροκλίµα χαρίζει στα σταφύλια αρωµατική ένταση, φυσική ισορροπία και ζωντανή οξύτητα. Στο οινοποιείο, η φροντίδα συνεχίζεται µε προσεκτική επιλογή σταφυλιών και ζύµωση σε χαµηλές θερµοκρασίες µέσα σε ανοξείδωτες δεξαµενές, ώστε να διατηρηθούν η φρεσκάδα και η καθαρότητα των αρωµάτων. Το αποτέλεσµα είναι ένα κρασί που ξεχωρίζει για το λαµπερό χρώµα του µε πράσινες ανταύγειες και το πολύπλοκο µπουκέτο του: Νότες λουλουδιών (γιασεµί, άνθη εσπεριδοειδών), ώριµων φρούτων (ροδάκινο, βερίκοκο), καθώς και λεπτές τροπικές πινελιές. Στο στόµα, η Μαλαγουζιά του Κτήµατος «Τέχνη Οίνου» είναι πλούσια αλλά αρµονική, µε ισορρο¹ηµένη οξύτητα που οδηγεί σε µια δροσερή, µακρά επίγευση. Το Plano Μαλαγουζιά αποτυπώνει τη φιλοσοφία του Κτήµατος: Κρασιά µε ταυτότητα, που εκφράζουν τον τόπο καταγωγής τους και προσφέρουν στον οινόφιλο µια αυθεντική εµπειρία.

NESTOR WINES
Φιλέρι Λευκός 2024

Η ποικιλία Φιλέρι από την περιοχή Πυργάκι Τριφυλίας σε υψόµετρο 300-400 µέτρων και αµµοαργιλώδες έδαφος, δίνει λευκό κρασί µε απαλό λευκοκίτρινο χρώµα και κοµψό άρωµα λουλουδιών και φρούτων. Στο στόµα προσφέρει ισορροπηµένη γεύση µε φινέτσα, καλή οξύτητα και πλούσια επίγευση. Το τελείωµα µέτριο και µαλακό, µε καθαρή, δροσερή αίσθηση. Δηµιουργός το Οινοποιείο Nestor που ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί τον καρπό µιας πρωτοποριακής σύµπραξης µεταξύ του Αγροτικού  Οινοποιητικού Συνεταιρισµού Μεσσηνίας  «Νέστωρ» και της οικογένειας του Σ¹ύρου Λαφαζάνη. Το Φιλέρι Λευκός ωριµάζει σε δρύινα βαρέλια για 6 µήνες.

Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή του οινοποιείου Nestor στη διοργάνωση Messinian Terroirs στο Costa Navarino

LA TOUR MELAS
Cyrus One 2022

Blend από Merlot, Cab. Franc και Αγιωργίτικο, µε αρωµατικό προφίλ µαύρου κερασιού, δαµάσκηνου, cassis και ελαφριά µπαχαρικά. Στο στόµα το κρασί έχει µέτριο σώµα, φρέσκια οξύτητα και τανίνες νεανικές αλλά καλοδουλεµένες. Ο χαρακτήρας είναι ζουµερός και µοντέρνος, µε καθαρή έκφραση φρούτου. Το τελείωµα δείχνει πιπέρι, µαύρο φρούτο κι ελαφριά σοκολατένια νότα.

ΚΤΗΜΑ ΚΙΚΟΝΕΣ

Ληµνιό 2008

Μονοποικιλιακό από την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία Ληµνιό, µε 12 έτη παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το κρασί παρουσιάζει κόκκινο-ρουµπινί χρώµα µε πορφυρές ανταύγειες και µια µύτη που φέρνει δαµάσκηνο, ώριµα κεράσια, κανέλα, γαρύφαλλο, καφέ, κακάο και ελαφριά νότα καπνού. Στο στόµα, οι τανίνες έχουν µαλακώσει µε το πέρασµα του χρόνου, αφήνοντας βελούδινη υφή. Τα αρώµατα ώριµου φρούτου συνδυάζονται µε µπαχαρικά και νότες από γλυκόριζα ή µέντα. Το τελείωµα παρατεταµένο, κοµψό και ισορροπηµένο για ένα κρασί µε χαρακτήρα παλαίωσης και αξιοπρόσεκτη δοµή. Οι αµπελώνες βιολογικής καλλιέργειας του Κτήµατος  Κίκονες βρίσκονται στη Μαρώνεια κι εκτείνονται σε έκταση 100 στρεµµάτων. Πρόκειται για µια περιοχή µε ιδιαίτερο µικροκλίµα που επηρεάζεται α¹ό την αύρα του Θρακικού ¹ελάγους και την παρουσία του όρους Ίσµαρος.

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μαλαγουζιά 2024

«Δεν υπάρχει τίποτα σαν το Ασύρτικο της Σαντορίνης αλλά το ίδιο ισχύει και για τη Μαλαγουζιά από την Επανοµή. (…) Ένα κρασί µε άµεση, µελένια, κρεµώδη γοητεία, στολισµένη µε αέρινες ευωδιές ροδοπέταλου και φρέζιας. Και στον ουρανίσκο δεν υστερεί: όλη αυτή η αρωµατική πολυπλοκότητα αποδίδεται µε ισορροπία. (…) Είναι ένα κρασί µε ξεχωριστή προσωπικότητα ιδανικό για να ανοίξει µια συζήτηση είτε συνοδεύει φαγητό είτε όχι. Αν δεν το έχετε δοκιµάσει εσείς ή οι φίλοι σας, αναζητήστε το: Θα σας ανοίξει νέους οινικούς ορίζοντες», αναφέρουν µεταξύ άλλων οι κριτές του διαγωνισµού Decanter World Wine Awards 2025, όπου η Μαλαγουζιά 2024 του Κτήµατος Γεροβασιλείου αναδείχθηκε «Best in Show». Η ιστορία βέβαια αυτού του οινικού success story ξεκινάει πολλά χρόνια πριν όταν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκινά την αναβίωση των 25 στρεµµάτων οικογενειακού αµπελώνα στην περιοχή Παπαµόλα Επανοµής. Φυτεύει την ποικιλία Μαλαγουζιά, την οποία είχε πρωτοοινοποιήσει και διασώσει από την εξαφάνιση τη δεκαετία του ’70, όταν δούλευε ως οινολόγος στο Κτήµα Πόρτο Καρράς. Σήµερα, η έκταση της Μαλαγουζιάς στο Κτήµα Γεροβασιλείου φτάνει τα 550 στρέµµατα, περίπου δηλαδή το µισό της συνολικής έκτασης του αµπελώνα, και η οµώνυµη ετικέτα συνιστά µιαδιαχρονική οινική αξία.

 

 

ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ
Estate Blend 2021

Μαύρο κεράσι, γλυκόριζα και µια καπνιστή πινελιά συνθέτουν ένα πυκνό προφίλ. Στο στόµα το κρασί έχει µαλακές, καλοδουλεµένες τανίνες και ζωντανή οξύτητα. Ένα κρασί µε γεµάτη δοµή, µε τελείωµα που αφήνει δαµάσκηνο και κακάο και ευχάριστη διάρκεια. Mια premium ετικέτα που κυκλοφορεί από την εσοδεία του 2021 σε περιορισµένες φιάλες. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τον ιδιόκτητο αµπελώνα των 250 στρεµµάτων και αποτελεί µια σύµπραξη Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot και Αγιωργίτικου. Μια σηµαντική ετικέτα για το Κτήµα Σεµέλη, το οποίο πρόσφατα τιµήθηκε µε τον τίτλο «Οινοποιείο της Χρονιάς 2025», στο πλαίσιο του 22ού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονοµίας και Οινολογίας στο O Grove της Γαλικίας.

Στον όμιλο των αδελφών Γεωργιάδη ανήκει πλέον το Κτήμα Σεμέλη.

ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Evdemon 2020

Το Santorini Cuvee Evdemon 2020 προέρχεται από υπερώριµες ρίζες Ασύρτικου 200+ ετών, χωρίς άρδευση. Η αρωµατική του ένταση χαρακτηρίζεται από λεµόνι, πράσινο µήλο, υγρή πέτρα, αλάτι και έντονη ορυκτότητα. Στο στόµα το κρασί είναι βαθύ, µε πολύ υψηλή οξύτητα, πυκνή δοµή και αυστηρή, σχεδόν αρχιτεκτονική ακρίβεια. Το τελείωµα ατελείωτο, διαυγές, µε αλµυρή ορυκτότητα που υπογραµµίζει το µοναδικό σαντορινιό terroir. Το σαντορινιό Κτήµα Αργυρού είναι ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία του νησιού που έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία οινοποιεία του Αιγαίου, µε οίνους ¹ου αντανακλούν τη µοναδική γεύση και την µακραίωνη παράδοση του τόπου.

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
Emphasis Assyrtiko 2024

Η µύτη εκφράζει µε σαφήνεια τον δροσερό χαρακτήρα του αµπελώνα της Δράµας, µε αρώµατα λεµονιού, lime, πράσινου µήλου και διακριτικές νύξεις λευκού άνθους. Στο στόµα το κρασί είναι κοφτερό και ακριβές, µε ζωηρή οξύτητα που αναδεικνύει τη µεταλλικότητα και τη φρεσκάδα της ποικιλίας. Η ισορροπία ανάµεσα στο φρούτο και την ορυκτή αίσθηση οδηγεί σε µια καθαρή, µακρά και αλµυρή επίγευση. Δηµιουργός το Κτήµα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράµας, ένα από τα οινοποιεία που έχουν συµβάλει σηµαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οινοποιίας τα τελευταία 25 χρόνια.  Η θέση του αµπελώνα   και ο σύγχρονος εξοπλισµός του οινοποιείου δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για κρασιά µε καθαρή ¹οικιλιακή έκφραση, ισορροπία και σταθερή ποιότητα.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΑΛΑΜΑΡΑ
Paliokalias 2017

Mία από τις κορυφαίες Νάουσες, προέρχεται από παλιά αµπέλια Ξινόµαυρου και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια. H σοδειά του 2017 εµφανίζει ώριµο κόκκινο φρούτο, δαµάσκηνο, ντοµάτα, γη, δέρµα και αποξηραµένα βότανα. Στο στόµα το κρασί έχει υψηλή οξύτητα, στιβαρές αλλά απόλυτα ενσωµατωµένες τανίνες και µεγάλη πυκνότητα γεύσης. Η επίγευση είναι επίµονη, µε µπαχαρικά, αποξηραµένο φρούτο και αίσθηση βάθους. Μια εµβληµατική, περιορισµένης παραγωγής ετικέτα του Οινοποιείου Δαλαµάρα, ενός από τα ιστορικότερα οινοποιεία της Νάουσας, αφού µετρά ιστορία σχεδόν δύο αιώνων. Πρόκειται για µια Νάουσα  που επαναπροσδιορίζει τον όρο, δένοντας το παρελθόν  µε το µέλλον.

ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ
Collection Vintage 2023

Νεκταρίνι, ώριµο φρούτο και ήπιες ορυκτές νύξεις δίνουν καθαρή και εκφραστική µύτη. Στο στόµα το κρασί έχει ζωηρή οξύτητα ¹ου στηρίζει το φρούτο µε γεµάτο σώµα. Το τελείωµα του µονοποικιλιακού single vineyard Syrah συνδυάζει αλµυρή λεπτοµέρεια και διακριτικό µπαχαρικό, προσθέτοντας βάθος. Η ιστορία του Κτήµατος Αβαντίς ξεκινά το 1994 στο χωριό Μύτικας στην Εύβοια, από τον «master Syrah» Απόστολο Μούντριχα. Πρόκειται για µία αµπελουργική περιοχή που οι ντόπιοι ακόµη και σήµερα την ονοµάζουν Αµπέλια. Έχτισε ένα µικρό οινοποιείο δίπλα στο πατρικό του σπίτι και ξεκίνησε γεµάτος όνειρα και πάθος…Το πρώτο µπουκάλι Αβαντίς εµφιαλώθηκε στις 5 Μαρτίου 1994, σοδειάς 1993.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ
La Reine des Montagnes Noire 2023

Με χρώµα βαθύ πορφυρό και πλούσια αρώµατα από κεράσι, µαρµελάδα φράουλα, βύσσινο, βατόµουρο, µύρτιλο, γλυκάνισο, κανέλα, βανίλια µε απαλές νότες ευκάλυπτου, βιολέτας και σοκολάτας, το κρασί γίνεται µια πανδαισία αρωµάτων. Στο στόµα έχει δύναµη και αµείωτη πολυπλοκότητα. Πλούσιο µε µέτριες καλοδουλεµένες τανίνες και δροσερή οξύτητα. Μαρµελάδα βύσσινο, σοκολάτα, πούρο, µοσχοκάρυδο, βανίλια, πιπέρι, λεβάντα, δηµιουργούν ένα πολύπλοκο και έντονης επίγευσης βελούδινο αποτέλεσµα. Δηµιουργός το Κτήµα Παπαργυρίου που βρίσκεται στον Λαλιώτη Κορινθίας, 10 χιλιόµετρα έξω από το Κιάτο. Εκεί η οικογένεια µε επικεφαλής τον Γιάννη Παπαργυρίου παράγει µε αγάπη και µεράκι κρασιά από σταφύλια δικής της παραγωγής ήδη από το 1978. Σήµερα µε την τρίτη γενιά να ετοιµάζεται να αναλάβει δράση κατασκευάστηκε νέο οινοποιείο, στη θέση Μπαρίτσα στο Λαλιώτη, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2020.

ΟΕΝΟ Π
Akulumbo 2022

Από ένα σπάνιο κυκλαδίτικο terroir, το Akulumbo 2022 εµφανίζει έντονη ορυκτότητα, αλµυρές νότες, λεµόνι και λευκό άνθος. Στο στόµα το κρασί είναι αυστηρό, µε υψηλή οξύτητα, κοφτερή γραµµικότητα και εξαιρετική αρωµατική καθαρότητα. Το φρούτο παραµένει λεπτό, µε απόλυτη κυριαρχία θαλασσινής ορυκτής διάστασης. Το τελείωµα είναι µακρύ, λεµονάτο και αλµυρό, µε καθαρή ενεργειακή ένταση.

Δηµιουργός µία από τις πιο εµβληµατικές παρουσίες του Σαντορινιού, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού αµπελώνα. Ο Πάρις Σιγάλας επέστρεψε στα οινικά πράγµατα µετά από µια µικρή απουσία, µε ένα νέο εγχείρηµα και οινικές αναζητήσεις σε άνυδρα και µεγάλης ηλικίας αµπέλια, που καταλήγουν σε υποδειγµατικά κρασιά, ελάχιστων φιαλών.

ΟΕΝΟ Π, το νέο εγχείρημα του εμβληματικού οινοποιού Πάρι Σιγάλα

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Rosette 2024

Τα σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Μανδηλαριά, µετά τη συγκοµιδή και την ψύξη τους για 24 ώρες, οδηγούνται απευθείας στο πιεστήριο, χωρίς να προηγηθεί εκχύλιση. Το γλεύκος διαχωρίζεται άµεσα, µε εξαιρετικά ευµενείς πιέσεις, όπως ακριβώς συµβαίνει στην παραγωγή λευκού οίνου. Δεν υπάρχει επαφή µε τα στέµφυλα και, κατά συνέπεια, δεν επιδιώκεται η εκχύλιση χρώµατος. Η επιλογή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριµένη ποικιλία διακρίνεται για την υψηλή της οξύτητα και την ικανότητά της να εκχυλίζει ταχύτατα χρώµα και τανίνες.

Μετά την πρώτη απολάσπωση µε ψύξη, ο µούστος µεταφέρεται σε ανοξείδωτες δεξαµενές, όπου πραγµατοποιείται η αλκοολική ζύµωση µε τις γηγενείς ζύµες του σταφυλιού. Μετά το πέρας της ζύµωσης, παραµένει για περίπου 5-6 µήνες σε επαφή µε τις φίνες οινολάσπες. Η εµφιάλωση πραγµατοποιείται χωρίς την προσθήκη διαυγαστικών ουσιών και χωρίς φιλτράρισµα. Ένα κρασί αυθεντικό και αφιλτράριστο από το εµβληµατικό Οινοποιείο Χατζηδάκη της Σαντορίνης. Τα αρώµατα µύτης σε αντίθεση µε την υψηλή οξύτητα και την αίσθηση τανικότητας στο σώµα, έχουν ως αποτέλεσµα ένα γαστρονοµικό κρασί που µπορεί να συνοδέψει µεσογειακή κουζίνα και είναι ικανό να παλαιώσει για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ένα γαστρονομικό κρασί από το Οινοποιείο Χατζηδάκη

ΕΡΙΒΩΛΟΣ ΦΘΙΑ
Achilleas 2022

Κόκκινο φρούτο, βότανα και ήπιες γήινες νύξεις σχηµατίζουν καθαρή και άµεση µύτη. Στο στόµα το κρασί εµφανίζει ζωηρή οξύτητα που δίνει φρεσκάδα, ενώ οι τανίνες παραµένουν ήπιες και καλοδουλεµένες, επιτρέποντας στο φρούτο να εκφραστεί ξεκάθαρα. Η δοµή είναι ισορροπηµένη. Με τελείωµα που αφήνει κόκκινο κεράσι, µπαχάρι και µια διακριτική γήινη νότα, προσφέροντας κοµψή διάρκεια. Η «Ερίβωλος Φθία» είναι ένα garage οικογενειακό οινοποιείο στην καρδιά της οροσειράς του Καλλιδρόµου. Το όνοµα προέρχεται από το µυθικό κράτος «Φθία», την πατρίδα του Αχιλλέα, ενώ ο Όµηρος υµνεί τη Φθία ως γόνιµη «ερίβωλο» γη, αποτελώντας µία από τις αρχαιότερες αναφορές σε ένα terroir.

Η ομηρική Ερίβωλος Φθία αποτελεί μία από τις αρχαιότερες αναφορές σε terroir.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ
Μαλαγουζιά 69 Βήµατα 2024

Εξήντα Εννέα Βήµατα χρειάζεται κάποιος για να διασχίσει απ’ άκρη σ’ άκρη τον αµπελώνα της Μαλαγουζιάς του Κτήµατος Μπαραφάκα, ώστε να µπορέσει να αντικρίσει µία µαγική θέα. Ένα λευκό κρασί µε λαµπερό κιτρινοπράσινο χρώµα. Πλούσια παλέτα από αρώµατα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο και βερίκοκο. Στο στόµα αναδεικνύει φινέτσα µε δροσερή και τραγανή οξύτητα, κιτρώδη αρώµατα και φρουτώδη επίγευση. Μπορεί να συνδυαστεί µε ελαφριά πιάτα, όπως ζυµαρικά µε ελαφριές λευκές σάλτσες, ψάρια άπαχα και κοτόπουλο µε διάφορα λαχανικά.

ZOINOS WINERY
Debina Bio 2024

Οίνος λευκός ξηρός, βιολογικής παραγωγής, από 100% Ντεµπίνα, την τοπική ποικιλία που έχει κάνει διάσηµη την Ήπειρο µε τα ελαφριά, φινετσάτα και µε λεπτά φρουτώδη αρωµατικά κρασιά που δίνει. Η ετικέτα Debina Bio της Zoinos Winery είναι ένα ΠΟΠ Ζίτσα κρασί, το οποίο εµφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 2003. Η πρώτη ύλη προέρχεται από αµπελώνες βιολογικής καλλιέργειας σε πλαγιές µε υψόµετρο 550 -600 µέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, Είναι ένας οίνος µε λαµπερό αχυρένιο χρώµα µε πρασινωπές ανταύγειες και αρώµατα εσπεριδοειδών, πράσινου µήλου, αχλαδιού και κίτρου. Γεµάτο και ισορροπηµένο στόµα µε χαρακτηριστική οξύτητα, ίχνη ορυκτότητας και αλατότητας και επίγευση που διαρκεί.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΑΚΟΥ

Savatiano Vareli 2020

Ένα µονοποικιλιακό ξηρό λευκό κρασί από παλιά αµπέλια στην Αττική (Π.Γ.Ε. Μαρκό¹ουλο), µε σύνθετα αρώµατα ξύλου, µπαχαρικών, εσπεριδοειδών και βανίλιας /καρύδας, που ωριµάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, προσφέροντας πλούσια, κρεµώδη υφή, ισορροπία και δυνατότητα παλαίωσης. Η οινοποίηση γίνεται µε κρυοεκχύλιση σε ανοξείδωτες  δεξαµενές και ζύµωση σε ελεγχόµενη θερµοκρασία 16-18 βαθμούς Κελσίου. Όταν ολοκληρωθεί η ζύµωση, το κρασί µεταφέρεται σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια όπου παραµένει από 4 έως 6 µήνες. Έχει διαυγές, χρυσοπράσινο χρώµα, πολύπλοκο στη µύτη, µε αρώµατα ξύλου, µπαχαρικών και εσπεριδοειδών.

Με ισορροπημένη παρουσία βαρελιού το Savatiano Vareli

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ
Αρετή Λευκός 2024

Λεµόνι, ροδάκινο και διακριτική ορυκτότητα δίνουν καθαρό και εκφραστικό προφίλ. Στο στόµα το κρασί έχει υψηλή οξύτητα που δίνει νεύρο και ακρίβεια στο φρούτο. Η δοµή είναι ευθύγραµµη, µε ωραία ισορροπία. Το τελείωµα είναι µακρύ, κιτρώδες και ελαφρώς πικρό, προσδίδοντας χαρακτήρα. Δηµιουργός το Κτήµα Βιβλία Χώρα, ένα σύγχρονο οινοποιείο στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους στο Κοκκινoχώρι Καβάλας, που δηµιουργήθηκε από τους οινολόγους Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου το 1998. Διαθέτει βιολογικό αµπελώνα 570 στρεµµάτων, παράγοντας εκλεκτά κρασιά από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, και έχει λάβει το όνοµα του από αρχαία ονοµασία της περιοχής.

AMYNTAS WINES
Sparking Sec Blanc de Noir

Το αφρώδες από ερυθρά σταφύλια του Amyntas Winery παρουσιάζει αρώµατα µήλου, ροδάκινου και µπριός, µε καθαρή, φρέσκια µύτη. Στο στόµα η οξύτητα είναι ζωηρή, οι φυσαλίδες λεπτές και καλοσχηµατισµένες και η ελαφριά γλυκύτητα του στυλ Sec ενισχύει το φρουτώδες προφίλ χωρίς να βαραίνει. Το κρασί έχει ισορροπία, κοµψή δοµή και φίνες νότες φράουλας και εσπεριδοειδών στην επίγευση. Το συνεταιριστικό οινοποιείο στο Αµύνταιο υπήρξε κινητήρια δύναµη στην αµπελουργία της περιοχής και ο αντίκτυπός του έγινε αισθητός τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

LAFAZANIS WINERY
Νεµέα  2022

Κεράσι, βατόµουρο και λουλουδάτες πινελιές προσφέρουν ευχάριστη, νεαρή µύτη. Στο στόµα το κρασί έχει ήπια οξύτητα και µαλακές τανίνες που προσφέρουν στρογγυλή αίσθηση. Το φρούτο παραµένει καθαρό και άµεσο. Το τελείωµα αφήνει κακάο, κόκκινο φρούτο και µια ελαφριά γήινη νότα, χαρακτηριστική της ποικιλίας. Μια τυπική έκφραση της περιοχής µε διακρίσεις από τον Σπύρο Λαφαζάνη.

ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ

Μαυράθηρο 2008

Γλυκό, απίστευτα σκούρο χρώµα, σχεδόν µαύρο. Σύνθετο  άρωµα µαρµελάδας βύσσινου, βατόµουρου, κανέλλας και γαρύφαλλου. Γεµάτη µεστή γεύση µε νότες µπαχαρικών. Αφήνει ευχάριστα γλυκιά εντύπωση. Πλούσια και γεµάτη γεύση που θυµίζει µέλι, µπαχαρικά σε µεγάλη ποικιλία και ξηρούς καρπούς. Η οξύτητα του κρασιού είναι πολύ ωραία και ισορροπηµένη και η επίγευση µακράς διαρκείας… γλυκιά και πιπεράτη. Επιδέχεται βαθύχρονη παλαίωση. Το µονοποικιλιακό Μαυράθηρο είναι δηµιουργία της ιστορικής Κάναβας Ρούσσος και αποτελεί κοµµάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονοµιάς του νησιού της Σαντορίνης.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
Καϊάφας 2019

Το Καϊάφας 2019 είναι ένα κορυφαίο, σπάνιο και «single vineyard» ερυθρό κρασί από Ξινόµαυρο της ΠΟΠ Νάουσα, που προέρχεται από το µοναδικό αµπελοτόπι «Καϊάφας» µε παλιά αµπέλια κοντά στον Τρίλοφο Ηµαθίας. Η µύτη έχει χαρακτηριστικά της ποικιλίας: Κόκκινο κεράσι, τοµάτα, αποξηραµένο δαµάσκηνο, βότανα και πιπέρια. Στο στόµα το κρασί παρουσιάζει υψηλή οξύτητα, πυκνές αλλά εξαιρετικά καλοδουλεµένες τανίνες και βαθιά γήινη δοµή. Η έκφραση είναι ώριµη αλλά όχι υπερβολική, µε ένταση και αρωµατική καθαρότητα. Το τελείωµα µακρύ, µε µπαχαρικά και κόκκινο φρούτο που επιµένει.

VATISTAS IOANNIS
Κυδωνίτσα 2024

Ο Ιωάννης Βατίστας ήταν ο πρώτος που πίστεψε στη λευκή ποικιλία Κυδωνίτσα και την ανέδειξε σε καθαρόαιµη, ξεχωριστή φωνή της  περιοχής της Λακωνίας. Πρόκειται για µια σπάνια ποικιλία, που κάποτε συµµετείχε στον περίφηµο Μαλβαζία οίνο του Μεσαίωνα. Σήµερα, η µονοποικιλιακή Κυδωνίτσα Vatistas (13% vol.) εκφράζει µε αυθεντικότητα το terroir της περιοχής.

ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
Amalia Brut

Ένα εµβληµατικό κρασί από 100% Μοσχοφίλερο, µε δεύτερη ζύµωση στη φιάλη. Η µύτη αναδεικνύει άνθη, πράσινο µήλο, µπριός και νότες µαγιάς. Στο στόµα έχει πολύ λεπτές φυσαλίδες, υψηλή οξύτητα και κοµψό σώµα, µε χαρακτηριστική ποικιλιακή αρωµατικότητα. Η ισορροπία ανάµεσα στη φρεσκάδα και τη ζύµη είναι υποδειγµατική. Το τελείωµα είναι δροσερό, λεµονάτο και επίµονο, µε καθαρή ορυκτή γραµµή. Γοητευµένος από την πρώτη στιγµή από το οικοσύστηµα της Αρκαδίας, ο Γιάννης Τσέλεπος ασχολήθηκε µε την ποικιλία Μοσχοφίλερο αναδεικνύοντας όλες τις διαστάσεις της.

MIKRA THIRA
Terrasea 2022

Στην καρδιά του Αιγαίου, το Terrasea 2022 γεννιέται από αµπέλια αποκλειστικά της Θηρασιάς µε αλµυρή ορυκτότητα, λευκά άνθη και ώριµα εσπεριδοειδή στη µύτη. Στο στόµα το κρασί εµφανίζει ζωηρή, καθαρή οξύτητα και στιβαρή δοµή, µε φρούτο συγκρατηµένο αλλά φωτεινό, και τελείωµα θαλασσινό, ιδανικό για ψάρια, θαλασσινά ή λευκά κρέατα. Δηµιουργός το πρώτο οινοποιείο της Θηρασιάς, το οποίο γεννήθηκε το 2007 και άρχισε να παίρνει µορφή περίπου 10 χρόνια αργότερα, όταν οι οινοποιοί Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Βασίλης Τσακτσαρλής και Ιωάννα Βαµβακούρη αποφάσισαν να πραγµατοποιήσουν ένα κοινό τους όνειρο, εξερευνώντας µια µεγάλη πρόκληση, την παραγωγή µοναδικών κρασιών από το µικροκλίµα της Θηρασιάς.

ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
Κάβα ∆ρυός Ερυθρό 2017

Cabernet Sauvignon, Merlot και Ξινόµαυρο, σε ένα κρασί όπου αρωµατικά αναδύονται ώριµα κόκκινα και µαύρα φρούτα, µπαχαρικά, βανίλια και νότες καβουρδισµένου ξύλου, σε ένα προφίλ που αναδεικνύει την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Στο στόµα είναι γεµάτο και ισορροπηµένο, µε ώριµες τανίνες και οξύτητα που στηρίζει τη δοµή. Η επίγευση είναι µακρά και ζεστή, αφήνοντας αίσθηση βάθους και ωριµότητας. Δηµιουργός το Κτήµα Χατζηµιχάλη, ιδρυτής του οποίου είναι ο Δηµήτρης Χατζηµιχάλης.  Η επιλογή της Κοιλάδας της Αταλάντης εν έτει 1973 βασίστηκε στο µοναδικό µικροκλίµα. Το δροσερό αεράκι από το όρος Παρνασσός και η θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού συναντώνται και συνθέτουν ένα ιδανικό οικοσύστηµα για την καλλιέργεια της αµπέλου. Στελεχωµένο µε ανθρώπους γεµάτους µεράκι και αγάπη για το αµπέλι και τον οίνο, το Κτήµα Χατζηµιχάλη όλα αυτά τα χρόνια εξελίσσεται και βελτιώνεται, πάντα µε σεβασµό στη φύση και τον άνθρωπο µε τη δηµιουργία αυθεντικών κρασιών µέσα σε ένα οικοσύστηµα, το οποίο υποστηρίζει την τοπική παράδοση και τις κοινωνικές αξίες.

ANTONOPOULOS VINEYARDS
Skiadopoulo 2024

Το Skiadopoulo 2024, που ανήκει στην ποικιλιακή συλλογή των Αµπελώνων Αντωνόπουλου, είναι λευκό κρασί µε φρουτώδη και δροσερό χαρακτήρα: Nότες πράσινου µήλου, λουλουδιών και φρεσκάδας. Στο στόµα διακρίνεται για την κοµψή του οξύτητα, το καθαρό φρούτο και την ελαφριά, ισορροπηµένη δοµή, ένα κρασί καθηµερινό αλλά µε χαρακτήρα, ιδανικό για χαλαρές στιγµές ή ελαφριά γεύµατα.

CHATEAU NICO LAZARIDI
Μαγικό Βουνό 2021

Χαρµάνι Sauvignon Blanc & Semillon, µε ζύµωση και µερική παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, το Μαγικό Βουνό Λευκό 2021 προσφέρει αρώµατα λευκού ροδάκινου, κίτρινων φρούτων, κρέµας λεµονιού και διακριτική καπνιστή νότα. Στο στόµα το κρασί είναι πλούσιο, µε σφιχτή οξύτητα που ισορροπεί τον όγκο. Η υφή είναι σοβαρή, µε βάθος και κοµψή λιπαρότητα. Το τελείωµα παραµένει µακρύ, µε εσπεριδοειδή και ήπια δρύινη υπογραφή. Πρόκειται για ένα κρασί που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις. Μυστηριακό ως προς το όνοµά του παραπέµπει στο χρυσοφόρο Παγγαίο όρος, που υψώνεται επιβλητικό απέναντι από το Οινοποιείο Chateau Νico Lazaridi. Από το πρώτο έτος κυκλοφορίας του το 1990 και ως σήµερα παραµένει ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα διαχρονικό προϊόν µε αξεπέραστη αξία και ποιότητα, µία γεύση θεία, ευγενική, µυστηριακή που χαρακτηρίζει την ποιότητα της Nico Lazaridi. Αναζητείται φανατικά κάθε χρόνο όχι µόνο για τη γεύση του αλλά και για τη µοναδική συλλεκτική φιάλη του, που αλλάζει το εικαστικό της θέµα από σοδειά σε σοδειά. Αποτελεί το πρώτο ελληνικό  icon wine και όλοι οι πίνακες που έχουν κοσµήσει την ετικέτα του φιλοξενούνται στην οµώνυµη γκαλερί στο οινοποιείο Chateau Νico Lazaridi. Εκεί ο επισκέπτης του oινοποιείου της Δράµας θα βρει συγκεντρωµένα όλα τα πρωτότυπα έργα που φτιάχτηκαν για να συνοδέψουν ξεχωριστά την κάθε εσοδεία.

Το κρασί συναντά την εικαστική τέχνη στο Chateau Nico Lazaridi.

ALPHA ESTATE
Xinomavro Reserve 2020

Παραγόµενο από τα παλαιότερα κλήµατα του Kτήµατος, το Xinomavro Reserve Vieilles Vignes Single Block Barba Yannis είναι ένα κρασί µεγάλης συγκέντρωσης. Δίνει αρώµατα κερασιού, τοµάτας, µαύρου τσαγιού, βύσσινου, µπαχαρικών και διακριτικής δρυός. Στο στόµα διαθέτει υψηλή οξύτητα, έντονες αλλά εξαιρετικά ώριµες τανίνες και επιβλητική δοµή. Το φρούτο παραµένει καθαρό και βαθύ. Το τελείωµα είναι µακρύ, αλµυρό και γεµάτο ενέργεια -κλασικό παράδειγµα κορυφαίου Ξινόµαυρου από παλιά, προφυλλοξηρικά κλήµατα, φυτεµένα το 1919. Το αµπελοτόπι σε µία από τις πιο ψυχρές οινοπαραγωγικές περιοχές βρίσκεται σε υψόµετρο 647 µέτρων και ο τρύγος γίνεται αποκλειστικά µε το χέρι. Το κρασί ζυµώνει µε γηγενείς ζύµες και ωριµάζει σε καινούργια γαλλικά βαρέλια Allier – Jupilles για 24 µήνες. Έπειτα εµφιαλώνεται αφιλτράριστο και παλαιώνει στη φιάλη για ακόµα έναν χρόνο.

Το Κτήμα Άλφα λειτουργεί στο Αμύνταιο από το 1997.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ
∆ιαµαντόπετρα Λευκός 2024

Ένα λευκό µε έντονη φρεσκάδα, νότες λεµονιού, πράσινων βοτάνων και λευκού ροδάκινου. Στο στόµα το κρασί έχει ζωηρή οξύτητα και καθαρό φρούτο, διατηρώντας ισορροπία και κοµψότητα, και τελειώνει µε δροσερό, αλµυρό τόνο, κατάλληλο µε ελαφρά ορεκτικά ή λευκές σαλάτες. Ο πολυδύναµος χαρακτήρας του Ασύρτικου και η µοναδικότητα του Βιδιανού ενώθηκαν για τη δηµιουργία του συγκεκριµένου κρασιού, ΠΓΕ Κρήτη, στις πιο πρόσφατες βραβεύσεις του οποίου είναι το Ασηµένιο Μετάλλιο Decanter World Wine Awards 2025. Η επιλογή τους δεν είναι καθόλου τυχαία. Το Βιδιανό της Κρήτης προσφέρει την πολυπλοκότητα και την αρωµατική προσωπικότητα του σε ιδιαίτερα αρµονική και συµπληρωµατική συνύπαρξη µε την οξύτητα και την «ατσάλινη» δοµή του Ασύρτικου. Η οινοποίηση πραγµατοποιείται ξεχωριστά για κάθε ποικιλία.

ESTATES COSTA LAZARIDI
Chateau Julia Agiorgitiko 2023

Aρώµατα κερασιού, βατόµουρου και ανθικών στοιχείων και στόµα ζουµερό και φρέσκο, µε µέτρια οξύτητα και µαλακές, φιλικές τανίνες. Με δοµή µεσαίου σώµατος, καθαρή έκφραση κόκκινου φρούτου και ήπια µπαχαρικότητα, το τελείωµα του Chateau Julia Agiorgitiko 2023 δείχνει γλυκά µπαχαρικά, ρόδι και ελαφριά σοκολατένια νότα. Η ιστορία του Κτήµατος Κώστα Λαζαρίδη ξεκινάει το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης εγκαθιστά στον Ξηροπόταµο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηµατικό, γραµµικό αµπελώνα της Δράµας. Το 1986 κατασκευάζει το µοναδικό, για εκείνη την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής. Ο Κώστας Λαζαρίδης πίστεψε βαθειά ότι ο τόπος του µπορεί να δώσει κρασιά υψηλής ποιότητας, ικανά να σταθούν στον παγκόσµιο στίβο και να µετατραπεί η Δράµα σε µια Πόλη του Κρασιού. Όπερ και εγένετο ενώ αυτή η πεποίθηση έγινε το όραµα της εταιρείας, που συνεχίζεται από τη νέα γενιά της οικογένειας.

Ο Κώστας Λαζαρίδης με τους γιους του Γεράσιμο και Γιώργο, που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στην οινοποίηση.

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
Καλή Ρίζα 2022

Φράουλα, κεράσι και λουλουδάτες νύξεις προσφέρουν φρέσκια και κοµψή µύτη. Στο στόµα το κρασί έχει ζωηρή οξύτητα, λεπτές τανίνες και καθαρό κόκκινο φρούτο, δηµιουργώντας ανάλαφρη αλλά σταθερή δοµή. Το τελείωµα είναι ήπια µπαχαρένιο και φρουτώδες, αφήνοντας ευχάριστη διάρκεια. Ένα Ξινόµαυρο από το Αµύνταιο και το Κτήµα Κυρ Γιάννη που αποτελεί ένα ιδιαίτερο αµπελουργικό εγχείρηµα που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Στόχος, ο εντοπισµός και η διάσωση παλαιών κληµάτων Ξινόµαυρου στην ΠΟΠ ζώνη του Αµυνταίου. Κάθε εσοδεία αυτού του κρασιού παράγεται από µια «δεξαµενή» επιλεγµένων µικρών αµπελώνων που πληρούν τα κριτήρια της ηλικίας των κληµάτων (40-60 χρόνια), των ορθών αµπελουργικών πρακτικών και της ποιότητας, ενώ η προσπάθεια ανεύρεσης και άλλων τέτοιων blocks συνεχίζεται ακατάπαυστα. Το κρασί ωριµάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 3ης και 4ης χρήσης για 12 µήνες, µε ελαφριά ανάδευση των οινολασπών περιοδικά και παραµένει στο κελάρι για 18 µήνες πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.

Από επιλεγμένους αμπελώνες η πρώτη ύλη για την Καλή Ρίζα

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΚΙΡΛΕΜΗ
Ασύρτικο Γλυκό 2020

To «Aσύρτικο Γλυκό 2020» είναι ένας premium επιδόρπιος οίνος από το Οινοποιείο Γκιρλέµη. Για την παραγωγή του χρησιµοποιήθηκαν προσβεβληµένα σταφύλια από ευγενή σήψη, που συλλέχθηκαν µε την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση.  Το κρασί, που αποτελεί τον πρώτο επιδόρπιο οίνο της ποικιλίας αυτής µε Βοτρύτη από ελληνικό οινοποιείο, εµφιαλώθηκε το Μάιο του 2022 σε 6.000 φιάλες συνολικά, από τις οποίες θα κυκλοφορούν ετησίως στην αγορά µόλις 400, καθώς στόχος του Οινοποιείου είναι να φανεί η εξέλιξή του στο πέρασµα των χρόνων. Η ετικέτα έχει συµβολική σηµασία για την οικογένεια, αφού αποτελεί το θυρεό της. Το χρώµα του οίνου είναι διαυγές κιτρινοπράσινο µε σταχύ ανταύγειες. Στη µύτη κυριαρχούν αρώµατα από κυδώνι, τίλιο, µέλι και φλούδα πορτοκαλιού. Στο στόµα η γλυκύτητα ισορροπεί µε την οξύτητα, ενώ είναι έντονη η αίσθηση µεταλλικότητας και οι γεύσεις ώριµων φρούτων και µελιού, συνοδεύοντας µια ευχάριστη και µακρά επίγευση.

Τ-ΟΙΝΟΣ
Clos Stegasta Assyrtiko 2022

Ένα από τα σηµαντικότερα Ασύρτικα της Ελλάδας, από το γρανιτικό έδαφος της Τήνου. Η µύτη αναδεικνύει καπνιστή ορυκτότητα, λεµόνι, γκρέιπφρουτ, θρυµµατισµένη πέτρα και ελαφρύ θυµάρι. Στο στόµα το κρασί είναι εξαιρετικά κάθετο, µε ηλεκτρική οξύτητα και ακριβές φρούτο. Η δοµή βαθιά, πυκνή, µε χαρακτηριστική αλµυρή ένταση. Το τελείωµα εξαιρετικά µακρύ, ορυκτό, σχεδόν σµιλεµένο. Ένα κρασί που έβαλε θριαµβευτικά την Τήνο στον οινικό χάρτη της χώρας µε το οινοποιείο να ιδρύεται το 2002 στο Φαλατάδο της Τήνου, ενώ ο πρώτος τρύγος έγινε το 2008.  Η αλµυρότητα και η ορυκτότητα του το καθιστούν εξαιρετικό σύντροφο για γαστρονοµικές δηµιουργίες υψηλής κουζίνας.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΑΤΙΑ
Ξινόµαυρο Βιολογικό 2022

Το Bιολογικό Ξινόµαυρο του Οινοποιείου Αργατία προέρχεται από παλαιούς αµπελώνες σε υψόµετρο, µε χαµηλές στρεµµατικές α¹οδόσεις. Αρωµατικά συνδυάζει κόκκινο κεράσι, ώριµη τοµάτα, αποξηραµένο δαµάσκηνο, βότανα και γήινες αποχρώσεις. Στο στόµα το κρασί έχει υψηλή οξύτητα, σµιλευµένες αλλά σταθερές τανίνες και λεπτοφυή δοµή µε καθαρή τυπικότητα. Το τελείωµα είναι βοτανικό, πικάντικο και επίµονο, µε χαρακτηριστικό στυλ Νάουσας. Μια ετικέτα του οικογενειακού Οινοποιείου Αργατία, το οποίο δηµιούργησαν η Χαρούλα Σπινθηροπούλου και ο Παναγιώτης Γεωργιάδης. Οι αµπελώνες στην Κράσνα, το Ροδοχώρι και το Γιαννακοχώρι καλλιεργούνται µε βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας από την αρχή της φύτευσής τους, και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ.

Η ανάδειξη των πρώτων κλώνων του Ξινόμαυρου οφείλεται στην εντατική ενασχόληση της Χαρούλας Σπινθηροπούλου με τον αμπελώνα της Νάουσας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων