Άξια επαναφορά της Μεσσηνίας στον οινικό χάρτη εδραιώνει το 3ο Messinia Terroirs Wine Festival – Winetrails

Άξια επαναφορά της Μεσσηνίας στον οινικό χάρτη εδραιώνει το 3ο Messinia Terroirs Wine Festival - Winetrails


Το 3ο Messinia Terroirs Wine Festival, αν μη τι άλλο, όπως φάνηκε από το πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο πολύπλευρο πολιτισμικό τριήμερο στις 13-15 Ιουνίου στην Navarino Agora (το διαδραστικό, πολυπολιτισμικό χώρο της Costa Navarino), έχει βάλει για τα καλά σε κεντρικό κάδρο την ανάδειξη του οινικού πλούτου της Μεσσηνίας και τις συστηματικές προσπάθειες των συντελεστών του κλάδου για περισσότερη εξωστρέφεια. Μάλιστα, για όσους είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και στις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις, κατάλαβαν τα βήματα που έχουν γίνει από τους τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς για την ανάδειξη των κρασιών ποιότητας από τοπικές ποικιλίες όπως το φιλέρι – που φιλοδοξεί να μπει στο κατάλογο των ΠΟΠ –  και τις πολλές διαφορετικές εκφάνσεις του, ή τα ρωμαλά Cabernet Sauvignon της Τριφυλλίας, που ζουν μεγάλες στιγμές. Εξάλλου, οι κάθετες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ υπό την μπαγκέτα του Νικόλα Γιαννόπουλου DipWSET και της Τίνας Παπασίνου DipWSET/MSc in Food Technology, το απέδειξαν βάζοντας στο κλίμα και τους λιγότερο μυημένους.

Επίσης, δύο άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις με θέμα τις Χημικές Ζυμώσεις και την ανάπτυξη εργαλείων για βιομηχανικό και τεχνολογικό χαρακτηρισμό Άγριων και Γηγενών Ζυμών, ήρθαν από τους καθηγητές Ιωάννη Καπόλο (Παν/μιο Πελοποννήσου) και Κωσταντίνο Παπαδημητρίου (ΓΠΑ). Οι δύο επιστήμονες, αναφέρθηκαν διεξοδικά στη δουλειά που γίνεται στα πανεπιστημιακά τους ιδρύματα προς την κατεύθυνση αυτή και πρότειναν τη στενή συνεργασία με τις οινοποιητικές επιχειρήσεις για τον εντοπισμό εκείνων των ζυμών που θα μπορούσαν όχι απλά να φανούν χρήσιμες για τις παραγωγικές μονάδες αλλά και να δώσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα στα κρασιά του συγκεκριμένου τόπου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η θεματική «Αμπέλος-Οίνος, κλαδικός τύπος, ψηφιακά μέσα», στην διάρκεια της οποίας πρόσωπα με ειδικό βάρος και γνώση γύρο από τα ζητήματα αυτά όπως η Μερόπη Παπαδοπούλου (δημοσιογράφος, σύμβουλος έκδοσης Οινοχόχου της Καθημερινής), ο Γιάννης Πανάγος (εκδότης-διευθυντής Wine Trails), η Γιοβάνα Λύκου (Σομελιέρ, αρθρογράφος οίνου Grape Magazine), η Λώρα Αργυροπούλου (Μarketing& Communication Strategist, Storyteller Carpe Vinum) και η Eλένη Μπλούχου (εκδότης The Wine Lovers, Managing Director Stelka Comms), «φώτισαν» τα τρωτά σημεία γύρω από την υπόθεση εξωστρέφεια. Nα Σημειωθεί ότι το συντονισμό της συζήτησης είχε αναλάβει ο Ιάσονας Κάντας (συνεργάτης ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου), ο οποίος παρουσίασε παραδείγματα και πρακτικές γύρω από το κρασί μέσω των social media. Αυτό που κατέδειξε η εν λόγω θεματική για το τι χρειάζεται ένας οινοποιός, συμπυκνώνεται επιγραμματικά με βάση αυτά που είπαν οι ομιλητές σε: έναν οινολόγο, να βρει ποιος είναι, ένα καλό φωτογραφικό γκάλερι, ταυτότητα επιχειρηματία.

Μία εξίσου ενδιαφέρουσα θεματική ήταν αυτή για τις βασικές αρχές γευσιγνωσίας από το WSPC, με τον MW και πρόεδρο του Κωνσταντίνο Λαζαράκη, να παραδίδει ένα συνοπτικό αλλά άκρως κατατοπιστικό masterclass, γύρω από την δοκιμή κρασιών.

Αν μη τι άλλο το Messinia Terroirs Wine Festival 2025, αποτελεί την κεντρική εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για την στήριξη της Μεσσηνιακής οινοπαραγωγής, επιδιώκει να αναδείξει την σπουδαιότητα της Μεσσηνίας ως αμπελουργικού terroir με την δυνατότητα παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας, συνδέοντας παράλληλα την περιοχή με τον τουρισμό και την γαστρονομία.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Ιουνίου, με μία μέρα αφιερωμένη στους οινοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, μέσα από τους δρόμους του Κρασιού Πελοποννήσου. Εκτός από τις παρουσιάσεις και τις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, στη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και πάνελ συζητήσεων σχετικά με τα αποτελέσματα της ιστορικής, γεωλογικής και αμπελουργικής έρευνας στην περιοχή, τον Οινοτουρισμό, την αξία της Μαύρης Σταφίδας, Master classes για επαγγελματίες και οινόφιλους, έκθεση πετρωμάτων και απολιθωμάτων, διαδραστικά προγράμματα για τους μεγάλους και μικρούς φίλους του φεστιβάλ, και ένα μουσικό κονσέρτο με φλάουτο και κιθάρα.

Η γευστική και γαστρονομική εμπειρία του Messinia Terroirs Wine Festival 2025, ολοκληρώθηκε με τοπικά εδέσματα και συνταγές, που θα συνδυαστούν αρμονικά με τα κρασιά των παραγωγών στη μεγάλη γιορτή του Μεσσηνιακού Οίνου.

Να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τον Δήμο Πύλου– Νέστορος, την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας υπό την αιγίδα της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ. Βασικός χορηγός και υποστηρικτής της διοργάνωσης ήταν η Costa Navarino. Χορηγός της δράσης προβολής των οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, ήταν το κατάστημα Cellier στη Νavarino Agora.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων