Ύφεση για το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροδιατροφικών της ΕΕ το Νοέμβριο 2025
Πιο συγκεκριμένα, το μηνιαίο πλεόνασμα έπεσε κατά 35% σε σχέση με τον Οκτώβριο στα 4,1 δισ. ευρώ, ενώ έναντι των αντίστοιχων επιδόσεων το Νοέμβριο του 2024 ήταν κατά 22% χαμηλότερο. Από τον Ιανουάριο έως και το Νοέμβριο του 2025 το αθροιστικό πλεόνασμα του εμπορίου αγροδιατροφικών της ΕΕ ανήλθε σε 46,1 δισ. ευρώ.
Μείωση εξαγωγών
Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών της ΕΕ το Νοέμβριο ανήλθαν συνολικά σε 19,7 δισ. ευρώ, πέφτοντας κατά 10% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 2% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2024. Εντούτοις, οι αθροιστικές εξαγωγές της ΕΕ έφτασαν τα 219,2 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2025 έως και το Νοέμβριο, ήτοι ήταν κατά 2,8 δισ. ευρώ (1%) υψηλότερα σε σχέση με το 2024. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι αποδόσεις των εξαγωγών υποστηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλές τιμές για προϊόντα με βάση το κακάο και τον καφέ, ενώ οι εξαγωγές δημητριακών συνέχισαν να μειώνονται λόγω του χαμηλότερου όγκου παραγωγής.
Παραμένουν ψηλές οι εισαγωγές
Αντίθετη ρότα ακολούθησαν οι εισαγωγές αγροδιατροφιών της ΕΕ που το Νοέμβριο του 2025 ανήλθαν σε 15,6 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 1% τόσο σε επίπεδο μήνα σε σχέση με τον Οκτώβριο, όσο και σε επίπεδο έτους σε σχέση με το Νοέμβριο 2024. Από τον Ιανουάριο έως και το Νοέμβριο 2025, οι αθροιστικές εισαγωγές ανήλθαν σε 173,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 15,9 δισ. ευρώ (+10%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2024.
Αναλυτικά τη σχετική έκθεση της Κομισιόν μπορείτε να δείτε εδώ
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




