Υψηλές αποδόσεις χάρη στα ελληνικά ψυχανθή πλούσια σε φαινολικά – Τυροκόμος

Υψηλές αποδόσεις χάρη στα ελληνικά ψυχανθή πλούσια σε φαινολικά - Τυροκόμος


Η αμειψισπορά με ένα ψυχανθές κάθε 4 χρόνια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους εμπλουτισμού του εδάφους με θρεπτικά συστατικά, και κυρίως άζωτο, διότι ως γνωστών τα ψυχανθή έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα να δεσμεύουν το άζωτο της ατμόσφαιρας και να το αξιοποιούν για την ανάπτυξή τους, χωρίς να απαιτούν προσθήκη λιπασμάτων που συντείνουν στην κλιματική αλλαγή. Με τη διαδικασία αυτή η γεωργία γίνεται βιώσιμη, ενώ ταυτόχρονα τα παραγόμενα κτηνοτροφικά ψυχανθή χρησιμεύουν ως τροφή για τα ζώα υπό μορφή ενσιρωμάτων, σανών ή καρπών.

Αύξηση γαλακτοπαραγωγής κατά 9,9%

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για τη προσθήκη κτηνοτροφικών φυτών- ψυχανθών σε παραγωγικά συστήματα ζώων, καθώς έχει αναγνωριστεί οι θετικές επιδράσεις που επιφέρουν, όπως για παράδειγμα η αύξηση της παραγωγής γάλακτος των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής Holstein κατά 9,9%, όταν στο σιτηρέσιό τους περιλαμβανόταν μίγμα πολυετούς σίκαλης και λευκού τριφυλλιού. Άλλο ένα παράδειγμα έδειξε πως υπήρχε γρηγορότερος ρυθμός ανάπτυξης σε αιγοπρόβατα που διατρέφονταν με λευκό τριφύλλι ή βίκο.

Η κατανάλωση των ψυχανθών παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά και πολύ σημαντικές φυτοχημικές ενώσεις που συμβάλουν στην υγεία των ζώων. Ωστόσο, υπάρχουν και ανεπιθύμητες επιπτώσεις στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ζώων που οφείλονται σε αντιδιατροφικούς παράγοντες και μπορούν να αποφευχθούν τηρώντας τα μέγιστα επίπεδα ενσωμάτωσής τους στη διατροφή ανάλογα το είδος ζώου.

Τελευταία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση των ψυχανθών, με τη σόγια να κυριαρχεί ως επιλογή, παρότι υπάρχουν και άλλα φυτά με πλούσιο περιεχόμενο σε πρωτεΐνες που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και προέρχονται από την Ελλάδα. Η πλειονότητα των ελληνικών ψυχανθών, εκτός από πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αποτελεί σημαντική πηγή ωφέλιμων για την υγεία λιπαρών οξέων και φυσικών ενώσεων με υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Ως επακόλουθο, τα σπέρματα και οι φυτικοί τους ιστοί διαθέτουν αξιοσημείωτες δυνατότητες για ενσωμάτωση στη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων αντίστοιχα.

Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μερικά από τα ελληνικά ψυχανθή που καλλιεργούνται, ή θα μπορούσαν να καλλιεργούνται εκτενέστερα για την κτηνοτροφία είναι:

  • το λευκό τρυφύλλι
  • το πισόχορτο
  • το λαθούρι
  • το χρυσάνθεμο και
  • το κτηνοτροφικό ρεβίθι

Όλα τα παραπάνω εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών με υψηλή αντιοξειδωτική και αντιπαρασιτική δράση, όπως είναι οι φαινολικές ενώσεις, τα φυτοοιστρογόνα και τα καροτενοειδή.

Πληροφορίες από: Myrtsi, E. D., Vlachostergios, D. N., Petsoulas, C., Koulocheri, S. D., Evergetis, E., & Haroutounian, S. A. (2024). Εleven Greek Legume Beans: Assessment of Genotypic Effect on Their Phytochemical Content and Antioxidant Properties. Antioxidants, 13(4), 459. https://doi.org/10.3390/antiox13040459

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων