Το ελαιόλαδο ως όπλο κατά του καρκίνου

Μια ερευνητική πρωτοβουλία που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) ξεκινά τον Σεπτέμβριο στο Επαρχιακό Νοσοκομείο Καστεγιόν. Η Μονάδα Προηγμένων Θεραπειών, σε συνεργασία με κορυφαίους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Jaume I (UJI) και το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, διερευνά τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τοπικού ελαιολάδου Sabor del Temps.
Η έρευνα βασίζεται σε δύο προηγούμενες μελέτες που απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο EVOO μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και του μαστού, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα. Τα νέα πειράματα θα προχωρήσουν σε τρισδιάστατες καλλιέργειες από πραγματικούς όγκους, εστιάζοντας ακόμη και στον επιθετικό καρκίνο του παγκρέατος.
Η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται οικονομικά από το Ίδρυμα Dávalos-Fletcher, θεωρείται παγκοσμίως καινοτόμα, καθώς αξιοποιεί μοντέλα οργανοειδών από ασθενείς για να προσεγγίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την κλινική εφαρμογή. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες, το ταπεινό ελαιόλαδο της Μεσογείου μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο πρόληψης και θεραπείας.
Πηγή: Olimerca
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.