Στο ΦΕΚ οι αποζημιώσεις κτηνοτρόφων – Από 70€ έως και 500€ η ενίσχυση για ευλογιά (Έγγραφο) • Έλληνας Αγρότης
Συνολικές αποζημιώσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας, αλλά όλων των ζώων και κατηγοριών αυτών.
Η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά μέτρα υγειονομικής περίθαλψης, θανατώσεις λόγω ευλογιάς, εμβολιασμούς για όσες ασθένειες επιτρέπεται, αλλά και διάφορα μέτρα υγειονομικής φύσεως που εφαρμόζονται έπειτα από συστάσεις των κτηνιατρικών αρχών σε βοοειδή, αιγοπρόβατα και πουλερικά, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο υπάρχει για τις αποζημιώσεις σε αμνοερίφια λόγω ευλογιάς.
Όσον αφορά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, από αυτά τα 40 πάνε για αποζημιώσεις και άλλα 2 για ενισχύσεις εκτροφέων παντός είδους, ενώ τα υπόλοιπα 8 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των Περιφερειών. Τέλος, η αποζημίωση λόγω ευλογιάς προβλέπεται να καταβληθεί έως και 2 μήνες μετά τη θανάτωση που επιβάλλεται από τις κτηνιατρικές αρχές.
Απόσπασμα από το θεσμικό πλαίσιο:
«Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, για το έτος 2026».
Αποζημιώσεις λόγω ευλογιάς:
IV. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας
- Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι ογδόντα (80,00) ευρώ,
- Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι εκατό (100,00) ευρώ,
- Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
- Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
- Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6
Ολόκληρο το ΦΕΚ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΖΩΟΝΟΣΩΝ 2026
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.



