Σε φάση νευρικής αναμονής για το ελληνικό ελαιόλαδο, θετικά σημάδια από Ισπανία – Ελαίας Καρπός

Ελαίας Καρπός


Follow us on Social Media

του Ηλία Ανδρεάκη

Στη Λακωνία καταγράφεται αδράνεια, όπως µαρτυρά και το γεγονός ότι η δηµοπρασία 25 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου και 2, 1 τόνων παρθένου ελαιολάδου την περασµένη Τετάρτη 11 Μαρτίου έληξε άγονη, χωρίς να κατατεθεί κάποια προσφορά. Στη Μονεµβασιά οι τελευταίες τιµές που έδωσε έξτρα παρθένο ελαιόλο «τρεις γραµµές» ο Αγροτικός Σύλλογος Μολάων-Πακίων κυµµαίνονται στα 5,15-5,20 ευρώ το κιλό. Στη Μεσσηνία καλά έξτρα παρθένα µε οξύτητα ως και 0,5 γραµµές έχουν πιάσει το τελευταίο διάστηµα τιµές µεταξύ 4,50-4,80 ευρώ το κιλό.

Με το βλέµµα στη διεθνή αγορά, βάσει των προσωρινών στοιχείων του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας η παραγωγή µετά και τον Φεβρουάριο (142.410 τόνοι) στη χώρα της Ιβηρικής ανέρχεται σε αθροιστικά 1.193.767 τόνους, καθιστώντας σχεδόν ανέφικτο να υλοποιηθούν οι αρχικές εκτιµήσεις του Οκτωβρίου για παραγωγή περίπου 1,360 εκατ. τόνων. Η νέα υποβάθµιση των προβλέψεων για την Ισπανία και η συνολικά ελλειµµατική παραγωγή στη λεκάνη της Μεσογείου µπορούν να σπρώξουν προς τα πάνω τις τιµές. Τα συνολικά αποθέµατα της Ισπανίας στα τέλη του Φεβρουαρίου ήταν στους 974.469 τόνους, εκ των οποίων οι 738.955 βρίσκονται στα ελαιοτριβεία. Μετά τη δηµοσίευση του ισοζυγίου, η µέση τιµή του έξτρα παρθένου στην Ιβηρική χώρα ανέβηκε ξανά ελαφρά µετά την πτώση της προηγούµενης εβδοµάδας βάσει των στοιχείων του ΣΕ∆ΗΚ στα 4,26 ευρώ, του παρθένου σε 3,61 ευρώ και του λαµπάντε σε 3,10 ευρώ.

Στην Ιταλία τα ελαιόλαδα τέλη Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 309.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν το 80% εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Frantoio Italia. Όσον αφορά την προέλευσή τους, να σηµειωθεί ότι περίπου το 67% ήταν εγχώριας παραγωγής.

Αν το δει κανείς µακροσκοπικά, ευκαιρίες για πωλήσεις από 5,50 ευρώ και πάνω για οργανωµένα σχήµατα που έχουν καλό ελαιόλαδο µάλλον θα υπάρξουν βάθη άνοιξης µε µέσα καλοκαιριού, ανεξάρτητα από το πόσο καλή θα είναι η … ανθοφορία της περιόδου 2026-2027.

Αύξηση εισαγωγών δείχνει το IOC

Άνοδο της τάξεως του 13,8% σηµείωσαν οι εισαγωγές ελαιολάδου σε σηµαντικές αγορές εκτός παραγωγικών χωρών στις αρχές της ελαιοκοµικής περιόδου 2025-2026, που αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριος έως τον ∆εκέµβριο του 2025. Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε η αγορά των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής, όπου στο πρώτο τρίµηνο της νέας περιόδου παρουσιάστηκε µικρή υποχώρηση των εισαγωγών περίπου κατά 1,6%. Ωστόσο, παρά την πτώση αυτή, η αµερικανική αγορά συνεχίζει να δείχνει µεγάλο ζήτησηγια το ελαιόλαδο µε τις εισαγωγές τις περιόδου 2024-2025 να ανέρχονται στους 437.709 τόνους, σηµειώνοντας αύξηση 20,6% σε σχέση µε την προηγούµενη σεζόν 2023-2024. Αντίστοιχα, το µερίδιο της Ελλάδας ήταν στο 3% µε µια ποσότητα της τάξης των 12.583 τόνων.

Follow us on Social Media

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων