Σε διαπραγματευτικό «πυρετό» Ν. Κορέα και Ιαπωνία για δασμούς

Σε διαπραγματευτικό «πυρετό» Ν. Κορέα και Ιαπωνία για δασμούς


Ο Τραμπ ενημέρωσε τη Σεούλ και περισσότερους από δώδεκα άλλους εμπορικούς εταίρους για απότομα υψηλότερους δασμούς σε ένα κύμα επιστολών τη Δευτέρα, αποτελώντας την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον πρόεδρο Λι Τζε Μιονγκ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μόλις ένα μήνα.

Το γραφείο του Λι δήλωσε ότι ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε ότι η νέα προθεσμία, η οποία παρατείνει την προηγούμενη ημερομηνία της 9ης Ιουλίου, σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η Σεούλ θα “εντείνει τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της εναπομένουσας περιόδου για την επίτευξη ενός αμοιβαία επωφελούς αποτελέσματος”.

“Σχεδιάζουμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία για τη βελτίωση των εγχώριων συστημάτων και κανονισμών για την επίλυση του εμπορικού ελλείμματος που αποτελεί μείζον ενδιαφέρον των ΗΠΑ”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η Νότια Κορέα κέρδισε πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 55,6 δισ. δολαρίων από το εμπόριο με τις ΗΠΑ το 2024, αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2023, με αιχμή την αύξηση των εξαγωγών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Κορέας.

Ο Τραμπ ανέφερε στην επιστολή του προς τον Λι ότι “η σχέση μας ήταν, δυστυχώς, μακριά από την αμοιβαιότητα”, καλώντας τη Νότια Κορέα να υποβάλει πρόταση για να ανοίξει “τις μέχρι πρότινος κλειστές εμπορικές αγορές σας” και να εξαλείψει τους δασμολογικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς.

Στην επιστολή ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει δασμό 25% σε όλα τα προϊόντα της Νότιας Κορέας, αλλά θα χορηγηθεί εξαίρεση για τα προϊόντα που κατασκευάζονται εντός των ΗΠΑ.

Οι πραγματικοί δασμολογικοί συντελεστές της Νότιας Κορέας είναι σχεδόν μηδενικοί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη για πρώτη φορά το 2007 και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε το 2018 υπό την πρώτη θητεία του Τραμπ, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ο κορυφαίος εμπορικός απεσταλμένος της Σεούλ και ο προεδρικός σύμβουλος ασφαλείας ταξίδεψαν στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες για εμπορικές και αμυντικές συνομιλίες.

Το κοινό της Νότιας Κορέας είχε ήδη συνυπολογίσει το ύφος του Τραμπ, επιτρέποντας στον Λι κάποιο περιθώριο για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αρκεί αυτή να μην έφερνε τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από την Ιαπωνία, την Ταϊβάν ή την Κίνα, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Παρκ Σανγκ-μπι-γιουνγκ.

“Παίξτε καλή άμυνα αλλά μην είστε εύκολος στόχος, αυτό είναι που θέλουν οι Νοτιοκορεάτες από τον πρόεδρο Λι”.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Γουί Σουνγκ-λακ συναντήθηκε με τον Ρούμπιο τη Δευτέρα και συμφώνησαν ότι μια συνάντηση κορυφής μεταξύ Λι και Τραμπ θα βοηθούσε στην προώθηση της συνεργασίας, ανέφερε το γραφείο του Λι.

“Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την εφαρμογή των δασμών την 1η Αυγούστου, οπότε ελπίζει ότι οι δύο χώρες μπορούν να επικοινωνήσουν στενά για να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από αυτό”, ανέφερε ο Rubio, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο.

Η Νότια Κορέα άργησε να διαπραγματευτεί για την εξαίρεση από τους δασμούς, συμφωνώντας αρχικά να επεξεργαστεί μια συμφωνία-πακέτο, πραγματοποιώντας “τεχνικές συζητήσεις” προτού προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λι στις 4 Ιουνίου.

Ιαπωνία

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σιγκέρου Ισίμπα, υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής εμπορική συμφωνία.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ευρεία πτώση του γεν, καθώς υποχώρησαν οι προσδοκίες για βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων.

Ενώ το Τόκιο και η Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, ο Ισίμπα σημείωσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες βοήθησαν την Ιαπωνία να αποφύγει ακόμη πιο απότομους δασμούς της τάξης του 30% έως 35%.

“Λάβαμε μια πρόταση από τις ΗΠΑ να προχωρήσουμε γρήγορα με τις διαπραγματεύσεις προς τη νέα προθεσμία της 1ης Αυγούστου και ότι ανάλογα με την ανταπόκριση της Ιαπωνίας, το περιεχόμενο της επιστολής θα μπορούσε να αναθεωρηθεί”, δήλωσε ο Ισίμπα σε συνάντηση με υπουργούς για να συζητήσουν τη στρατηγική της Ιαπωνίας για τους δασμούς.

Η Ιαπωνία “θα επιδιώξει ενεργά την ευκαιρία μιας συμφωνίας που θα ωφελεί και τις δύο χώρες, προστατεύοντας παράλληλα τα εθνικά συμφέροντα της Ιαπωνίας”, πρόσθεσε.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς έστειλε το δολάριο σε υψηλό δύο εβδομάδων στα 146,44 γεν λόγω της εξασθένησης των προσδοκιών για μια γερακιώτικη τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 31 Ιουλίου, η οποία θα έθετε τις βάσεις για μια αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Κατσουνόμπου Κάτο, δήλωσε ότι δεν έχει σχέδια προς το παρόν να πραγματοποιήσει συνομιλίες για θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

Η Ιαπωνία απέτυχε να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από τη λήξη στις 9 Ιουλίου της προσωρινής παύσης των “αμοιβαίων” δασμών του Τραμπ, αφού επικεντρώθηκε στην εξάλειψη ενός δασμού 25% στα αυτοκίνητα – βασικό πυλώνα της οικονομίας της που βασίζεται στις εξαγωγές.

Με τις εκλογές στην άνω βουλή στις 20 Ιουλίου, ο Ισίμπα δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν θα κάνει “εύκολες παραχωρήσεις” για χάρη μιας πρόωρης συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.

Οι αμερικανικοί δασμοί προσθέτουν επίσης προβλήματα στην οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Οι πραγματικοί μισθοί τον Μάιο μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, ενώ η κυβέρνηση προέβη τη Δευτέρα στην πιο δυσοίωνη αξιολόγηση της οικονομίας εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Πηγή: capital.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων