Πως ξεχώριζαν οι πλούσιοι Αρχαίοι Έλληνες χωρίς Hermès, Rolex και Laborghini;

Στην Αρχαία Ελλάδα, ο πλούτος δεν έλαμπε μέσα από τσάντες, αυτοκίνητα ή ρολόγια, αλλά από πιο ουσιαστικά και πρακτικά πράγματα που διαμόρφωναν τη ζωή του ανθρώπου από την κορυφή ως τα νύχια. Ένας πλούσιος δεν ξεχώριζε μόνο από το ντύσιμο ή τα κοσμήματα του, αλλά κυρίως από την ιδιοκτησία του, τις συνήθειες του και τις απολαύσεις που είχε κάθε μέρα.
Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν η γη. Οι πλούσιοι είχαν τεράστιες εκτάσεις με ελιές, αμπέλια και σιτηρά. Η γη σήμαινε χρήματα, εξουσία και ανεξαρτησία. Ένας φτωχός μπορεί να είχε μόνο ένα μικρό κτήμα ή καθόλου, ζώντας ως εργάτης ή μισθωτός. Η κατοχή γης έφερνε έσοδα και εξασφάλιζε πολιτική δύναμη, αφού σε πολλές πόλεις μόνο οι ιδιοκτήτες γης είχαν δικαίωμα ψήφου ή συμμετοχής στα κοινά.
Το σπίτι ήταν άλλο ένα μεγάλο σημάδι πλούτου. Οι πλούσιοι ζούσαν σε μεγάλες, πέτρινες κατοικίες με κεντρικές αυλές, ιδιωτικούς χώρους για άντρες και γυναίκες, ακόμα και ειδικά δωμάτια για συμπόσια. Οι φτωχοί ζούσαν σε μικρά, σκοτεινά σπίτια, πολλές φορές με χώρους κοινούς για ύπνο και μαγείρεμα μαζί.
Η διατροφή ήταν επίσης πολύ διαφορετική. Ένας πλούσιος είχε στο τραπέζι του καθημερινά φρέσκο ψάρι, κρέας, εκλεκτό κρασί και εξωτικά προϊόντα όπως μπαχαρικά από την Ανατολή. Οι φτωχοί ζούσαν κυρίως με ψωμί, ελιές και ό,τι λαχανικά μπορούσαν να καλλιεργήσουν ή να αγοράσουν φθηνά.
Η ένδυση και τα κοσμήματα ήταν άλλο ένα σημάδι. Οι πλούσιοι φορούσαν ενδύματα από καλύτερης ποιότητας υφάσματα, όπως φίνο λινό ή μαλακό μαλλί, και στολίζονταν με χρυσά και αργυρά κοσμήματα. Οι φτωχοί ντύνονταν απλά, με τραχιά ρούχα και χωρίς στολίδια.
Αλλά ίσως το πιο μεγάλο προνόμιο των πλουσίων ήταν ο ελεύθερος χρόνος. Μπορούσαν να σπουδάσουν, να ασχοληθούν με την ποίηση, τη φιλοσοφία, την πολιτική, τη μουσική. Οι φτωχοί, αντίθετα, δούλευαν σχεδόν ασταμάτητα για να επιβιώσουν, χωρίς χρόνο ή μέσα για καλλιέργεια του πνεύματος.
Τελικά, στην Αρχαία Ελλάδα, ο πλούτος δεν φαινόταν μόνο σε υλικά αντικείμενα. Ήταν βαθύτερα δεμένος με τη γη, την τροφή, το σπίτι, την παιδεία και την ελευθερία που είχε κάποιος στη ζωή του.
Άρθρο του συντάκτη Γρηγόρη Κεντητού απο την ιστοσελίδα sportime.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.