Παρατηρητήριο Τιμών Ελααιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (19/12/2025)
Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,
Είδηση της εβδομάδας αποτελεί η απραξία της αγοράς. Έχοντας υπόψη τα χιλιο – ειπωμένα και χρονίζοντα προβλήματα του ελληνικού ελαιολάδου το μεγάλο ερώτημα είναι ποιό θα είναι το εισόδημα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού σε μια χρονιά φτωχή ποσοτικά και ποιοτικά, με τιμές που τα συνήθη ισπανικά έξτρα οριοθετούν ένα πλαίσιο από 4,3 έως 4,6 €/κιλό;
Πάντως και στην Ισπανία υπάρχει μια διελκυστίνδα, με τις αλυσίδες λιανεμπορίου να πιέζουν πτωτικά αλλά τις κοοπερατίβες να συγκρατούν τις τιμές. Προτεραιότητα είναι να κρατηθεί μια τιμή παραγωγού τουλάχιστον 4 €/κιλό, η οποία θεωρείται βιώσιμη.
Η Ιταλία έχει αρχίσει να χάνει τα 7 € για τα συνήθη έξτρα της, τα οποία κινούνται από 6,50 έως 6,80 €/κιλό.
Για την Τυνησία γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα (Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς ), όπως και στο υπό έκδοση 113° Ελιά & Ελαιόλαδο και θα επανέλθουμε γιατί αυτή η χώρα, 3η πια στην παγκόσμια κατάταξη με βλέψεις για 2η ξεπερνώντας ακόμη και την Ιταλία, έχει πολύ ενδιαφέρον. Η «αστοχία» των προβλέψεων της Κομισιόν κατά 180 χιλ. τόνους, είναι αξιοπερίεργο γεγονός όταν είναι βέβαιο πως η Τυνησία θα ξεπεράσει φέτος τους 450 χιλ. τόνους σε πείσμα των Βρυξελλών, κάποιων αναλυτών και «αγροτοπληκτρολόγων», που άκριτα ακολουθούν.
Η ελληνική αγορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν «αψυχολόγητη». Παραδοσιακά τον Δεκέμβριο οι παραγωγοί αποφεύγουν τις πωλήσεις λόγω φόρου εισοδήματος. Όμως και η ζήτηση που εκδηλώνεται είναι από ανύπαρκτη έως υποτονική. Οι παραδοσιακοί μας φίλοι, οι Ιταλοί, αντί για τα εξτρίσσιμα αγοράζουν επιλεκτικά κάποια μεγαλόβαθμα, κοινά παρθένα με καλά οργανοληπτικά, ιδανικά για «πατσαλιάσματα» και μαεστρικά χαρμάνια.
Τα αντίστοιχα ισχύουν και για την ελληνική βιομηχανία -το ράφι ελάχιστα κινείται- ενώ το Παρατηρητήριο Τιμών στα Σούπερ Μάρκετ στο υπό έκδοση 113° Ελιά & Ελαιόλαδο αποκαλύπτει μια στασιμότητα στα έξτρα παρθένα αλλά σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των (κοινών) παρθένων και των «ελαιολάδων» (δηλαδή των «κουπέ», με την παραπλανητική ετικέτα «Κλασικό»).
Στη Λακωνία καταγράφηκε μία συγκεκριμένη πράξη του ΑΣ Μεταμόρφωσης στην τιμή των 5,60 €/κιλό σε γνωστό έμπορομεσίτη που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ακολούθησαν μεμονωμένες πράξεις ενός βυτίου από τον ΑΣ Παπαδιανίκων με 5,70 €/κιλό και τον ΑΣ Φοινικίου με 5,80 €/κιλό, συναλλαγές οι οποίες έχουν προβληματίσει για την αντιπροσωπευτικότητα και ανθεκτικότητά τους τις επόμενες εβδομάδες.
Ακολουθούν οι τιμές της εβδομάδας στην Ελλάδα, για βυτίο, ex-work:
Περιοχή
Τιμή (€/kg)
Λακωνία
4,40 – 5,80 (*)
Μεσσηνία
4,20 – 5,30(**)
Κρήτη
4,40 – 5,30
Λαμπάντε
2,30(***) – 2,90
(*) βλέπε παραπάνω σχόλια
(**) για το ΠΟΠ Καλαμάτα
(***) με ποιοτικά προβλήματα
Επιτραπέζιες Ελιές
Για τις Καλαμών η συγκομιδή επιταχύνεται με την τιμή των φρέσκων φετινών να κυμαίνεται από 1,50 (κυρίως σε Αιτωλοακαρνανία) έως και το 1,60 ακόμη και 1,70 €/κιλό (σε Λακωνία και Λιβανάτες) με βάση τα 200 τεμάχια. Ωστόσο πρόκειται για αγοραπωλησίες που αφορούν μόνο ένα μικρό μέρος, ένα 10 – 15% της συνολικής παραγωγής καθώς το υπόλοιπο θα αποθηκευθεί στις κάδες των παραγωγών. Ανάλογη άνοδος παρατηρείται και στις περσινές ελιές που ξεπερνούν τα 2,60 € με περαιτέρω ανοδικές τάσεις.
~~~…~~~
Αποποίηση ευθύνης: Το olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε ευθύνη για ενδεχόμενες αγοραπωλησίες των αναγνωστών και αναγνωστριών μας.
Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου επιτρέπεται μόνο εφόσον διατηρηθεί αυτούσιο, χωρίς καμία τροποποίηση, και συνοδεύεται από ενεργό σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του olivenews.gr.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




