Οι ελληνικές ελιές κινδυνεύουν από την ίδια τους την επιτυχία στις ΗΠΑ

Οι ελληνικές ελιές κινδυνεύουν από την ίδια τους την επιτυχία στις ΗΠΑ


Με αφορμή την ανάλυσή μας για το νέο τοπίο που έχουν διαμορφώσει οι δασμοί Τραμπ

Οι δασμοί Τραμπ βλάπτουν πολλούς, ελιές και ελαιόλαδα σίγουρα

προέκυψαν κάποια κρυμμένα μεν, αλλά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Πράγματι, είναι γεγονός αναμφισβήτητο η έντονη εξαγωγική παρουσία των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στην αγορά των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη στον κόσμο (150 χιλ.τόνοι). Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα ότι από άποψη αξίας οι ελληνικές εξαγωγές ελιών έναντι ελαιολάδων είναι σχεδόν τριπλάσια (175 προς 60 εκ. € ετησίως).

Από την περαιτέρω ανάλυση των στατιστικών δεδομένων προκύπτει ο μεγάλος κίνδυνος να πέσουν οι ελληνικές ελιές θύμα της ίδιας τους της επιτυχίας. Κι αυτό γιατί διαπιστώνεται μια «υπερέκθεση», δηλαδή μία υπερβολική αναλογία των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ εν σχέσει με το σύνολο όλων των εξαγωγικών προορισμών, πρός όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Με άλλα λόγια, και εν όψει των αναταράξεων λόγω των δασμών, οι στατιστικές παραπέμπουν στην παροιμία πόσο επικίνδυνο είναι  «να βάζεις όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι».

Ο παρακάτω πίνακας είναι διαφωτιστικός.

Σύγκριση εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών Ελλάδας και Ισπανίας προς τις ΗΠΑ και συνολικά σε όλο τον κόσμο. Σε ποσότητα (χιλ. τόνοι). Μέσοι όροι εξαετίας 2019/20 – 2024/25. Πηγή: EUROSTAT, επεξεργασία συγγραφέα.

προορισμός
Ελληνικές εξαγωγές
Ισπανικές εξαγωγές

ΗΠΑ
43
75

Σύνολο κόσμος
103
298

% ΗΠΑ : Κόσμος
41,7 %
28,5 %

 

Για την Ισπανία η αμερικάνικη αγορά αντιπροσωπεύει το 28,5% των συνολικών εξαγωγών  οι οποίες χαρακτηρίζονται από ικανοποιητική διασπορά κινδύνου. Αντιθέτως, η αμερικάνικη αγορά καλύπτει το 41,7% των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες βρίσκονται τώρα με τους δασμούς Τραμπ ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Η μονομερής έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ γίνεται για τις ελληνικές ελιές ακόμη πιο έντονη αν συνυπολογίσει κανείς και τον παράγοντα εσωτερική αγορά. Η Ελλάδα καταναλώνει μόνο 15 χιλ. τόνους, (1,44 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως), δηλαδή το 7,1% της παραγωγής της, ενώ η Ισπανία καταναλώνει 184 χιλ. τόνους, (3,77 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως), το 37,8% της παραγωγής της.

Η αγορά της επιτραπέζιας ελιάς έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που συγχρόνως αποτελεί και μια εγγενή δυσκολία σε σύγκριση με του ελαιολάδου. Ότι καταναλώνεται ως έχει, και όχι μέσα στο φαγητό ή στη σαλάτα, επιτρέπει στον χρήστη – καταναλωτή να κρίνει πιο εύκολα τις  γευστικά της χαρακτηριστικά, κάτι πολύ θετικό για ένα προϊόν με ποιότητα και προσωπικότητα. Από την άλλη πλευρά όμως αποκλείει σχεδόν εξ αρχής ένα μεγάλο μέρος της υφηλίου, ειδικά προς την Άπω Ανατολή, σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, κ.ά.), των οποίων οι γευστικές συνήθειες δεν αποδέχονται τις βρώσιμες επιτραπέζιες ελιές, άρα θα ήταν χαμένος κόπος κάθε προσπάθεια εκπαίδευσης των καταναλωτών.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων