Μέσα στον Μάιο Συνδεδεμένες, Οικολογικά και «έξτρα» – Στην ΑΑΔΕ «κόλλησε» η de minimis για τριφύλλι • Έλληνας Αγρότης

Καλλιεργητές σταφίδας και τομάτας ζητούν να ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συνδεδεμένες • Έλληνας Αγρότης


Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να γίνει πληρωμή για Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα και «έξτρα» σε κτηνοτροφία και γεωργία, ενώ η de miminis αποζημίωση στο τριφύλλι βρίσκεται στα χέρια της ΑΑΔΕ.

Όσον αφορά τα Οικολογικά Σχήματα ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται συνολικά στα 545 εκατομμύρια, καθώς τα 425 από αυτά προορίζονται αμιγώς για τις Δράσεις, ενώ τα υπόλοιπα 120 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε σε καλλιεργητές σιτηρών και βαμβακιού, αλλά και σε κτηνοτρόφους.

Όσον αφορά τη de minimis αποζημίωση για το τριφύλλι θα δοθεί μέσα στον Μάιο, ωστόσο μέχρι στιγμής βρίσκεται στην ΑΑΔΕ η οποία θα συνδιαμορφώσει όπως φαίνεται την τελική της φόρμα, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί θα χωριστούν σε 3 ζώνες ενίσχυσης, με τις ξερικές καλλιέργειες να παίρνουν από 10€ έως και 40€ το στρέμμα ενίσχυση και τις ποτιστικές καλλιέργειες να παίρνουν ενίσχυση από 20€ έως και 80€ το στρέμμα. Πάντως αυτό που είναι χαρακτηριστικό της εποχής που διαβιούν οι αγρότες, οι τριφυλλοκαλλιεργητές έχουν ξεκινήσει ήδη τις κοπές για τη νέα σεζόν η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα εξαιτίας των ζωονόσων. Έτσι, περιμένουν την αποζημίωση ως «μάννα εξ ουρανού», καθώς το ταμείο τους είναι μείον από τις δυο προηγούμενες κακές σεζόν.

Τέλος, σε αυτή την πληρωμή θα δοθούν χρήματα για 13 συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι οποίες θα καταβληθούν με βάση αιτήσεις ΟΣΔΕ για το έτος 2025 κι ενώ ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τον κωδικό 54350 που δείχνει εμπλοκή του Δημοσίου στα αγροτεμάχια.

Αναλυτικά τα ποσά των συνδεδεμένων:

Για γεωργία:

  • Ρύζι: 7.938.000 ευρώ.
  • Κτηνοτροφικά Ψυχανθή: 14.396.928 ευρώ.
  • Σανοδοτικά Ψυχανθή: 16.179.605 ευρώ.
  • Καλαµπόκι: 42.350.000 ευρώ.
  • Πορτοκάλι για χυμό: 3.573.460 ευρώ.
  • Βιοµηχανική ντοµάτα: 2.233.856 ευρώ.
  • Μήλα: 542.800 ευρώ.
  • Όσπρια: 8.369.025 ευρώ.
  • Σπόροι σποράς: 4.465.000 ευρώ.
  • Κορινθιακή σταφίδα: 3.518.628 ευρώ.

Για την κτηνοντροφία:

  • Πρόβατα: 64.862.472 ευρώ.
  • Βοοειδή (θηλάζουσες): 22.680.000 ευρώ.
  • Βοοειδή (µοσχάρια 11-12 µηνών): 1.770.600 ευρώ.
  •  Βοοειδή (µοσχάρια 13-24 µηνών): 21.925.000 ευρώ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων