Καλύτερη υγεία των οστών ιδιαίτερα στις γυναίκες προσφέρει η μεσογειακή διατροφή

Καλύτερη υγεία των οστών ιδιαίτερα στις γυναίκες προσφέρει η μεσογειακή διατροφή


Ακολουθώντας μια μεσογειακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων και με τακτική σωματική δραστηριότητα μετριάζεται η επιδείνωση της υγείας των οστών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με μεταβολικό σύνδρομο, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας μελέτης με επικεφαλής μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό και αναδημοσίευσε ο ιστότοπος Mercacei.

Η μελέτη περιελάμβανε 924 άνδρες και γυναίκες μεταξύ 55 και 75 ετών που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Παρακολουθήθηκαν για τρία χρόνια σε τέσσερα ερευνητικά κέντρα στην Ισπανία. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η πρώτη ακολούθησε μεσογειακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα. Η δεύτερη ακολούθησε μεσογειακή δίαιτα χωρίς περιορισμούς θερμίδων ή συστάσεις για συγκεκριμένη φυσική δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε σειριακή οστική πυκνομετρία για την εκτίμηση της οστικής πυκνότητας σε διαφορετικές περιοχές του σώματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες στην πρώτη ομάδα είχαν καλύτερη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μαζί με μέτρια απώλεια βάρους μετά από τρία χρόνια παρακολούθησης, σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα.

Η φθορά των οστών κατά τη γήρανση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας της κοινωνίας. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό να μετριαστεί αυτή η διαδικασία προσφέροντας μια αποτελεσματική στρατηγική για την προώθηση της υγιέστερης γήρανσης, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο Jordi Salas-Salvadó, καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili και κύριος ερευνητής της μελέτης.

Η απώλεια της οστικής πυκνότητας είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων, μειώνοντας την ποιότητα ζωής και αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. «Η σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και της υγείας των οστών είναι μια συνεχής ανησυχία στην κλινική έρευνα. Τα αποτελέσματά μας, δείχνουν ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά την οστική πυκνότητα όλες οι στρατηγικές απώλειας βάρους», ανέφερε ερευνητής που συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων