Ιταλία και Ελλάδα μαζί στην προώθηση της ελιάς και του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Ιταλία και Ελλάδα μαζί στην προώθηση της ελιάς και του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου


Ιταλία και η Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την ελαιοκομική τους παράδοση και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον βασισμένο στην ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα και την αειφορία.

Οι δύο χώρες, οι οποίες διεκδικούν την πολιτιστική ηγεσία στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, μοιράζονται πολλές ομοιότητες. Η Ελλάδα, που καυχιέται ότι η ελαιοκαλλιέργεια γεννήθηκε από τη θεά Αθηνά, η οποία προσέφερε το πρώτο δέντρο ελιάς στους Αθηναίους, και η Ιταλία, η οποία από τις αρχές του 1900 διαπρέπει στην παραγωγή, εμπορία και εξαγωγή ελαιολάδου, αποτελώντας τη “πατρίδα της ποιότητας”. Η καλλιεργήσιμη ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα φτάνει τα 900.000 στρέμματα, ενώ στην Ιταλία ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύρια. Οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί φτάνουν τους 650.000, ενώ οι Έλληνες περίπου 450.000. Στην Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη παράγουν το 70% του ελαιολάδου της χώρας, ενώ στην Ιταλία η Πούλια, η Καλαβρία και η Σικελία παράγουν το 80% του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της χώρας.

Αυτές οι ομοιότητες αποτέλεσαν τη βάση για τη συνεργασία της Ιταλίας και της Ελλάδας στον τομέα της ελαιοκομίας, με την Italia Olivicola και πολλές ελληνικές συνεταιριστικές οργανώσεις, εκπροσωπούμενες από την Agron SA, να μοιράζονται ένα κοινό όραμα που αναπτύχθηκε για πάνω από μια δεκαετία.

βλέπε   Η ποιότητα σαν οικονομική αξία

Αυτή η συνεργασία εστιάζει στην ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα και την προώθηση του ελαιολάδου. Η πορεία αυτή ξεκινά από το αγρόκτημα, με τα ελαιόδεντρα των μελών των συνεταιρισμών, και διασφαλίζει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των ελιών και του ελαιολάδου, εξασφαλίζοντας στον καταναλωτή ένα προϊόν υγιεινό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε φέτος με τρία σημαντικά διεθνή γεγονότα, στα οποία τα ελληνικά και ιταλικά ελαιόλαδα παρουσιάστηκαν με τη δική τους ταυτότητα και ψυχή, αλλά ενωμένα από ένα ασφαλές και πιστοποιημένο σύστημα ιχνηλασιμότητας. Αυτά τα γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ρίγα (Food Latvia) και στο Μαϊάμι (Food & Beverage Show) τον Σεπτέμβριο και στο Λονδίνο (European Pizza Show), που ολοκληρώθηκε μόλις χθες.

Οι εκθέσεις αποτέλεσαν μια ευκαιρία για να παρουσιαστούν στους καταναλωτές σε αγορές όπου η κατανάλωση ελαιολάδου παραμένει περιορισμένη: 0,5-1 κιλό ανά άτομο ετησίως στη Λετονία, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακριβώς εκεί, όπου η κατανάλωση είναι χαμηλότερη, υπάρχουν οι μεγαλύτεροι περιθώρια ανάπτυξης, μέσα από τη διάδοση της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας, για να μπορεί ο καταναλωτής να εμπιστευτεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Οι γεύσεις, οι αρώματα και οι αρωματικές πολυπλοκότητες διαφέρουν από την ελληνική ποικιλία Koroneiki και την ιταλική Coratina, όπως και από την Matsolia της Λακωνίας και την Ottobratica της Καλαβρίας (που όμως μοιράζονται την κοινότητα των υπερμεγέθων δέντρων, πάνω από 8 μέτρα ύψος) ή την Zia από την Κέρκυρα, που χαρακτηρίζεται από μικροσκοπικές ελιές, όπως η Biancolilla της Σικελίας.

Η Italia Olivicola και οι ελληνικές συνεταιριστικές οργανώσεις συνεχίζουν να μοιράζονται ένα κοινό στόχο: να βοηθήσουν στην άνθιση των ελαιοκαλλιεργειών και των δύο χωρών, βασισμένες σε λέξεις-κλειδιά για το μέλλον: βιωσιμότητα, σεβασμός στο περιβάλλον, ιχνηλασιμότητα και ποιότητα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων