Η απροσδόκητη ελαιοκαλλιέργεια στην Καλαβρία: ποιότητα που ξεπερνά την παράδοση

Η απροσδόκητη ελαιοκαλλιέργεια στην Καλαβρία: ποιότητα που ξεπερνά την παράδοση


Η βιομηχανία ελαιολάδου της Καλαβρίας παρουσιάστηκε στην 5η Salone deGusto στο Καταντζάρο, μια Καλαβρία που απορρίπτει τα στερεότυπα μιας χώρας του λαμπάντε ελαιολάδου.

«Έχουμε αντιστρέψει την τάση εδώ και περίπου είκοσι χρόνια – εξηγεί ο Λουίτζι Κανίνο, πρόεδρος της Apounasco και αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Italia Olivicola. – Συνεχίζουμε να μειώνουμε αυτό το χάσμα ανάμεσα στο εξαιρετικό παρθένο και το λαμπάντε. Έτσι σήμερα η Καλαβρία μπορεί να θεωρηθεί στις πρώτες θέσεις της Ιταλίας ως προς την παραγωγή ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.»

Η συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις για την παρουσίαση των ετικετών τους — πρωταγωνιστριών της ανάκαμψης της καλαβρέζικης ελαιοκομίας — θέλει ακριβώς να αποτελέσει μια μορφή χειραφέτησης. «Το καλαβρέζικο λάδι έχει συχνά συσχετιστεί με το απουλιανό ως λάδι ανάμειξης για να “μαλακώσει” και να δώσει ορισμένα χαρακτηριστικά αρώματα του λαδιού που προέρχεται από την Carolea, αλλά έχουμε και άλλες ποικιλίες, όπως η Roggianella, η οποία έχει περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%, προσδίδοντας στο λάδι τη σωστή πυκνότητα, πέρα από μια ευχάριστη πίκρα και πικάντικη νότα» εξηγεί ο Τζουζέπε Κιαππέττα, πρόεδρος της OP Calabria Olivicola.

Η εκδήλωση του Καταντζάρο υπήρξε μια στιγμή γιορτής, στο μέσον της ελαιοκομικής περιόδου, η οποία προδιαγράφεται καλή σε ποσότητα και ακόμη και εξαιρετική σε ποιότητα, όπως επιβεβαιώνουν ομόφωνα όλοι οι καλαβρέζοι πρόεδροι του πολυδιάστατου κόσμου της Italia Olivicola. Ελιές υγιείς, ακόμη και με μια μικρή καθυστέρηση ωρίμανσης λόγω ζέστης και ξηρασίας, χωρίς δάκο, και αποδόσεις συγκρίσιμες με τις περσινές. Τώρα απομένει μόνο η «επικύρωση» από τον καταναλωτή και τον κλάδο της εστίασης (Horeca), που κατέκλυσαν τα περίπτερα του σαλονιού, χειροκροτώντας την ποιότητα που παρουσιάστηκε.

«Δεν έχει την έντονη δύναμη του απουλιανού ούτε την έντονη αρωματικότητα του σικελικού: αντιπροσωπεύει μάλλον την αρμονία ανάμεσα σε ένταση, κομψότητα και αισθητηριακή πολυπλοκότητα» διευκρινίζει με μια δόση ρομαντισμού ο Σαβέριο Καλιὸ, πρόεδρος της Olica. «Το καλαβρέζικο λάδι είναι λοιπόν το λάδι της ισορροπίας και της αυθεντικότητας: μια τέλεια σύνθεση ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη προσέγγιση, ανάμεσα στη δύναμη και την αρμονία.»

Η Καλαβρία είναι επίσης μία από τις πρώτες ιταλικές περιφέρειες με ένα εδαφικό ελαιοκομικό σχέδιο πλέον σε φάση υλοποίησης, με τον περιφερειακό σύμβουλο Γεωργίας της Καλαβρίας, Τζιανλούκα Γκάλο, να επιθυμεί να το παρουσιάσει ακριβώς στο περίπτερο της Italia Olivicola, υπογραμμίζοντας τη μακραίωνη ιστορία της καλαβρέζικης ελαιοκομίας, η οποία όμως πρέπει να πορευθεί προς τη σύγχρονη εποχή χωρίς να χάσει την ταυτότητά της.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων