Αυξήθηκε και τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO

Τα κέρδη στους δείκτες τιμών κρέατος και φυτικών ελαίων αντισταθμίζουν τις μειώσεις στα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη ζάχαρη.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 130,1 μονάδες τον Ιούλιο του 2025, αυξημένος κατά 1,6% από τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του κρέατος και των φυτικών ελαίων. Παρά τη μηνιαία αυτή αύξηση, ο δείκτης παραμένει 18,8% κάτω από την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022, αν και 7,6% υψηλότερος από το επίπεδό του τον Ιούλιο του 2024.
Ο δείκτης παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων προϊόντων διατροφής. Τον Ιούλιο, οι αυξήσεις των τιμών στους δείκτες κρέατος και φυτικών ελαίων υπεραντιστάθμισαν τις μειώσεις στους δείκτες δημητριακών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ζάχαρης.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 106,5 μονάδες, μειωμένος κατά 0,8% από τον Ιούνιο. Η μείωση των τιμών του σιταριού και του σόργου αντιστάθμισε τις αυξήσεις στον αραβόσιτο και το κριθάρι. Οι συγκομιδές φρέσκου εποχιακού σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο άσκησαν καθοδική πίεση, αν και οι δυσμενείς συνθήκες του εαρινού σιταριού σε μέρη της βόρειας Αμερικής παρείχαν κάποια στήριξη στις τιμές. Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO μειώθηκε κατά 1,8%, λόγω των άφθονων εξαγωγικών προμηθειών και της ασθενούς ζήτησης εισαγωγών.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 166,8 μονάδες τον Ιούλιο, σημειώνοντας απότομη άνοδο 7,1% από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας σε υψηλό τριετίας. Η αύξηση αντανακλούσε υψηλότερες τιμές για φοινικέλαιο, σόγια και ηλιέλαιο. Οι τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και της βελτιωμένης ανταγωνιστικότητας, ενώ το σογιέλαιο υποστηρίχθηκε από τις προσδοκίες για σταθερή ζήτηση βιοκαυσίμων στην Αμερική. Οι τιμές του ηλιελαίου αυξήθηκαν επίσης λόγω της σύσφιξης των εξαγωγικών προμηθειών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, οι τιμές του κραμβέλαιου μειώθηκαν με την άφιξη νέων προμηθειών καλλιεργειών στην Ευρώπη.
Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO ήταν κατά μέσο όρο 127,3 μονάδες, αυξημένος κατά 1,2% από τον Ιούνιο, φτάνοντας σε νέο υψηλό όλων των εποχών. Η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές για το βόειο και πρόβειο κρέας, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση εισαγωγών, ιδίως από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι τιμές του κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς εν μέσω επανέναρξης των εισαγωγών από βασικούς εταίρους μετά την ανάκτηση από τη Βραζιλία του καθεστώτος απαλλαγής από τη γρίπη των πτηνών. Αντίθετα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν λόγω της άφθονης προσφοράς και της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO μειώθηκε κατά 0,1% από τον Ιούνιο στις 155,3 μονάδες, σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον Απρίλιο του 2024. Οι τιμές του βουτύρου και του γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν, αντανακλώντας την άφθονη προσφορά εξαγωγών και την υποτονική ζήτηση εισαγωγών, ιδίως από την Ασία. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές των τυριών συνέχισαν να αυξάνονται, λόγω της ισχυρής ζήτησης στις αγορές της Ασίας και της Εγγύς Ανατολής και της στενότερης διαθεσιμότητας εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO ήταν κατά μέσο όρο 103,3 μονάδες, μειωμένος κατά 0,2% από τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζοντας την πτωτική του τάση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής το 2025/26, ιδίως στη Βραζιλία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη, επηρέασαν αρνητικά τις τιμές, αν και τα σημάδια ανάκαμψης των παγκόσμιων εισαγωγών ζάχαρης μετρίασαν τη μείωση.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.