Αντιδράσεις για τη νέα μονάδα παραγωγής βιομεθανίου στην Εστέπα
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Βιωσιμότητας, Περιβάλλοντος και Γαλάζιας Οικονομίας της Σεβίλλης (Delegación Territorial de Sostenibilidad, Medio Ambiente y Economía Azul en Sevilla) δημοσιοποίησε τη συμφωνία της 31ης Οκτωβρίου 2025, με την οποία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το έργο εγκατάστασης μονάδας παραγωγής βιοαερίου/βιομεθανίου στον δήμο Εστέπα (Σεβίλλη). Ο φάκελος, με κωδικό AAI/SE/315/2024/N, εντάσσεται στη στρατηγική της περιφέρειας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην αξιοποίηση αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων για την παραγωγή βιομεθανίου.
Η μονάδα, που προωθείται από την εταιρεία Desarrollos Bioenergéticos de Andalucía Sevilla 2 SL, θα αξιοποιεί υποπροϊόντα του ελαιώνα (όπως το αλπερούχο) για την παραγωγή βιομεθανίου, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο φυσικού αερίου. Το έργο προβλέπει την επεξεργασία έως και 100.000 τόνων ετησίως σε δύο φάσεις και θα εγκατασταθεί περίπου τρία χιλιόμετρα από τον οικιστικό ιστό.
Η περίοδος υποβολής ενστάσεων και παρατηρήσεων θα παραμείνει ανοιχτή από 7 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2025. Κατά το διάστημα αυτό, πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους. Όλο το τεχνικό υλικό του έργου, μαζί με τα επίσημα έγγραφα που έχουν δημοσιευθεί στο BOJA, βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης.
Οι μονάδες βιοαερίου/βιομεθανίου αποτελούν σημαντικό βήμα για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα στην Ανδαλουσία. Παράλληλα, προσφέρουν ευκαιρίες στον αγροδιατροφικό κλάδο, μετατρέποντας υπολείμματα και απορρίμματα σε καθαρή ενέργεια και ενισχύοντας την κυκλική οικονομία, σε ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα. Το έργο αυτό ενδυναμώνει τη θέση της Ανδαλουσίας ως σημείο αναφοράς στις ανανεώσιμες πηγές και στη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη.
Οι αρμόδιες αρχές υπογραμμίζουν ότι τέτοιες επενδύσεις είναι καθοριστικές για ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο που δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει τις εκπομπές και αξιοποιεί αποτελεσματικά τους τοπικούς πόρους. Η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης αποτελεί σημαντικό σταθμό στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής της περιφέρειας.
Η περιφερειακή κυβέρνηση προωθεί περίπου 50 έργα εγκατάστασης μονάδων βιοαερίου, συνολικής επένδυσης 1,4 δισ. ευρώ και δημιουργίας 3.500 θέσεων εργασίας. Από αυτά, 41 βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, με επενδύσεις που φτάνουν τα 840 εκατ. ευρώ και περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Marchena Noticias.
Στην επαρχία της Σεβίλλης, εκτός από την Εστέπα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα σε δήμους όπως Έθιχα, Λα Ρόντα ντε Ανδαλουσία, Λα Πουέμπλα δε Καθάγια, Μορόν δε λα Φροντέρα, Ελ Κορονίλ και Μπεναθασόν.
Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις αυτές δεν απολαμβάνουν καθολική κοινωνική υποστήριξη. Σε αρκετές περιοχές, δημοτικά συμβούλια και συλλογικότητες εκφράζουν ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες, ανοίγοντας έναν ευρύτερο διάλογο γύρω από τις επιπτώσεις των μονάδων βιοαερίου στην τοπική ποιότητα ζωής.
Πηγή: oleorevista
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




