Ανατροπές στις εκτάσεις καλαμποκιού και σόγιας • Έλληνας Αγρότης

Ανατροπές στις εκτάσεις καλαμποκιού και σόγιας • Έλληνας Αγρότης


                                ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

Έρευνα της Farm Futures δείχνει μείωση καλαμποκιού κατά 2 εκατ. στρέμματα και αύξηση σόγιας πάνω από 86 εκατ. στις ΗΠΑ, παρά την αστάθεια στις τιμές και το κόστος εισροών.

Καθώς οι Αμερικανοί παραγωγοί προετοιμάζονται για τη σπορά του 2026, εντείνεται το «παιχνίδι υψηλού ρίσκου» της πρόβλεψης των στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, με στόχο την απόκτηση πλεονεκτήματος στις αγορές εμπορευμάτων, σε αναμονή των ανακοινώσεων των εκθέσεων Prospective Plantings και Quarterly Stocks. Η εταιρία Farm Futures πραγματοποίησε έρευνα σε παραγωγούς σε όλη τη χώρα για να καταγράψει τις προθέσεις τους και να προσφέρει δεδομένα που ενισχύουν τη στρατηγική στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Μπρους Μπλάιθ, ανώτερο συντάκτη της Farm Futures, οι εκτάσεις καλαμποκιού μπορεί να μη μειωθούν τόσο δραστικά όσο προέβλεψε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας τον Φεβρουάριο, αλλά η μείωση θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. στρέμματα, φτάνοντας περίπου τα 96,4 εκατ. στρέμματα. Οι εκτάσεις σόγιας, από την άλλη, αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 6%, ξεπερνώντας τα 86 εκατ. στρέμματα. Το αμερικανικό υπουργείο είχε προβλέψει για το 2026 94 εκατ. στρέμματα καλαμποκιού και 85 εκατ. στρέμματα σόγιας. Η διαφορά με τα αποτελέσματα της Farm Futures δείχνει ότι οι παραγωγοί προσαρμόζονται δυναμικά στις αγορές, στις τιμές προϊόντων και στο κόστος σποράς.

Η αύξηση των εκτάσεων σόγιας προέρχεται εν μέρει από περιοχές του Νότου, όπου οι παραγωγοί απομακρύνονται από το μη κερδοφόρο βαμβάκι και το ρύζι. Η αισιοδοξία για μεγαλύτερη ζήτηση βιοκαυσίμων, που ώθησε τις τιμές μελλοντικών συμβολαίων πάνω από τα 12 δολάρια ΗΠΑ/μπουσέλ, καθιστά τη σόγια ελκυστική ως καλλιέργεια για πολλούς παραγωγούς. Παράλληλα, παραμένουν οι προσδοκίες για περαιτέρω αγορές από την Κίνα, γεγονός που ενισχύει την τάση αύξησης των εκτάσεων.

Οι αποφάσεις σποράς καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την εναλλαγή καλλιεργειών. Στην έρευνα της Farm Futures, πάνω από το 50% των παραγωγών δήλωσε ότι ακολουθεί στρατηγική εναλλαγής, ενώ το 35% συνδέει περίπου το 75% των εκτάσεων με σταθερή εναλλαγή. Ο Ματ Μπένετ, συνιδρυτής και CEO της AgMarket.Net, τόνισε ότι οι συνδυασμοί υψηλών τιμών σόγιας, η φυσική εναλλαγή καλαμποκιού – σόγιας και το κόστος σποράς καλαμποκιού οδηγούν σε μετατόπιση προς περισσότερη σόγια.

Το κόστος παραγωγής αποτελεί πρόσθετη πίεση για τους παραγωγούς, ειδικά λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της αστάθειας στις τιμές ενέργειας και εισροών, όπως λιπάσματα, καύσιμα και χημικά. Το 1/3 των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία πριν από τη σπορά είναι οι τιμές εισροών. Παρά τις αγορές υψηλής αβεβαιότητας, μόνο το 15% δήλωσε ότι άλλαξε τις προθέσεις σποράς λόγω των τάσεων των τιμών εμπορευμάτων.

Συνολικά, οι παραγωγοί φαίνεται ότι διατηρούν σταθερές στρατηγικές σποράς, προσαρμόζοντας τις αποφάσεις τους με βάση αγρονομικά και οικονομικά κριτήρια. Οι αλλαγές στις εκτάσεις καλαμποκιού και σόγιας αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες της αγοράς, το κόστος παραγωγής και τις γεωπολιτικές επιρροές.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων