Αγροτικές Καλλιέργειες: Οδηγός προστασίας πυρηνοκάρπων: Εχθροί και ασθένειες την περίοδο ωρίμανσης

Καθώς βρισκόμαστε στην κρίσιμη περίοδο της ωρίμανσης των πυρηνοκάρπων, οι παραγωγοί καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των καλλιεργειών τους από διάφορους εχθρούς και ασθένειες. Η δραστηριότητα εντόμων όπως η Ανάρσια, η Καρπόκαψα και ο Φυλλοδέτης (σε ροδακινιές και νεκταρινιές) συνεχίζεται, με την ένταση να ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια. Είναι απαραίτητο οι παραγωγοί να ελέγχουν συστηματικά (δύο φορές την εβδομάδα) τις φερομονικές παγίδες στους οπωρώνες τους. Ωστόσο, οι συλλήψεις στις παγίδες δεν αντικατοπτρίζουν πάντα το ακριβές επίπεδο της προσβολής, επομένως ο εφησυχασμός πρέπει να αποφεύγεται. Συνιστάται τακτικός έλεγχος των δέντρων για ορατή προσβολή και άμεση επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, ιδανικά με σκευάσματα που δρουν και στα τρία έντομα. Για την Καρπόκαψα της δαμασκηνιάς, ισχύουν οι ίδιες οδηγίες προστασίας.
Η απειλή της Μύγας της Μεσογείου
Η Μύγα της Μεσογείου αποτελεί έναν εξαιρετικά πολυφάγο και δυνητικά καταστροφικό εχθρό για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη της ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) μέχρι και τη συγκομιδή. Η προσβολή είναι συνήθως πιο έντονη σε οπωρώνες που δεν προστατεύονται συστηματικά. Η παρακολούθηση της δραστηριότητας των ακμαίων του εντόμου με δίχτυ φερομονικών παγίδων είναι κρίσιμη, με έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα. Μια τάση αύξησης των συλλήψεων, ειδικά κατά την αλλαγή χρώματος των καρπών, πρέπει να οδηγήσει σε άμεση κινητοποίηση των καλλιεργητών.
Η προστασία μπορεί να γίνει είτε με ψεκασμό κάλυψης με εγκεκριμένο εντομοκτόνο, είτε με δολωματικό ψεκασμό. Οι ψεκασμοί κάλυψης επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος, ενώ οι δολωματικοί περίπου μία φορά την εβδομάδα. Για περιβαλλοντικούς λόγους και σε καλλιέργειες κοντά σε κατοικίες, οι δολωματικοί ψεκασμοί προτιμώνται. Η αποτελεσματικότητά τους μεγιστοποιείται όταν η εφαρμογή τους είναι καθολική σε μια περιοχή. Η τεχνική εφαρμογής περιλαμβάνει την προσθήκη ελκυστικής ουσίας (υδρολυμένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2% στο ψεκαστικό διάλυμα και ψεκασμό περίπου 200ml στο εσωτερικό και κορυφαίο τμήμα της κόμης (φύλλωμα, όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δέντρου, ενώ όλα τα δένδρα της περιμέτρου ψεκάζονται εξ ολοκλήρου, μαζί με τους φράχτες και τους θάμνους.
Αντιμετώπιση ασθενειών: Η μονίλια
Η Μονίλια, που προσβάλλει βερικοκιές, ροδακινιές, νεκταρινιές, δαμασκηνιές και κερασιές, ευνοείται από την υγρασία. Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ξηρός καιρός δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για την ταχεία εξάπλωσή της, απαιτείται προσοχή σε ορεινές καλλιέργειες με παροδικές μπόρες, καθώς και σε υγρές περιοχές ή οπωρώνες με υπερβολική άρδευση. Η ευπάθεια των καρπών αυξάνεται όσο πλησιάζουν την ωρίμανση και μετά από τραυματισμούς από καιρικά φαινόμενα όπως χαλάζι ή ισχυρούς ανέμους. Σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής, συνιστάται άμεσος ψεκασμός με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Για τα κεράσια, η διακοπή των ποτισμάτων λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή είναι κρίσιμη για την αποφυγή ρωγμών που αποτελούν πύλες εισόδου της ασθένειας.
Σημαντική σημείωση: Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, ειδικά για είδη/ποικιλίες με περιορισμένο χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή. Η σωστή επιλογή είναι καθοριστική για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ποιότητα της παραγωγής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.