Αγροτικές Ειδήσεις: La Vita è Vino – Όταν η Ιταλία αρχίζει να αγοράζει το κρασί της

La Vita è Vino – Όταν η Ιταλία αρχίζει να αγοράζει το κρασί της


Μια ιστορική ανατροπή συντελείται αθόρυβα στην καρδιά της ευρωπαϊκής αμπελουργίας. Η Ιταλία, παραδοσιακή υπερδύναμη στις εξαγωγές χύμα κρασιού, βρίσκεται για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες μπροστά στο φάσμα του να καταστεί καθαρός εισαγωγέας, με τις εισαγωγές από την Ισπανία να εκτινάσσονται και τις εξαγωγές προς τη Γερμανία να παρουσιάζουν σταθερή κάμψη.

Τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών (UN Comtrade), αποτυπώνουν με εμφατικό τρόπο την αλλαγή σκηνικού: το 2024, η Ιταλία εισήγαγε 179 εκατομμύρια λίτρα χύμα κρασιού από την Ισπανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 85% των συνολικών εισαγωγών της, ενώ την ίδια χρονιά εξήγαγε μόλις 227 εκατομμύρια λίτρα προς τη Γερμανία, καλύπτοντας περίπου 63% των συνολικών της εξαγωγών. Στην πράξη, πρόκειται για μια δυναμική ανακατανομή του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού χάρτη, με επίκεντρο το φθηνό χύμα κρασί.

Η μακροχρόνια τάση, όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμα, είναι πτωτική για τις ιταλικές εξαγωγές και ανοδική για τις εισαγωγές: από επίπεδα άνω των 900 εκατομμυρίων λίτρων στις εξαγωγές τη δεκαετία του 1990, το 2024 αυτές κατέβηκαν στις λίγο πάνω από 400 εκατομμύρια λίτρα, ενώ οι εισαγωγές ανέβηκαν από κάτω των 100 εκατομμυρίων σε σχεδόν 250 εκατομμύρια λίτρα. Οι γραμμές των δύο τάσεων εξαγωγών και εισαγωγών συγκλίνουν επικίνδυνα, υποδηλώνοντας πως το σημείο ισορροπίας μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών απέχει μόλις λίγα χρόνια, εφόσον διατηρηθεί η ίδια πορεία.

Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο ούτε αθώο. Η Ιταλία φαίνεται να υιοθετεί μια νέα στρατηγική στον οίνο, εισάγοντας φθηνό ισπανικό χύμα για να ενισχύσει ή να «διορθώσει» ποιοτικά τα δικά της blend, με σκοπό τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, ο κορεσμός της γερμανικής αγοράς σε ιταλικά χύμα κρασιά και η στροφή των καταναλωτών προς ετικέτες με γεωγραφική ένδειξη και οικολογική πιστοποίηση περιορίζουν τη ζήτηση για απλό χύμα.

Το κρίσιμο ερώτημα για τις υπόλοιπες οινοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι αν θα καταφέρουν να ακολουθήσουν ενεργά ή αν θα παραμείνουν απλοί θεατές. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα διατηρεί περιορισμένες εξαγωγές χύμα κρασιού, με μικρότερο ειδικό βάρος σε σύγκριση με τις εμφιαλωμένες εξαγωγές ΠΟΠ/ΠΓΕ και τις τοπικές ποικιλίες. Ωστόσο, η σταδιακή απελευθέρωση των τιμών στο εσωτερικό, η έλλειψη αξιόπιστης βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση της αγοράς χύμα, καθιστούν τον τομέα ευάλωτο αλλά και δυνητικά προσοδοφόρο.

Αν η Ιταλία συνεχίσει να υποχωρεί ποσοτικά αλλά ανεβάζει ποιοτικά το προϊόν της μέσα από εισαγόμενο υλικό, τότε η πίεση θα μεταφερθεί στις τιμές παραγωγού σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη. Η Ισπανία ήδη εμφανίζει τάσεις κορεσμού από την υπεραξιοποίηση των εκτάσεων της Λα Μάντσα, ενώ η Ελλάδα, χωρίς σοβαρή στρατηγική στη διαχείριση χύμα κρασιού, κινδυνεύει να απολέσει ευκαιρίες.

Η ευρωπαϊκή αγορά οίνου δεν είναι πια αυτή που ξέραμε. Οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν με ταχύτητα και μόνο όποιος παρακολουθεί προσεκτικά, προσαρμόζεται και επενδύει στρατηγικά θα μπορέσει να μείνει όρθιος στο επόμενο κύμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων