Αγροτικές Ειδήσεις: Ουκρανία: Απώλειες 3,5 δισ. ευρώ ετησίως εάν ξαναρχίσουν οι ευρωπαϊκοί δασμοί

Ουκρανία: Απώλειες 3,5 δισ. ευρώ ετησίως εάν ξαναρχίσουν οι ευρωπαϊκοί δασμοί


Το τέλος του προτιμησιακού εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο θα μπορούσε να στερήσει από την Ουκρανία ετήσια έσοδα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ένα κενό που άλλες αγορές δεν θα μπορέσουν να καλύψουν, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Ουκρανός νομοθέτης.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η ΕΕ κατάργησε προσωρινά τους δασμούς και τις ποσοστώσεις για την ουκρανική γεωργία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας και τα μέτρα πρόκειται να λήξουν στις 5 Ιουνίου. 

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν την Τετάρτη ότι το μπλοκ εξετάζει την επιστροφή στην προπολεμική εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, ενώ διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία με το Κίεβο.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών θεμάτων Danylo Hetmantsev δήλωσε στον αγγελιοφόρο Telegram ότι οι παραγωγοί καλαμποκιού, ζάχαρης, μελιού και πουλερικών θα πληγούν περισσότερο.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, οι νέοι εμπορικοί όροι μετά το τέλος του «οικονομικού καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης» θα μπορούσαν να μας κοστίσουν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», δήλωσε ο Hetmantsev.

«Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα – το 2025, οι συνολικές μηνιαίες εξαγωγές αγαθών ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι πρακτικά αδύνατο να αντισταθμιστούν τέτοιες απώλειες στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σε άλλες αγορές», δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την ανανέωση των έκτακτων μέτρων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν προβλέπεται παράταση.

Οι αγρότες της ΕΕ έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την ξαφνική εισροή φθηνότερων προϊόντων από την Ουκρανία και η Επιτροπή θέσπισε «φρένα έκτακτης ανάγκης» στις εισαγωγές πουλερικών, ζάχαρης, βρώμης, αραβοσίτου, πλιγουριού και μελιού, εάν αυτές υπερβούν τον ετήσιο μέσο όρο το 2021-2023.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης μια απότομη περικοπή των ουκρανικών εισαγωγών ζάχαρης, εν μέσω καταγγελιών ότι οι μεγάλες αποστολές τροφοδότησαν την κατάρρευση των τιμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων