Αγροτικές Ειδήσεις: Ισπανία: Κίνδυνος κατάρρευσης του τομέα των ζαχαρότευτλων λόγω κατακόρυφης πτώσης τιμών

"Ναι" σε ουκρανικούς ελαιούχους σπόρους και σπόρους τεύτλων απο την Ε.Ε.


Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ισπανική Ένωση Συνδικάτων Αγροτών και Κτηνοτρόφων για τον κλάδο της ζαχαρότευτλας, προειδοποιώντας για τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας της κάθετης μείωσης των τιμών παραγωγού. Όπως σημειώνεται, η τιμή ζάχαρης έχει υποχωρήσει από τα 619 στα 540 ευρώ ανά τόνο, γεγονός που έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω την τιμή που λαμβάνουν οι παραγωγοί, με μείωση που φτάνει το 40%.

Η Ένωση τονίζει ότι το πρόβλημα έχει ως άμεση συνέπεια τη δραστική μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης – ήδη μειωμένη κατά 40% – και εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες, όπως επισημαίνει, «παραμένουν αδρανείς απέναντι στη διαφαινόμενη καταστροφή».

Η δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική νομοθεσία που έχει περιορίσει τη χρήση αποτελεσματικών φυτοπροστατευτικών ουσιών, οδηγεί σε χαμηλότερες αποδόσεις και θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Η παραγωγή, όπως υπογραμμίζεται, επιβιώνει χάρη στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τις αγροπεριβαλλοντικές επιδοτήσεις. «Στην πράξη όμως, η όποια ενίσχυση απλώς αφαιρείται από την τιμή που λαμβάνουμε στο χωράφι», επισημαίνει εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η διαδικασία βιομηχανικής αναδιάρθρωσης, η οποία – σύμφωνα με την Ένωση – προσανατολίζεται πλέον στην επεξεργασία εισαγόμενης ζάχαρης, παρακάμπτοντας την εγχώρια παραγωγή από τεύτλα. «Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που δεν εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά, αλλά εξελίσσεται εδώ και καιρό, με πλήρη γνώση των περιφερειακών αρχών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημαντικές μειώσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις καταγράφονται σε παραδοσιακές περιοχές παραγωγής, όπως η Καστίλλη και Λεόν (με το 76% των εθνικών εκτάσεων) και η Ανδαλουσία (16%), με την προοπτική περαιτέρω μείωσης αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για αξιοπρεπή τιμολόγηση και απορρόφηση της παραγωγής.

Την ίδια ώρα, η Unión de Uniones επισημαίνει ότι η Ισπανία καλύπτει μόλις το 25% των αναγκών της σε ζάχαρη, με το υπόλοιπο να εισάγεται κυρίως από τη Γαλλία και τρίτες χώρες όπως η Βραζιλία. Σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρει η Ένωση, δεν ισχύουν οι αυστηροί περιβαλλοντικοί και φυτοϋγειονομικοί κανόνες που εφαρμόζονται στην ισπανική γεωργία, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιπλέον, τονίζεται ο κίνδυνος περαιτέρω αποδυνάμωσης του τομέα μέσω της συμφωνίας Mercosur, η οποία, εφόσον επικυρωθεί – πιθανώς έως τον Δεκέμβριο – θα ανοίξει περαιτέρω την αγορά σε εισαγωγές ζάχαρης από χώρες εκτός ΕΕ.

Η Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση, προκειμένου να διασωθεί ένας στρατηγικής σημασίας τομέας για την επισιτιστική επάρκεια και την αγροτική οικονομία της χώρας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων