Αγροτικές Ειδήσεις: Η τευτλοκαλλιέργεια στην Αμερική σε κρίση

Η τευτλοκαλλιέργεια στην Αμερική σε κρίση


Για δεκαετίες, τα ζαχαρότευτλα αποτελούσαν τη σταθερή βάση της αμερικανικής αγροτικής οικονομίας. Πάνω από το ήμισυ της ζάχαρης που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από τις “λευκές ρίζες”, προστατεύοντας τους αγρότες από τις διακυμάνσεις άλλων καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι και η σόγια. Ωστόσο, φέτος ο τομέας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση.

Η κατανάλωση ζάχαρης στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει δραματικά, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τα γλυκά, επηρεασμένοι τόσο από τον πληθωρισμό όσο και από την ευρεία χρήση φαρμάκων GLP-1, όπως τα Wegovy και Ozempic, που μειώνουν την όρεξη.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, περίπου το 9% του αμερικανικού πληθυσμού λαμβάνει σήμερα τέτοιου είδους φάρμακα, οδηγώντας σε μείωση έως και 10% στις αγορές γλυκών αρτοσκευασμάτων και σοκολάτας, σύμφωνα με στοιχεία της OC&C Strategy Consultants.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την έναρξη της εκστρατείας Make America Healthy Again (MAHA), υπό την ηγεσία του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος χαρακτήρισε τη ζάχαρη «δηλητήριο». Η έκθεση της επιτροπής του συνδέει άμεσα την υπερκατανάλωση ζάχαρης με την παιδική παχυσαρκία και τον διαβήτη, εντείνοντας την κοινωνική πίεση.

Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές στα χωράφια: οι φετινές φυτεύσεις είναι οι μικρότερες από το 1982, ενώ οι τιμές της ραφιναρισμένης ζάχαρης έχουν μειωθεί κατά 33% σε σχέση με πέρυσι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019. Ένα ιστορικό εργοστάσιο ζαχαρότευτλων στην Καλιφόρνια αναμένεται να κλείσει, καθώς η υπερπροσφορά και ο διεθνής ανταγωνισμός συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους.

Παράλληλα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής. Ο αγρότης Κλιντ Χάγκεν από το Μίσιγκαν δηλώνει ότι τα έξοδά του ανά στρέμμα έχουν εκτοξευθεί στα 1.500 δολάρια, λόγω της ανόδου των τιμών στα καύσιμα, στα λιπάσματα και στα εισαγόμενα φυτοφάρμακα. Παρόμοια είναι η εικόνα στη Μινεσότα και το Αϊντάχο, όπου οι καλλιεργητές παλεύουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Αν και η ζάχαρη παραμένει το πιο προστατευμένο αγροτικό προϊόν στις ΗΠΑ, με αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές, οι εγχώριοι παραγωγοί δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους. Η ζήτηση συρρικνώνεται, οι τιμές πιέζονται και οι αγρότες φοβούνται ότι χωρίς τις προβλεπόμενες κρατικές ενισχύσεις, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα εισοδήματά τους θα μειωθούν για τρίτη συνεχή χρονιά.

Όπως παραδέχεται ο παραγωγός Γκέιλεν Λι από το Αϊντάχο: «Η ζάχαρη ήταν πάντα η καλλιέργεια που πλήρωνε την υποθήκη. Τώρα, απλώς ελπίζουμε να φτάσουμε στο σημείο ισορροπίας».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων